Openbare B&W besluitenlijst 26 november 2024
Algemeen Delegatiebesluit
Het Algemeen Delegatiebesluit, waarin de Roosendaalse gemeenteraad bepaalde bevoegdheden overdroeg aan het college van burgemeester en wethouders, moet worden aangepast. Om die reden is een nieuw delegatiebesluit opgesteld. In dit nieuwe besluit worden bevoegdheden rondom de Omgevingswet bijgewerkt en overgebracht naar het Delegatiebesluit Omgevingswet. Daarnaast wordt de naam van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) aangepast naar de nieuwe naam, de Wet open overheid (Woo).
Wijzigingsbesluit Delegatiebesluit Omgevingswet
Het Delegatiebesluit Omgevingswet, dat de Roosendaalse gemeenteraad in december 2023 goedkeurde, wordt aangepast. Er wordt een nieuwe regel toegevoegd die bepaalt dat het college van burgemeester en wethouders verantwoordelijk is voor het behandelen van alle reacties (zienswijzen) op ontwerpbesluiten volgens de Omgevingswet. Deze regel stond eerder in het Algemeen Delegatiebesluit en ging toen over de Wet ruimtelijke ordening. Met deze wijziging wordt deze bevoegdheid verplaatst naar het Delegatiebesluit Omgevingswet, zodat alles wat hiermee te maken heeft, bij elkaar staat.
Indexatie 2025 kosten basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te stemmen met een indexatie van 4,67% ten behoeve van de kosten van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar in 2024. In de overeenkomst met Thuiszorg West Brabant (TWB) is bepaald dat het college een besluit moet nemen als de indexatie hoger is dan 2% en dat indien TWB kan aantonen dat ontwikkelingen in loonkosten en materiële kosten daartoe aanleiding geven, het college een hogere indexering kan toestaan. Deze lijn wordt door alle zes de deelnemende gemeenten gevolgd. De financiële consequenties hiervan zijn voorzien in de programmabegroting 2025.
Samenwerkingsverklaring SPUK-regeling West-Brabant verduurzaming bedrijventerreinen
Om bedrijven versneld te laten verduurzamen, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Specifieke Uitkering 'Bedrijfsmatig Vastgoed' opgezet met daarin een programma gericht op het organiseren van verduurzaming van bedrijventerreinen. Hiervoor heeft de Provincie Noord-Brabant de Brabantse regio’s de mogelijkheid geboden een subsidieaanvraag in te dienen om aanspraak te maken op de middelen. De 16 West-Brabantse gemeenten hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt onder penvoering van de gemeente Oosterhout. Inmiddels is de aanvraag positief beoordeeld en ondertekent de gemeente Roosendaal de samenwerkingsverklaring. In 2025 wordt gestart met de inzet van een aanjager op de bedrijventerreinen Majoppeveld en Borchwerf I met als doel de energietransitie te versnellen.
Algemene bepalingen kermissen 2025
Vaststellen van de algemene bepalingen met geldende voorwaarden om verpachtingen voor kermissen 2025 te gaan houden.
Vergunningen Huisvestingsverordening
Het college van burgemeester en wethouders besluit Huisvestingsvergunningen te verlenen. De vergunningen worden verleend op basis van het overgangsrecht om verworven rechten uit het verleden te respecteren.
Contractering dierennoodopvang
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de vergoeding aan Stichting Arduin voor het bieden van dierennoodopvang (wettelijke taak) met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 vast te stellen op € 1,27 per inwoner. Daarbij heeft het college ingestemd met het aanstellen van een regionale projectleider (voor gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht) om voor januari 2026 te komen tot een nieuwe contractering van dieren(nood)opvang binnen onze regio.
Afdoening motie herbestemming Gertrudiskerk Wouwse Plantage
Via een raadsmededeling wordt de Roosendaalse gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de door de gemeenteraad aangenomen motie (van 7 maart 2024) waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht – samengevat – de mogelijkheden te onderzoeken voor herbestemming van de Gertrudiskerk in Wouws Plantage.
Voortgang top20 verkeersonveilige locaties
Verkeersveiligheid is een belangrijk thema in de gemeente Roosendaal. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Roosendaalse gemeenteraad over de voortgang te informeren via een raadsmededeling. Momenteel zijn maatregelen getroffen op zeven locaties uit de lijst met 20 meest onveilige locaties en de komende jaren pakken we 2-3 locaties aan. Ook asociaal verkeersgedrag is een belangrijk thema voor onze gemeente. Samen met onze partners zetten we ons in voor de aanpak van asociaal gedrag in het verkeer en dit wordt zoveel als mogelijk gecombineerd met de aanpak van de locaties uit de lijst met meest verkeersonveilige locaties. Op diverse wegen staan flitsers en het project “Mietwagen” is succesvol uitgevoerd.