Paspoort voor vreemdelingen

Woont u in Nederland, heeft u niet de Nederlandse nationaliteit en geen vluchtelingenstatus? En heeft u geen eigen paspoort? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. U moet uw vreemdelingenpaspoort persoonlijk aanvragen bij de gemeente.

Wat u moet weten

Het vreemdelingenpaspoort heeft een levertijd van ongeveer 2 maanden. Uw gegevens worden nagegaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het  ministerie van Buitenlandse zaken. De burgemeester beslist hierna of U een vreemdelingenpaspoort krijgt.

Kwijt of gestolen

Is uw vreemdelingenpaspoort kwijt of gestolen? Doe dan aangifte bij de gemeente. De gemeente start een onderzoek naar de vermissing. Daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen.

Als u in het buitenland uw vreemdelingenpaspoort kwijt bent geraakt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Aansluitend kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een noodpaspoort aanvragen.

Geldigheid

Hoelang het vreemdelingenpaspoort geldig is, hangt af van uw verblijfstatus. Het vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Ophalen

U moet het paspoort zelf afhalen bij de gemeente. U moet hiervoor een afspraak maken.

Let op! Wilt u identiteitsfraude voorkomen? Maak dan met de KopieID app een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.

Thuisbezorgen

U kunt het paspoort ook thuis laten bezorgen. Zodra uw paspoort klaar is, ontvangt u een e-mail om online een afspraak te maken. Het paspoort kan worden bezorgd op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdag kan het paspoort worden bezorgd van 8.00 tot 18.00 uur. De houder van het paspoort moet persoonlijk het document in ontvangst nemen. Dit geldt ook voor kinderen. Voor het thuisbezorgen van het paspoort betaalt u een vergoeding. 

Meenemen

  • uw verblijfsvergunning
  • eventueel uw huidige paspoort of ander reisdocument, ook als het is verlopen
  • bewijsstuk waaruit blijkt dat uw eigen land geen paspoort kan of wil verstrekken (weigeringsbrief)
  • het rapport van eerste of nader gehoor van de IND
  • een pasfoto, let op de eisen
    de pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag
  • bij minderjarigen: formulier Reisdocument - minderjarige toestemming, ingevuld door beide ouders of door degene die het gezag heeft een (kopie) identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft
pdf Reisdocument - minderjarige toestemming (PDF, 47.2 KB)

Kosten

Soort vreemdelingenpaspoort, tarief 2021 Prijs
Vreemdelingenpaspoort € 56,55

Vreemdelingenpaspoort
met spoedaanvraag (toeslag € 50,91)

 

Thuisbezorgen per document

€ 107,46

 

€ 5,00

De kosten van uw paspoort betaalt u bij de aanvraag.