Strooien bij gladheid

Bij gladheid strooit de gemeente zout volgens het gladheidsbestrijdingsplan. Waar en wanneer we strooien vindt u op de kaart met strooiroutes.

Waar we strooien

  • Om gladheid zoveel mogelijk te voorkomen begint de gemeente te strooien als gladheid wordt voorspeld door sneeuw of ijzel. Let op: als er is gestrooid, kan het nog steeds glad zijn.
  • De gemeente maakt in het gladheidsbestrijdingsplan onderscheid tussen 4 urgentieniveaus. Deze niveaus zijn pas van toepassing als de zoutvoorraad dreigt op te raken en bij extreme winterse omstandigheden.

Urgentieniveaus

Urgentieniveaus strooien bij gladheid
Urgentie Weersituatie Wat wordt gestrooid
Urgentie 1  Bij bevriezing weggedeelten en winterse neerslag  Hoofdwegennet; wegen naar het ziekenhuis, de brandweer, de politiebureaus en het treinstation; doorgaande fietsroutes
Urgentie 2  Bij bevriezing weggedeelten en winterse neerslag  Busroutes van stad-, streek- en buurtbussen 
Urgentie 3  Bij bevriezing weggedeelten en winterse neerslag Wijkontsluitingswegen (elke woning binnen de bebouwde kom ligt op maximaal 500 meter van een gestrooide weg), wegen naar scholen en wegen naar bejaardenhuizen/seniorencomplexen, wegen op bedrijventerreinen, belangrijke parkeerterreinen zoals het Emile van Loonplein
Urgentie 4  Bij langdurige gladheid 

Belangrijke voetgangersoversteekplaatsen; bushaltes; parkeerplaatsen en trottoirs bij openbare gebouwen en winkelcentra

 

Meer informatie

Meer informatie over ons beleid leest u in het Gladheidbestrijdingsplan 2023 - 2024. 

pdf Gladheidbestrijdingsplan 2023-2024 (PDF, 1.91 MB)

 

Zelf doen bij gladheid

  • Pas uw rijgedrag aan. Rijd rustig en houd afstand zodat u ruimte hebt om te reageren op gevaarlijke situaties.
  • Zorg dat uw voertuig klaar is voor het winterweer door bijvoorbeeld winterbanden te monteren.
  • Woonstraten zijn niet opgenomen in het gladheidsbestrijdingsplan. U bent zelf verantwoordelijk voor het ijs- en sneeuwvrij maken van de stoep in uw directe woonomgeving. Het is daarom handig om aan het begin van het winterseizoen zelf te zorgen voor voldoende middelen zoals zout en een sneeuwschuif.

Zoutkisten

Om bij scholen, seniorencomplexen en winkelcentra de directe omgeving ijs- en sneeuwvrij te houden, kan de beheerder een zoutkist aanvragen. De beheerder is wel zelf verantwoordelijk voor het ijs- en sneeuwvrij maken.

Melden

Voor meldingen over gladheid is Saver tijdens kantooruren op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0165) 597 777. Buiten kantooruren is de gemeente telefonisch bereikbaar op het meldingennummer (0165) 579 555.