Stedelijk water
Algemeen
Je denkt er waarschijnlijk niet iedere dag aan, maar er ligt een groot rioleringsstelsel onder de grond. Dit stelsel voert ons water af naar de plekken waar het thuishoort, zodat wij hier geen hinder van ondervinden.
Gescheiden afvoer
Van oudsher wordt het afvalwater en het hemelwater in een gemengde rioleringsbuis afgevoerd. Met de kennis van nu is het meer gewenst om het afvalwater en het hemelwater gescheiden af te voeren, dit doen we bijvoorbeeld door het oude gemengde riool (wanneer het zo oud is dat het aan vervanging toe is) te vervangen door een afvalwaterriool en een hemelwaterriool.
Afvalwaterriool
Afvalwater is al het water dat je thuis hebt gebruikt, bijvoorbeeld om af te wassen, een douche of bad te nemen of het toilet mee door te trekken. Nadat je het water hebt gebruikt en doorgespoeld, wordt het vieze water verzameld in het afvalwaterriool. Via dit riool wordt het vieze water uit Roosendaal geleid en komt het uiteindelijk terecht bij de grote waterzuivering in Rilland-Bath. Hier wordt het afvalwater gezuiverd.
Hemelwaterriool
Hemelwater is al het water dat in de vorm van neerslag uit de lucht komt vallen. Een hemelwaterriool zorgt voor het afvoeren van dit water. In het verleden werden het afvalwater en het hemelwater in dezelfde buis afgevoerd. Tegenwoordig gebeurt dit zoveel mogelijk gescheiden. Zodat we het schone hemelwater kunnen gebruiken op plekken waar we dit nodig hebben.
Waterbeheer
Het klimaat verandert. We krijgen bijvoorbeeld steeds vaker te maken met extreme regenbuien. En omdat er dus meer regen valt in een kortere tijd, neemt ook de kans op wateroverlast toe. Anderzijds zijn er ook langere periodes van droogte, waardoor de zoetwatervoorraad onder druk komt te staan. Daarom is het belangrijk om ons watersysteem aan te passen aan het veranderend klimaat. Zodat we beter voorbereid zijn op de toekomst.
Hydraulisch waterbeheer
We creëren extra waterberging door het hemelwater af te koppelen naar nabijgelegen oppervlaktewater of door de aanleg van bijvoorbeeld een wadi of waterplein. Bij een extreme regenbui kan het water op deze locaties worden opgevangen en loopt het niet de huizen in. Dit noemen we hydraulisch waterbeheer.
Vrijvervalwaterbeheer
Een vrijvalriolering maakt gebruik van de zwaartekracht om water in te zamelen en te vervoeren. De rioolbuizen worden aangelegd onder een kleine helling, waardoor het regen- en afvalwater via natuurlijke stroming de juiste kant opgaat (vrij verval). De vrijvervalleidingen gaan een hele poos mee, maar moeten eens in de zoveel tijd vervangen of gerenoveerd worden. Dit noemen we het vrijvervalwaterbeheer.
Mechanisch waterbeheer
Niet al het water kan via de vrijvervalriolering worden afgevoerd. Daarom werken we ook met een mechanische riolering. Hierbij wordt het water middels pompen de juiste kant opgestuurd. Het beheren van dit systeem, noemen we mechanisch waterbeheer.
Waterhinder en hemelwateroverlast
Bij waterhinder blijft het water staan in het openbaar gebied, waardoor de wegen tijdelijk niet begaanbaar zijn. Het leidt niet tot schade aan gebouwen. Door klimaatverandering zal dit in de toekomst alleen nog maar vaker voorkomen. Daarom nemen we bij werkzaamheden in de openbare ruimte zodanige maatregelen om de kans op hinder zo klein mogelijk te maken.
Bij hemelwateroverlast gaat het om materiële schade, waarbij het water vanaf de straat woningen en gebouwen inloopt. Dit kan leiden tot risico’s voor de volksgezondheid, belemmeringen voor hulpdiensten en economische schade. In dit soort gevallen treffen we als gemeente, indien mogelijk, (tijdelijke) bovengrondse maatregelen om het risico op schade zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast zijn we continu bezig met het zoeken naar structurele oplossingen welke we in dit soort situaties kunnen toepassen.
Water- en rioleringsprogramma
Wil je meer weten over hoe we in de gemeente Roosendaal omgaan met het stedelijk waterbeheer? De uitgangspunten staan uitgebreid beschreven in het water- en rioleringsprogramma 2024-2027. Dit programma vind je hieronder.
WRP Roosendaal 2024-2027 (PDF - 2MB)Klachten en/of meldingen
Wil je een klacht en/of melding aan ons doorgeven met betrekking tot de riolering of het watersysteem? Dit kun je doen door een melding te maken via de BuitenBeter App, een melding te maken via www.roosendaal.nl/melden of te bellen naar 0165 579 111 (tijdens kantooruren).