Spoorlijn Roosendaal - Zeeland viert 150-jarig jubileum

Station Roosendaal 

Op het station van Roosendaal kun je om 11.00, 13.00 en 15.00 uur tijdens een gratis rondleiding alles te weten komen over de geschiedenis van het stationsgebouw. In de voormalige stationsrestauratie -normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek- is de fototentoonstelling ‘Roosendaal Spoorstad’ te zien. Modelspoorvereniging Post B heeft een meterslange maquette tentoongesteld gebaseerd op het spoorgebied van Roosendaal in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Ook kun je er een Zweifelsfall minibaan en diverse stoommachines op schaal bekijken.  

Overstappen! 

Op loopafstand van station Roosendaal is Museum het Tongerlohuys gevestigd. Daar vind je tot en met 5 november de expositie Overstappen! van Collectief Vier. Vier Zeeuwse kunstenaars hebben zich laten inspireren door spoor- en industriestad Roosendaal voor hun schilderkunst, fotografie en poëzie. In Museum Tongerlohuys is op Open Monumentendag ook een mini-expositie over Roosendaalse monumenten te zien. Alle bovengenoemde tentoonstellingen zijn het hele weekend gratis te bezoeken, de rondleidingen op het station vinden alleen plaats op zaterdag.

Elfstationskaart 

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail vieren het jubileum met feestelijke activiteiten op de stations tussen Roosendaal en Vlissingen. Op zaterdag 9 september kunnen reizigers tussen 10.00 en 17.00 uur met korting (een deel van) het traject afleggen. De speciale Elfstationskaart maakt het mogelijk op elk van de 11 stations van de Zeeuwse lijn uit te stappen voor een feestje.  

Luistertip!

Vanaf vrijdag 8 september 12:00 uur zijn er podcasts beschikbaar over de geschiedenis van het spoor.

Het spoor is een stille getuige van de vaderlandse geschiedenis. Neem de Zeeuwse Lijn. Dit traject, tussen Vlissingen en Roosendaal, ligt er al meer dan 150 jaar. Het zag de tsaar op een zandbank varen, maakte oorlog tussen de dwarsliggers mee en het kwam diep onder water. In drie speciale storycasts, ingesproken door Joost Prinsen, vertellen we het verhaal van drie generaties en hoe de Zeeuwse Lijn grote momenten uit de geschiedenis verbindt. Per aflevering wordt 50 jaar historie en opmerkelijke momenten behandeld. Zo gaat het bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp, over het bezoek van Tsaar Alexander de tweede aan Vlissingen en hoe het spoor de liefde met elkaar door de jaren heen verbond.

  • Aflevering 1: De gestrande Tsaar.
  • Aflevering 2: Ik worstel en kom boven.
  • Aflevering 3: Bommen en beton. 

Beluister ze via deze link.