Snelfietsroute F58
Algemeen
In 30 minuten van hartje Roosendaal naar hartje Bergen op Zoom fietsen en andersom. Dat is mogelijk met de komst van de F58! Dé “fietssnelweg” tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Met de komst van deze snelfietsroute kunt u zich comfortabeler, veiliger en sneller bewegen tussen de 2 steden. Lees hier alles wat u moet weten over de nieuwe F58.
Aanleg
We zochten de beste route
We zochten naar de beste en veiligste route voor de nieuwesnelfietsroute. Dat deden we samen met de gemeente Bergen op Zoom, Roosendaal en de Provincie Brabant. De route start in Roosendaal op de Wouwseweg, loopt langs Wouw en Heerle met als eindbestemming de Marconilaan in Bergen op Zoom.
We leggen de fietssnelweg aan in 9 delen
Eind 2020 was het eerste deel van de F58, de herinrichting van de Wouwseweg, klaar. In 2022 startte de aanleg van het Bergse deel van de snelfietsroute. We verwachten de F58 eind 2025 klaar te hebben. Lees hier meer over de 9 delen:
Tussenstation Heerle
Nadat eerder al een tussenstation in Wouw werd gerealiseerd, is er nu ook een tussenstation aan de Bergsebaan in Heerle. De naam tussenstation verwijst naar het vroegere treinstation.
Bij het tussenstation kunnen fietsers op een bankje in de zon even op adem komen en genieten van de mooie omgeving en het omliggende groen.
Wethouder Robin Heij onthulde op donderdagmiddag 10 april 2025 samen met leden van de Leefbaarheidsgroep Heerle twee informatieborden met daarop alles wat de uitrustende fietser moet weten over herberg De Roskam en Gertrudiskerk.
We bedanken de Leefbaarheidsgroep Heerle voor haar inbreng en inzet!
We zorgen voor meer groen in de Weihoek
Voor de aanleg van de snelfietsroute is het soms nodig om bomen en bosjes te kappen. Dit groen compenseren we waar dat kan. Dat doen we bijvoorbeeld ten zuiden van woonwijk Weihoek. Bij dit bestaande bos leggen we een ecologische oever aan, die water beter vasthoudt. Ook planten we hier verschillende bomen en struiken. Dit levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit in het gebied. Bekijk hier hoe het compensatiebos_weihoek eruit ziet (PDF - 834kB)
Heeft u hier vragen over? Bel dan gerust met de heer R. Vonk van Blom Hoveniers BV, via 06-57 88 75 92.
Stimuleer uw werknemers om de fiets te pakken!
De F58 verbindt beide steden met elkaar. Zo moedigen wij ook werknemers van Roosendaalse en Bergse bedrijven aan om vaker de fiets te pakken. Fietsen is gezond en houdt je fit. Zelfs op een e-bike! We geven graag het goede voorbeeld. Daarom doen wij mee aan Sjees Gangmakers. Dit is een actie van Ons Brabant Fietst en het Brabants Mobiliteitsnetwerk.
Wilt u uw werknemers ook aanmoedigen om vaker voor de fiets te kiezen? Stuur dan een e-mail naar gangmakers@onsbrabantfietst.nl of bel naar 085-0220213 voor advies.
Er worden meer snelfietsroutes aangelegd
De F58 is niet de enige snelfietsroute in Brabant. Provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om in 2030 18 fietsroutes te hebben aangelegd. Met 3 verbindingen naar Antwerpen en Turnhout en 2 verbindingen met Limburg. Zo is de provincie beter bereikbaar en het is gezond voor zowel de omgeving als mensen.
Heeft u vragen?
Heeft u vragen die op deze pagina niet worden beantwoord? Mail dan naar: f58@roosendaal.nl.
We helpen u graag.
Tracés
F58
-
De reconstructie van de Wouwseweg is gereed. De straat is daarmee een fietsstraat geworden en wordt straks onderdeel van de snelfietsroute. Bekijk de video die het eindresultaat mooi in beeld brengt.
-
Om de fietsstraat vanuit de Wouwseweg aan te kunnen sluiten op de F58 is het maken van een tunnel onder de verbindingsboog A58/A17 nodig.
Na de zomervakantie van 2024 zijn we gestart met de uitvoering van dit deelproject. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Den Ouden Infra B.V. De werkzaamheden zullen naar verwachting tot oktober 2025 in beslag nemen.
bouwplaats_inrichting.pdf (PDF - 726kB) bovengrondse_infra.pdf (PDF - 899kB) ondergrondse_infra.pdf (PDF - 902kB) presentatie_vo_fietstunnel.pptx (PPTX - 5MB) faq_voorlopig_ontwerp.pdf (PDF - 145kB) -
De snelfietsroute F58 loopt vanaf de fietstunnel over de Wouwbaan in de richting van de Vinkenbroeksestraat en de Bulkstraat. Om deze wegen met elkaar te verbinden is er paralel aan de Leidingenstraat een nieuwe verbinding gerealiseerd. De route die hier gerealiseerd is, is tot stand gekomen met inbreng van bewoners van de Vinkenbroeksestraat die een alternatieve route voorstelden. Eén van de inwoners vertelt je daar graag meer over. Al deze wegen zijn aangelegd en heringericht als fietsstraten. Dat betekent dat de auto in deze straten te gast is.
