De Omgevingswet
Kijk voor een korte uitleg deze animatie.
Wat betekent de Omgevingswet voor u?
U krijgt met de Omgevingswet te maken als u bijvoorbeeld iets wilt bouwen of verbouwen aan uw huis of tuin. U bent dan initiatiefnemer en moet dan uitzoeken of u een vergunning nodig hebt. U kunt de informatie vinden via het omgevingsloket.
Als er iets in uw omgeving gaat veranderen, omdat iemand anders iets wil bouwen of verbouwen, kunt u belanghebbende zijn. In de Omgevingswet staan regels over participatie over procedures als deze nodig zijn om een initiatief of ontwikkeling mogelijk te maken.
Als u al toestemming (een vergunning) heeft om iets te doen, dan raakt u deze niet kwijt door invoering van de Omgevingswet.
Wat verandert er?
De Omgevingswet bekijkt de omgeving waarin u woont, werkt en leeft als één geheel. De bredere kijk op de omgeving komt ook terug in de Omgevingsvisie Roosendaal verbonden stad. De visie beschrijft de gewenste ontwikkeling van de omgeving van de gemeente voor komende 10 tot 15 jaar.
In het omgevingsplan staan straks alle regels over de fysieke leefomgeving in Roosendaal. Die regels staan nu nog in meer dan 50 bestemmingsplannen, gemeentelijke verordeningen en specifieke regels van het Rijk over bouwen en milieu. De gemeente mag er tot 2032 over doen om alle regels in één plan voor de hele gemeente te zetten. In het (tijdelijke) omgevingsplan kunt u zien of een initiatief is toegestaan en aan welke regels uw initiatief moet voldoen.
Informatie die u nu op verschillende plekken verzamelt, vindt u straks op één plek: in het omgevingsloket. In dit landelijke digitale loket ziet u welke regels gelden op een adres, doet u een vergunningscheck of vraagt u een omgevingsvergunning aan. Het omgevingsloket vervangt ruimtelijke plannen (voor o.a. bestemmingsplannen) en het omgevingsloket online (voor vergunningen en vergunningenchecks).
Vanaf 1 januari 2024 kunt u in het omgevingsloket:
- de regels zien die op een locatie gelden
- zien of er een vergunning nodig is voor uw (bouw)project
- zien of u een melding moet doen
- direct uw vergunningen aanvragen en meldingen indienen
- een overleg met de gemeente aanvragen
Nog niet alles is af
Net als bij een verbouwing staat niet alles in één keer op de goede plek. Dat gaat even duren en soms gaat er iets fout. Het kost tijd om te wennen aan de nieuwe wet en de andere manier van samenwerken die daarbij hoort. De komende jaren wordt het Omgevingsloket continu verbeterd en verder uitgebreid.
Meer informatie
Meer weten over de omgevingswet? Kijk dan op https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/