Economische visie Roosendaal 2040: Slimme doeners maken de toekomst

Vandaag presenteert de gemeente Roosendaal haar ambitieuze economische visie voor 2040: ‘Slimme doeners maken de toekomst’. Met deze visie wil het college van burgemeester en wethouders het voortouw nemen en perspectief bieden op belangrijke thema’s. De visie richt zich op innovatie in techniek, zorg en de versterking van de vrije tijdseconomie om het leef- en verblijfsklimaat te verbeteren.

“Meerdere ontwikkelingen, zowel landelijk als lokaal, vragen om innovatieve oplossingen en een langetermijnvisie voor een sterke economie. Daarom heeft de gemeente, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld, deze nieuwe economische visie opgesteld. Samen investeren in Roosendaal en de regio is de sleutel tot succes”, deelt wethouder Vermeulen, Economie. “In onze gemeente maken slimme doeners de toekomst. Hier worden nieuwe ideeën in de praktijk gebracht, wat ten goede komt aan alle inwoners van Roosendaal.”

De gemeente ziet kansen voor de ontwikkeling en groei van Roosendaal door de strategisch ligging in West-Brabant, op de as van Rotterdam en Antwerpen, dicht bij het Zeeuwse achterland.

De economische visie vormt de economische pijler onder de ‘schaalsprong’, waarmee de gemeente haar stad en dorpen in zijn geheel naar een hoger niveau wil tillen.

Aandacht voor verduurzaming, gezondheid en vrijetijdseconomie

De gemeente wil in 2040 toonaangevend zijn op het gebied van verduurzamingstechniek, gezondheids- en welzijnszorg en de vrijetijdseconomie toonaangevend. Deze speerpunten sluiten aan op de economische sectoren in regio West-Brabant en vormen een solide basis voor de schaalsprong die West-Brabant-West en Roosendaal de komende jaren willen realiseren.

Hierbij toont de gemeente eigenaarschap en neemt zij het voortouw op belangrijke thema’s, maar erkent zij tevens dat samenwerking essentieel is. 

Plannen en uitvoering

Samen met ondernemers en onderwijsinstellingen wordt een uitvoeringsagenda opgesteld. Deze agenda is gebaseerd op vier pijlers:

  1. Economische basis op orde: Schoon, heel, veilig en bereikbaar houden van de stad en dorpen. En het versterken van de speerpunten verduurzamingstechniek, gezondheidszorg & welzijn en vrijetijdseconomie.
  2. Arbeidsmarkt en onderwijs: Samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen inzetten op een goed aansluitende innovatieve arbeidsmarkt en excellent beroepsonderwijs voor de banen van morgen. 
  3. Ruimte voor economie: Zuinig en meervoudig ruimtegebruik stimuleren, bestaande terreinen optimaliseren en economische clustervorming stimuleren. Daarbij aandacht voor een evenwichtige balans tussen woon- en bedrijfsruimtes.
  4. Gezond woon-, werk- en leefklimaat: Meer groen, versterken van de vrijetijdseconomie, ontwikkeling van de spoorzone als woon-, werk- en verblijfsgebied.

De komende maanden gaat de gemeente samen met bedrijven, onderwijs en andere partners werken aan de uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Hierin zullen ideeën verder uitgewerkt worden tot concrete plannen en acties.