Openbare B&W besluitenlijst 3 september 2024

Interbestuurlijk Toezicht (IBT): toezichtoordeel Omgevingsrecht 2024 

De provincie Noord Brabant ziet er met Interbestuurlijk Toezicht (IBT) op toe dat de lokale overheden hun maatschappelijke taken goed uitvoeren. Daarmee wordt bijgedragen aan een bestendig en veilig Brabant met een sterk openbaar bestuur. Een bestuur waar de inwoners op kunnen vertrouwen. Respect voor de eigen verantwoordelijkheid van besturen en raden is het uitgangspunt. De hoofddoelstelling van de wetgeving op het terrein van het omgevingsrecht is een veilige en gezonde leefomgeving te bewerkstelligen. En deze op een duurzame en doelmatige wijze te behouden, beheren, gebruiken en ontwikkelen. De gemeente speelt daarbij een belangrijke rol door een adequate uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving. 

Als de overheden deze taken niet goed uitvoeren, kan dat grote invloed hebben op de veiligheid en gezondheid van de leefomgeving. Op grond van de Omgevingswet dient iedere gemeente te beschikken over een actueel beleidsplan (Uitvoerings- en Handhavingsstrategie), een uitvoeringsprogramma en een evaluatieverslag. De provincie Noord Brabant stelt vast dat de gemeente Roosendaal voldoet aan alle door de provincie beoordeelde procescriteria U&H. De wettelijk verplichte documenten voldoen aan de eisen en zijn tijdig vastgesteld.

Beleidsregels bijzondere bijstand alleenverdienersproblematiek gemeente Roosendaal 2024 

Een samenloop van fiscaliteit, sociale zekerheid en toeslagen pakt voor een groep alleenverdienershuishoudens nadelig uit, waardoor zij minder toeslagen ontvangen dan vergelijkbare huishoudens met een volledige bijstandsuitkering. Hierdoor hebben de betreffende huishoudens een inkomen onder het bestaansminimum. Uit de analyse van de Belastingdienst blijkt dat het in 2023 gaat om ongeveer 6400 alleenverdienershuishoudens. Uit gegevens van het Inlichtingenbureau en het Werkplein blijkt dat 94 huishoudens binnen De6 gemeenten te maken hebben met deze problematiek. Hiervan wonen er 49 in gemeente Roosendaal. Vanaf 2028 komt er via de fiscaliteit (Belastingdienst) een structurele oplossing. Voor de tijdelijke oplossing van dit vraagstuk ligt er op dit moment een concept wetsvoorstel. Het betreft een wijziging van de Participatiewet, waarbij het Rijk de gemeenten van 2025 - 2027 de bevoegdheid geeft alleenverdienershuishoudens een vaste forfaitaire tegemoetkoming te verstrekken. Voor de jaren 2022, 2023 en 2024 krijgen inwoners geen vaste forfaitaire tegemoetkoming, maar moeten gemeenten zelf per geval de hoogte van de tegemoetkoming bepalen. Uitkering vindt plaats via de bijzondere bijstand. De beleidsregels hebben betrekking op deze werkwijze.

Regionale Stand van zaken Beschermd Wonen - Maatschappelijke Opvang - OGGZ en Verslavingszorg 

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Roosendaalse gemeenteraad middels een raadsmededeling te informeren over de laatste stand van zaken op de dossiers beschermd wonen, maatschappelijke opvang, Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) en verslavingszorg.

Raadsmededeling stedelijke ontwikkelingen Roosendaal 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad geïnformeerd over recente ontwikkelingen over de stedelijke ontwikkeling van Roosendaal. De ambitie van Roosendaal vindt steeds meer weerklank in de ruimtelijke plannen van rijk en provincie. De komende tijd zal Roosendaal zich extra inspannen om de stedelijke ambitie in te vullen. Want de komende tijd wordt de nieuwe Nota Ruimte opgesteld om de grote opgaven waar Nederland voor staat aan te pakken.

Raadsbrief Participatie, Voorstel Raadswerkgroep Participatie 

We informeren via deze weg de gehele gemeenteraad op grote lijnen over de ontwikkelingen, werkzaamheden en resultaten op het gebied van participatie die de afgelopen anderhalf-jaar hebben plaatsgevonden. We hebben in die tijd een professionaliseringsslag gemaakt in de manier waarop we de samenleving betrekken en zij ons kunnen vinden. In verbinding met de Raadswerkgroep Participatie willen we deze opgave verder vormgeven. Richting de raadswerkgroep wordt een voorstel gedaan over het vervolg van de samenwerking. Het college van burgemeester en wethouders vindt het daarom belangrijk om de gehele gemeenteraad op de hoogte te brengen.

Jaarverslag Commissie Ruimtelijke Kwaliteit 2023

Met het jaarverslag CRK (Commissie Ruimtelijke Kwaliteit) 2023 worden de werkzaamheden van de CRK inzichtelijk gemaakt. Daarnaast geeft het verslag een inzicht in alle nevenwerkzaamheden van de CRK met betrekking tot de inzet bij ruimtelijke trajecten en projecten binnen de gemeente Roosendaal

Mandaat provinciale aanbesteding fietstellingen 

De gemeente Roosendaal gaat samenwerken met de Provincie Noord Brabant om het aantal fietsers te tellen. Dit gebeurt via telslangen die we voor enkele weken op fietspaden plaatsen zodat we op die locaties weten hoeveel fietsers eroverheen rijden. De ingewonnen data worden via de provincie Noord Brabant openbaar gemaakt.