Samen bouwen aan de Westrand

Algemeen

De komende jaren werken we samen aan de Westrand. We bouwen niet alleen aan nieuwe woningen, maar ook aan een duurzame wijk mét sociale verbondenheid. Zo wordt de Westrand een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Gebiedsvisie

De plannen hiervoor staan in de Gebiedsvisie Westrand. Deze visie is in april 2024 vastgesteld en is de basis voor de ontwikkeling van de wijk. Het is gemaakt samen met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. 

Hoe ziet het leven in toekomstig Westrand eruit?

Samen leven – We maken de wijk socialer en hechter. Dit doen we door plekken te maken voor ontmoeting en inclusiviteit. De Westrand wordt een plek waar jong en oud, starter en doorstromer, buurtbewoner en nieuwkomer elkaar vinden. We focussen ons daarbij op het hart van de wijk: De Rembrandtgalerij & het St. Lucasplein.

Duurzaam leven – We maken de Westrand groener en energiezuiniger. Nieuwe en bestaande woningen worden beter geïsoleerd, zodat er minder warmte verloren gaat. Ook zorgen we voor meer groen en komen er plekken om regenwater op te vangen. Dit helpt tegen hitte en wateroverlast. Daarnaast komt er mogelijk een warmtenet in de wijk. Dit zorgt voor duurzame verwarming zonder gas. Zo maken we samen de Westrand klaar voor de toekomst.

In balans leven – De Westrand moet een fijne plek zijn om te wonen, werken en ontspannen. Daarom zorgen we voor meer groen, veilige fietspaden en prettige woonomgevingen. Door nieuwe plekken te ontwikkelen, zoals Permekeplein, de Liebeau-locatie en de BDO-locatie, blijft de wijk aantrekkelijk en leefbaar.

Met deze drie onderdelen, uitgewerkt in de Gebiedsvisie, bouwen we samen aan de Westrand: een wijk waar we trots op zijn!  

Wat gaat er gebeuren? 

De plannen voor de Westrand zijn groot. De komende jaren gaat er dan ook veel veranderen. Sommige veranderingen zijn goed zichtbaar, andere minder. We werken aan vijf belangrijke plekken in de wijk, zodat de Westrand mooier wordt, er meer woningen komen en het prettiger wonen is. 

Westrand entree

De Projecten

De Projecten

Het centrumgebied wordt aantrekkelijker en krijgt meer functies. In plaats van een afgesloten en verborgen plek, wordt het centrum open en toegankelijk. Het krijgt een levendige uitstraling met winkels en voorzieningen op de begane grond.

Het Lucasplein wordt het nieuwe hart van de wijk. In de kerk komen voorzieningen voor de buurt, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

Voor jongeren wordt er speciaal een ontmoetingsplek ingericht in het centrum. De Rembrandtgalerij krijgt een nieuwe invulling met ruimte voor voorzieningen, kleine werkruimtes en horeca. Het centrum kan verder groeien tot een klein winkelgebied van ongeveer 2.000 - 3.000 m² voor dagelijkse boodschappen. Er wordt onderzocht of er plek is voor twee supermarkten die elkaar aanvullen. Ook komen er nieuwe woningen bij de voorzieningen.

Waar staan we nu?

Na het vaststellen van de gebiedsvisie heeft de gemeente een voorkeursrecht gelegd op de panden aan de Rembrandtgalerij en het St. Lucasplein. Dit geeft de gemeente meer controle over de ontwikkeling van het gebied.

Op dit moment werken we de belangrijkste locaties verder uit. We kijken hoe het plan het beste past binnen de omgeving, met aandacht voor het aantal woningen, verschillende woningtypes en ruimte voor supermarkten en andere dagelijkse voorzieningen. Ook houden we rekening met de verkeersstromen en parkeerplekken die nodig zijn.

We doen dit in overleg met ondernemers, bewoners en andere betrokkenen rond de Rembrandtgalerij en het St. Lucasplein.

Uitnodiging werksessie

Op 20 mei 2025 organiseren we van 14.00 tot 15.30 uur een werksessie voor de supermarktketens om mee te denken over hoe zij het nieuwe Hart van de wijk graag willen zien. De werksessie vindt plaats in het Huis van Roosendaal.

Heb je interesse om mee te denken en te luisteren naar de plannen voor het Hart van de wijk? Meld je dan aan voor de werksessie via westrand@roosendaal.nl.

De nieuwe gebouwen voegen een moderne laag toe aan de bestaande wijk. Hierdoor ontstaat ruimte voor gesloten bouwblokken en gebouwen die van alle kanten zichtbaar en toegankelijk zijn. Dit is een reactie op de huidige dichte gevels en eenzijdige architectuur. De nieuwe bebouwing sluit goed aan op de bestaande omgeving en behoudt de kwaliteit van de openbare ruimte. De gebouwen worden zo ontworpen dat ze passen binnen de bestaande straten en looproutes, zodat alles mooi op elkaar aansluit.

Voor alle nieuwbouwlocaties wordt een plan gemaakt met richtlijnen voor hoe de gebouwen en de openbare ruimte eruit moeten zien. Dit plan zorgt ervoor dat de architectuur en inrichting van het gebied goed bij elkaar passen. Er is ruimte voor verschillende bouwstijlen, maar altijd in lijn met de unieke sfeer van de omgeving. De commissie ruimtelijke kwaliteit gebruikt dit plan om te beoordelen of nieuwe ontwerpen voldoen aan de afspraken.

Waar staan we nu?

