Verbindingsweg Tolberg

Algemeen

De ontwikkelingen in het gebied De Bulkenaar geven de gemeente Roosendaal de mogelijkheid om de ontsluiting van de wijk Tolberg te verbeteren. Er wordt daarom gewerkt aan de realisatie van de Verbindingsweg Tolberg die de wijk ontsluit via de A58. Deze verbetering is een langgekoesterde wens van zowel de gemeente als de inwoners.

Gebiedsontwikkeling De Bulkenaar

Gebiedsontwikkeling De Bulkenaar

Het tracé

Onderzoek naar varianten

Voor het realiseren van de Verbindingsweg Tolberg is een tracéstudie uitgevoerd en in februari 2020 zijn dertien varianten onderzocht die door inwoners waren ingebracht. De varianten waren individueel niet toepasbaar, maar onderdelen ervan komen wel terug in de voorkeursvariant die is gekozen en is vastgelegd in de Omgevingsvisie van de gemeente Roosendaal. Op basis van het onderzoek is gekozen voor de variant met de zuidelijke ontsluiting van Tolberg, in combinatie met de voorgenomen ondertunneling van spoorlijn Roosendaal-Antwerpen bij de Willem Dreesweg.

In dit filmpje geven we meer uitleg over de Verbindingsweg.

Verkeerskundig ontwerp

Het college van burgemeester en wethouders heeft in april 2023 het verkeerskundig ontwerp voor de Verbindingsweg Tolberg vastgesteld. Het tracé is uitgewerkt op basis van eerdere raadsbesluiten en de gevoerde gesprekken met de deelgroepen. Bij de uitwerking van de weg is zorgvuldig gekeken naar de inpassing van de weg in het landschap. Het voorontwerp bestemmingsplan heeft begin 2024 ter inzage gelegen. De vaststelling van het bestemmingsplan wordt in november 2024 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. 

Afzonderlijk bestemmingsplan

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de Verbindingsweg Tolberg in een afzonderlijk bestemmingsplan wordt uitgewerkt. Daarmee is de realisatie van de Verbindingsweg Tolberg losgekoppeld van de ontwikkelingen rondom het ziekenhuis in het gebied De Bulkenaar. De twee projecten worden afzonderlijk opgepakt en volgen ieder hun eigen tijdspad. Alle onderzoeken, documenten en verslagen die betrekking hebben op de Verbindingsweg Tolberg zijn te vinden onder ‘Documenten’

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Stuur dan een e-mail naar verbindingswegtolberg@roosendaal.nl en we voegen u toe aan ons e-mailbestand.
 

 

Foto tekening verbindingsweg

Bestemmingsplan

Om de verbindingsweg Tolberg mogelijk te maken moet het bestemmingsplan aangepast worden. Verbindingsweg Tolberg sluit aan op de ontsluitingsweg van het toekomstige ziekenhuis en maakt de verbinding met de Willem Dreesweg. Daarnaast maakt de ondertunneling van het spoor ook deel uit van het project.

Een bestemmingsplanprocedure bestaat uit verschillende fasen:

  • Voorontwerpfase: in de voorontwerpfase wordt voorbereidend werk gedaan, zoals het uitvoeren van onderzoeken en het opstellen van toelichting, regels en het maken van tekeningen. Van dit alles wordt een voorontwerpbestemmingsplan gemaakt. Dit voorontwerp komt zes weken ter inzage te liggen. Iedereen kan dan op het plan reageren. Ook stuurt de gemeente het plan naar provincie en waterschap en vinden er overleggen met deze instanties plaats. Inmiddels heeft deze fase plaatsgevonden. De reacties worden op dit moment van een antwoord voorzien.
  • Ontwerpfase: de gemeente beantwoordt alle ingekomen reacties en voert eventuele aanpassingen door in het plan. Het plan heet vanaf dat moment het ontwerpbestemmingsplan. Na akkoord van het college komt ook dit plan weer ter inzage te liggen. Hierop kan iedereen reageren met een zienswijze. De gemeente beantwoordt alle zienswijzen. Deze fase vindt plaats vanaf 18 december gedurende 6 weken.
  • Dan worden alle zienswijzen gebundeld en verwerkt in een zienswijzenrapport, waarna een hoorzitting georganiseerd wordt waarbij inwoners hun bezwaren kenbaar kunnen maken. 
  • Vaststellingsfase: nadat de ingekomen zienswijzen zijn gehoord en beantwoord, is het aan de gemeenteraad om het plan vast te stellen. Binnen 2 weken na een eventuele vaststelling wordt het besluit gepubliceerd.  Wanneer het bestemmingsplan door de gemeenteraad gewijzigd wordt vastgesteld, dan wordt het plan eerst nog aan de provincie voorgelegd en vindt de publicatie maximaal zes weken later plaats.
  • Beroepsfase: als het bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad, dan kan binnen 6 weken nog beroep worden ingesteld bij de Raad van State.   
Foto tekening verbindingsweg

Veelgestelde vragen

Waar loopt de verbindingsweg?
Het totale plan voor de verbindingsweg bestaat uit twee onderdelen: fase 1 loopt van de Plantagebaan tot het ziekenhuis en fase 2 loopt vanaf het ziekenhuis (langs A58) ten zuiden van de wijk Tolberg via de Willem Dreesweg tot aan de Bergrand. Fase 1 noemen we de ontsluitingsweg van het ziekenhuis. Fase 2 noemen we de Verbindingsweg Tolberg.

Waarom is er gekozen voor een verbindingsweg aan de zuidkant?
De aanleg van de Verbindingsweg Tolberg zorgt ervoor dat de bereikbaarheid van de wijk Tolberg wordt verbeterd. Om te voorkomen dat bezoekers van het ziekenhuis uit de zuidkant van Roosendaal gebruik zullen maken van de landelijke wegen (die hier minder geschikt voor zijn) is het wenselijk dit verkeer te bundelen via de verbindingsweg. Daarnaast zorgt een extra ontsluiting in oostelijke richting voor een goede bereikbaarheid voor hulpdiensten uit alle windrichtingen. 

Is op de nieuwe weg landbouwverkeer toegestaan?
Nee, door het hoge snelheidsverschil tussen landbouwvoertuigen en het overige verkeer is dit verkeersonveilig en willen dit daar waar kan voorkomen. Landbouwverkeer maakt gebruik van het bestaande wegennet in het buitengebied.

Vanaf welke datum is de nieuwe verbindingsweg open voor alle verkeer?
De ontsluitingsweg van het ziekenhuis (fase 1) wordt als tijdelijke bouwweg opgeleverd in 2026. De huidige planning is dat de totale verbindingsweg in 2028 open is voor alle verkeer, gelijktijdig met de opening van het ziekenhuis.

Foto tekening verbindingsweg