De omgevingsvisie gaat uit van de kracht van Roosendaal: de verbonden stad. Roosendaal en de Roosendalers zijn verbonden: met elkaar, met de wijken en dorpen, met de stad, met de regio. Roosendaal heeft de ambitie zich tot 2030 te ontwikkelen als een verbonden gemeente. Een gemeente waarbinnen stad en dorpen met elkaar verbonden zijn. Die verbonden is met omliggende gemeenten in de regio, met de Brabantse stedenrij en met de metropolen Rotterdam, Antwerpen en Brainport Eindhoven. Deze verbondenheid zorgt ervoor dat voor inwoners een scala aan kwalitatieve voorzieningen én werkgelegenheid binnen handbereik ligt.
Definitieve Omgevingsvisie Roosendaal
Kijk voor alle documenten onder het tabblad 'Procedure Omgevingsvisie'.
Met de visie geven we aan wat voor gemeente we willen zijn:
Een stad van de menselijke maat
Wijken en dorpen zijn ruim van opzet, met veel ruimte voor ontmoeten en bewegen. Waar de bebouwing dichter is, zijn de pleinen en wegen uitnodigend ingericht. Nieuwe woningbouwplannen worden zo ontworpen, dat elkaar ontmoeten vanzelfsprekend is. De menselijke maat betekent ook: iedereen doet mee en wordt gerespecteerd, niemand is een nummer.
Balans tussen mens en natuur
Meer groen in de wijk, meer wijk in het groen. Wandelaars en fietsers krijgen meer ruimte, er komen meer groene verbindingen binnen de stad en de dorpen. We werken aan biodiversiteit, duurzaamheid en maatregelen om in te spelen op klimaatverandering en gezonde lucht met minder CO2.
Ruimte voor talent en ondernemerschap. Door ruimte te bieden aan bedrijven, opleidingen en studenten. En door innovaties en samenwerking tussen bedrijven te stimuleren.
Om dit te bereiken willen we tot 2030:
Inspelen op extra groei
De bevolking van Roosendaal zal de komende jaren blijven groeien. Roosendaal biedt ook ruimte aan de overloop uit de Randstad. Dat doen we samen met ons omringende steden als Bergen op Zoom, Etten Leur, Breda en Oosterhout. Om daarop in te spelen bouwen we meer woningen bouwen.
Een deel van die extra woningen willen we bouwen binnen de huidige stadsgrenzen, zoals in Stadsoevers of Mariadal. En we kijken naar uitbreidingen aan de rand van de stad en de ruimte in het buitengebied voor kleinschalige woon-, zorg- en recreatiefuncties.
Inzetten op klimaatmaatregelen en positieve gezondheid
Meer groen in de stad, meer stad in het groen. Roosendaal kiest voor ruimte in de stad: hoe dichter naar de binnenstad, hoe meer ruimte voor ontmoeten, fietsen en wandelen en hoe minder ruimte voor de auto. Bij nieuwbouw in de stad kiezen we vaker voor hoogbouw, om zo ruimte te maken voor groen waar we elkaar kunnen ontmoeten, waar we kunnen sporten en bewegen, waar kinderen kunnen te spelen. In het buitengebied kiezen we voor meer natuur en op minder plaatsen voor grootschalige en intensieve landbouw.
Werken aan een stad voor iedereen
We willen groeiende verschillen tussen ‘goede’ en ‘aandachts’-wijken, tussen arm en rijk aanpakken: de jeugd perspectief bieden, ondermijning aanpakken, zorgen voor genoeg betaalbare woningen, investeren in (zorg)voorzieningen in elke wijk en elk dorp en zorgen voor een veilige leefomgeving.
Bekijk hier de live-uitzending over de Omgevingsvisie bij ZuidWest TV terug.