We stemmen op dit moment met de ontwikkelaar af hoe de procedure voor de ruimtelijke plannen verloopt. De ontwikkelaar bereidt een aanvraag voor om het omgevingsplan aan te passen. Dit gebeurt via een speciale aanvraag buiten het bestaande plan om. De verwachting is dat deze aanvraag in de zomer van 2025 wordt ingediend.

De nieuwe gebouwen geven de wijk een moderne uitstraling en passen bij de bestaande omgeving. Er komt meer ruimte voor afgesloten bouwblokken en gebouwen die van alle kanten zichtbaar zijn. Dit is een reactie op de huidige gesloten gevels en eenzijdige bouwstijl. De nieuwe gebouwen moeten goed aansluiten op de bestaande wijk en mogen de kwaliteit van de openbare ruimte niet verminderen. Ze worden zo ontworpen dat ze aansluiten op belangrijke straten, pleinen en looproutes, zodat ze goed passen in de omgeving. Op buurtniveau sluiten ze aan bij bestaande straatlijnen en wegen, waardoor een natuurlijke overgang ontstaat.

Voor alle bouwlocaties wordt, naast de gebiedsvisie, een extra plan gemaakt over hoe de gebouwen en de openbare ruimte eruit moeten zien. Dit plan bevat richtlijnen voor architectuur en inrichting. De gebiedsvisie blijft de basis, waarin staat hoe de gebouwen samenhangen met de omgeving en elkaar. Binnen dit plan is ruimte voor variatie en aanpassingen per locatie, bijvoorbeeld bij de entree van gebouwen, de overgang van openbaar naar privéterrein en unieke architectonische details. Deze elementen worden afgestemd op de specifieke eigenschappen van de plek.

Dit plan helpt ontwikkelaars bij het maken van ontwerpen en wordt gebruikt door de commissie ruimtelijke kwaliteit om te beoordelen of de bouwplannen voldoen aan de afspraken. De commissie wordt ook betrokken bij het opstellen van deze richtlijnen, zodat de nieuwe gebouwen goed passen in de wijk en zorgen voor een prettige leefomgeving.

Waar staan we nu?

We overleggen op dit moment met de ontwikkelaar over de ruimtelijke plannen. De ontwikkelaar bereidt een aanvraag voor om het omgevingsplan aan te passen.

De nieuwe gebouwen op het Permekeplein geven de wijk een moderne uitstraling en zorgen voor vernieuwing. Er komt meer ruimte voor gesloten bouwblokken en gebouwen die van alle kanten toegankelijk en zichtbaar zijn. Dit is een reactie op de huidige gesloten gevels en eenzijdige bouwstijl. De nieuwe gebouwen moeten goed aansluiten op de bestaande wijk en mogen de ruimtelijke kwaliteit niet verminderen. Ze worden zo ontworpen dat ze passen bij belangrijke straten, pleinen en looproutes, zodat ze logisch in de omgeving opgaan. Op buurtniveau sluiten ze aan op bestaande straatlijnen en wegen, waardoor een natuurlijke overgang ontstaat.

Voor alle bouwlocaties wordt, naast de gebiedsvisie, een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan bevat richtlijnen voor architectuur en inrichting van de gebouwen en de openbare ruimte. De gebiedsvisie blijft de basis en zorgt ervoor dat de verschillende gebouwen goed op elkaar en de omgeving aansluiten. Binnen deze richtlijnen is er ruimte voor variatie en aanpassingen per locatie, bijvoorbeeld bij entrees, overgangen tussen privé en openbare ruimte en unieke architectonische details.

Dit beeldkwaliteitsplan helpt ontwikkelaars bij het ontwerpen van de gebouwen en wordt gebruikt door de commissie ruimtelijke kwaliteit om te beoordelen of de bouwplannen passen bij de afspraken. De commissie is ook betrokken bij het opstellen van de plannen, zodat de nieuwe gebouwen bijdragen aan een aantrekkelijke en prettige leefomgeving.

Waar staan we nu?

We overleggen op dit moment met de ontwikkelaar over de ruimtelijke plannen. De ontwikkelaar bereidt een aanvraag voor om het omgevingsplan te wijzigen. De verwachting is dat woningcorporatie Alwel vóór de zomer een informatiebijeenkomst organiseert voor omwonenden en andere betrokkenen

Op de scholencampus komen verschillende vormen van onderwijs en opvoeding samen. De huidige school, De Fakkel, wordt uitgebreid tot een campus. Hier krijgt ook Basisschool De Appel een plek als Integraal Kindcentrum (IKC). Dit wordt een plek waar alle kinderen zich welkom voelen en goed onderwijs krijgen. Naast leren is er ook aandacht voor thema’s zoals een gezonde leefstijl, sociale vaardigheden en veiligheid. Daarnaast bieden professionals uit de wijk opvoedondersteuning aan ouders en verzorgers.

De campus krijgt een groene en duurzame uitstraling, met milieuvriendelijke materialen zoals hout en daken met groen en wateropvang. Bij de bouw wordt rekening gehouden met de regels voor schoolhuisvesting en bestaande bomen blijven zoveel mogelijk behouden. De campus wordt goed bereikbaar voor fietsers en voetgangers vanaf de Wethouder Lanenstraat. De Fakkel blijft bereikbaar voor auto’s via de Goghlaan.

Voor de verdere uitwerking van de plannen is samenwerking met verschillende betrokkenen nodig.

Waar staan we nu?

We zijn op dit moment in gesprek met alle betrokken partijen om de plannen verder uit te werken.

Read this page in another language:

To translate this page in your native language, you can see an automatically translated version with one of the links below.