-
De herinrichting van de Plantagebaan is in oktober 2021 afgerond. Het ging hierbij om het gedeelte tussen de Molensingel en de spoorwegovergang aan de Plantagebaan. Het gedeelte ten zuiden van de spoorwegovergang is onderdeel van de aan te leggen fietsroute tussen Plantagebaan en Westelaarsestraat. Bekijk een impressie van de uitgevoerde werkzaamheden aan de Plantagebaan.
Op 12 juli 2023 werd het Tussenstation Wouw geopend. Het Tussenstation Wouw verwijst niet alleen naar het voormalige treinstation van Wouw aan de Bergsebaan, maar dient ook als een aangename plek voor fietsers van de snelfietsroute om even te pauzeren. Tussenstation Wouw ligt halverwege de route tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Op dit punt splitst de fietsroute zich straks in een noordtak richting de Roosendaalse binnenstad en een zuidtak richting de wijk Tolberg. Bekijk hier de video die gemaakt werd bij de opening van het tussenstation.
-
De gemeente werkt gezamenlijk met ProRail aan de noodzakelijke aanpassingen van de spoorwegovergang Plantagebaan. Over deze spoorwegovergang ligt aan weerszijden een fietspad van ongeveer 2 meter en deze fietspaden dienen verbreed te worden naar 2,50 meter. Dit is de minimale maat voor een snelfietspad dat voor 1 rijrichting wordt gebruikt. Naast het verbreden van de vloerplaten die in de spoorwegovergang liggen dienen ook diverse signaleringsmasten te worden omgezet. De uitvoering van dit werk zal plaatsvinden tijdens een buitendienststelling van het spoor op het traject Bergen op Zoom – Roosendaal. De uitvoeringsdatum is nog niet bekend.
Bekijk hier het voorlopig ontwerp voor aanpassingen van spoorwegovergang Plantagebaan.
F 58 trace 6.pdf (PDF - 211kB) -
Het tracé van de snelfietsroute buigt vanaf de Bergse Baan (ter hoogte van De Pannekoekenbakker in Heerle) in zuidelijke richting naar de Westelaarsestraat. Vanuit deze straat loopt het snelfietspad langs de zuid- en oostrand van het bedrijventerrein De Wijper naar het spoor.
Ter hoogte van de Plantagebaan, ten zuiden van het spoor, wordt een verbinding gemaakt met de Oostlaarsestraat. De snelfietsroute wordt evenwijdig aan het spoor gerealiseerd en sluit aan op de bestaande weg Oostlaarsestraat. De fietser kan van daaruit het bestaande wegennet gebruiken om richting Tolberg te fietsen. Met de grondeigenaren zijn we in gesprek over verwerving van gronden voor aanleg van dit tracédeel.
Bekijk hier het voorlopig ontwerp van deelproject 7:
Voorlopig ontwerp 7.1 (PDF - 6MB) Voorlopig ontwerp 7.2 (PDF - 8MB) Voorlopig ontwerp 7.3 (PDF - 6MB) Voorlopig ontwerp 7.4 (PDF - 6MB) Voorlopig ontwerp 7.5 (PDF - 6MB) Voorlopig ontwerp 7.6 (PDF - 6MB)Definitief Ontwerp
Na het delen van het Voorlopig Ontwerp hebben we enkele reacties ontvangen. Deze input hebben we gebruikt bij het opstellen van een Definitief Ontwerp. De belangrijkste aanpassingen zijn:- Parkeerplaatsen: Langs de Westelaarsestraat komen parkeerplaatsen (in grasbetonstenen) om de parkeerdruk op piekmomenten van bezoekers aan de Pannenkoekenbakker op te vangen. Dit voorkomt dat zij op het snelfietspad of in de bermen parkeren.
- Fietsstraat: Een deel van de Oostlaarsestraat wordt ingericht als fietsstraat, met nieuwe markeringen en verkeersborden.
Bekijk hier het Definitief Ontwerp van deelproject 7:
Definitief Ontwerp 7.1 (PDF - 12MB) -
Aan de oostzijde van bedrijventerrein De Wijper loopt de snelfietsroute evenwijdig aan het spoor (zuidzijde) richting de Plantagebaan. Om de bestaande watergang te kunnen passeren wordt een fietsbrug aangelegd. De spoorovergang Akkerstraat blijft open voor landbouwverkeer, fietsers en voetgangers. Samen met de grondeigenaren wordt gesproken over de invulling van de fietssnelroute.
Bekijk hier het voorlopig ontwerp van de fietsbrug over de Smalle Beek.
F58 trace 8.pdf (PDF - 716kB) -
Dit deelproject vormt de verbinding tussen de gemeentegrens bij Bergen op Zoom en de kruising Westelaarsestraat en Herelsestraat. Dit tracédeel is inmiddels opgeleverd. Het ontwerp treft u onderstaand.
definitief_ontwerp_deelproject_9_-_deel_1.pdf (PDF - 799kB) definitief_ontwerp_deelproject_9_-_deel_2.pdf (PDF - 811kB) definitief_ontwerp_deelproject_9_-_deel_3.pdf (PDF - 788kB)