De gemeente streeft naar het vergroten van de biodiversiteit en een grotere natuurwaarde. Dit is nodig om onze stad en dorpskernen leefbaar te houden. Biodiversiteit zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Daarnaast helpt het klimaatverandering te bestrijden en draagt het bij aan een breed aanbod van plant en dier. Meer informatie over biodiversiteit vindt u in ons beleidskader Roosendaal Natuurstad.
Wie doet wat?
Waterschap Brabantse Delta is verantwoordelijk voor het maaien van watergangen, de gemeente Roosendaal voor het maaien van bermen, lang gras, sloten en gazons.
Hoe vaak wordt er gemaaid?
- Gazons: 1 keer in de 2 weken.
-
Lang gras en bermen: maximaal 2 keer per jaar, waarbij we per maaibeurt minimaal 25% van de vegetatie laten staan om te voorkomen dat we een compleet leefgebied voor insecten en andere bestuivers ‘vernietigen’. We noemen dit gefaseerd maaien.
-
Verkeershoeken: maximaal 4 keer per jaar.
-
Sloten schoonmaken (schouwen): 1 keer per jaar.
Bermen en gazons
Vanaf 2021 worden bermen en gazons minder gemaaid. Ook maaien we niet alles in één keer, maar in verschillende fases. Dit doen we om meer soorten planten en dieren een leefgebied te geven. Qua beeld is dit even wennen, omdat we gewend zijn aan strak gemaaide gezichten. Maar het biedt vooral voordelen, waaronder voor de klimaatverandering. We krijgen in Nederland namelijk steeds vaker te maken met hete en droge zomers, afgewisseld door fikse regenbuien. In bermen met langer gras en kruiden droogt de grond minder snel uit en wordt het regenwater beter opgevangen.
Het eerste wat u zult zien, is dat het groen in de bermen hoger groeit en het gras langer is. De kruidenrijkdom is van plek tot plek anders. Op de ene plek komen al snel bloemen en wilde kruiden, op de andere plek duurt het wat langer en zijn de eerste jaren vooral grassen te zien. De bermen en gazons hebben een aantal jaar de tijd nodig om zich te ontwikkelen. Plaagsoorten worden bestreden.
We zaaien de bermen bij aanleg soms in met een bloemrijk kruidenmengsel. We gebruiken hiervoor een mengsel van planten die van nature in onze regio thuishoren.
Lang gras
Lang gras in Roosendaal wordt van eind mei tot november maximaal twee keer gemaaid. Dit is ook afhankelijk van de groei, het gebruik en het gewenste beeld van het grasveld. Grasvelden zien er door de wisselende maaibeurten en groeiperioden elk seizoen dan ook anders uit. Door het maaisel op bepaalde locaties korte tijd te laten liggen, voordat het wordt geruimd, kan het zaad van gras en bloemen rijpen en zich verspreiden om later weer tot bloei komen.
Gras rondom bomen laten we ook zoveel mogelijk staan. De boom ondervindt hierdoor geen schade van maaimachines en het is een schuilplek voor allerlei soorten insecten.
Gras wordt niet alleen machinaal kort gehouden, op verschillende plekken kunt u grote grazers tegenkomen – schapen, runderen, landgeiten - die het groen nog natuurlijker maken. Op de onderstaande kaart ziet u de locaties waar op dit moment schapen grazen.
pdf Locaties waar schapen grazen (PDF, 12.98 MB)Verkeershoeken
Verkeershoeken en de eerste meter langs wegen en paden worden 3 tot 4 keer per jaar gemaaid. Dit om de verkeersveiligheid op deze plaatsen te waarborgen.
Sloten
We verwijderen één keer per jaar het drijfvuil uit sloten. Zo blijft het watersysteem goed functioneren.
Video
Bekijk hier een video over het maaibeleid van de gemeente Roosendaal.