Openbare B&W besluitenlijst 17 december 2024

Verordening tot Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 

Het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening (hierna: APV) is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de APV op een aantal punten aan te passen. De aanpassingen zijn noodzakelijk vanwege nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij, wetgeving en jurisprudentie. In de APV worden een aantal tekstuele wijzigingen en verduidelijkingen aangebracht. Ook heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Model APV wijzigingsvoorstellen gedaan, zoals het opnemen van een verbod op het gebruik van een openbare plaats als slaapplaats. Het college stelt voor om deze wijzigingen van de VNG over te nemen. Verder wordt voorgesteld om artikel 2:80 APV ‘Sluiting voor publiek toegankelijke gebouw en/of erven’ uit te breide. De burgemeester kan dan ook tot sluiting van een voor het publiek toegankelijk gebouw, inrichting of ruimte of bijbehorend erf overgaan, in het belang van de openbare orde of ter voorkoming of beperking van overlast of nadelige beïnvloeding van het woon- of leefklimaat. Maatschappelijke ontwikkelingen maken deze wijzigingen nodig.

Ontwikkelkader Geerhoekgebied in Wouw en bijbehorende grondexploitatie

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het ontwikkelkader en de grondexploitatie van het Geerhoekgebied, die nu ter besluitvorming worden aangeboden aan de gemeenteraad. Het ontwikkelkader geeft de ambitie aan die we de komende 10 jaar in het dorpshart van Wouw willen bereiken. Naast externe stakeholders, zijn ook de ambities vanuit verschillende beleidsvelden opgenomen in het ontwikkelkader Geerhoekgebied.

Vaststellen wijzigingsplan Dennestraat 14 Nispen

Het ontwerpwijzigingsplan 'Dennestraat 14 Nispen' heeft vanaf 25 juli 2022 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage gelegen. Gedurende die termijn bestond de mogelijkheid een zienswijze op het ontwerpwijzigingsplan naar voren te brengen. Er is één zienswijze ingekomen, afkomstig van de provincie Noord-Brabant. Deze zienswijze is voorzien van een gemeentelijk antwoord en neergelegd in een Nota zienswijze die als bijlage onderdeel uitmaakt van het wijzigingsplan. De zienswijze heeft geleid tot een toevoeging in de planregels, waarbij de maximaal toegestane omvang juridisch is geborgd. Het vast te stellen wijzigingsplan is gereed om ter inzage te worden gelegd.

Aanvraag SPUK transformatie Jeugdzorg Plus 

Op 19 juni 2024 zijn bestuurlijke afspraken in het kader van de transformatie van de gesloten jeugdhulp getekend door het Rijk, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Jeugdzorg Nederland. Voor de uitvoering is een financiële regeling opgesteld, waarmee middelen voor (incidentele) frictiekosten voor het af- en ombouwen van de gesloten jeugdhulp beschikbaar worden gesteld aan de coördinerende gemeenten. Voor landsdeel Zuidwest is dit de gemeente Roosendaal. Roosendaal vraagt deze middelen namens het landsdeel Zuidwest aan, waarna deze op basis van een nader vast te stellen uitvoeringsplan kunnen worden ingezet.

Mandaatbesluit Integraal Zorgakkoord (IZA) gemeente Roosendaal 2024 

In 2023 is het Landelijk Integraal Zorgakkoord (IZA) 'Samen werken aan gezonde zorg' vastgesteld. Het heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Hierin is opgenomen dat gemeenten in regionaal verband samenwerken en afspraken maken met o.a. zorgpartijen en zorgverzekeraars. In ons geval zijn dit de 16 gemeenten in de Regio West Brabant die ook samen Gemeenschappelijke Regeling GGD West-Brabant vormen. Eind 2023 is voor de regio West-Brabant een regiobeeld en regioplan opgesteld. In juni 2023 is de eerste mandaatstructuur van het IZA in het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Roosendaal vastgesteld en in regionaal verband als zodanig vastgesteld op 5 oktober 2023. Om regionale afspraken te maken is het nodig om een mandaatbesluit te nemen zodat betreffende gemeenten ook over dit mandaat beschikken.

Motie 2024-M18 Stimulering alcoholpreventie bij verenigingen 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Roosendaalse gemeenteraad via een raadsmededeling geïnformeerd over de uitvoering van de motie 2024-M18 Stimulering alcoholpreventie bij verenigingen.

Motie 2024-M16 Meetbare doelen Ambitienota Gezondheidsbeleid 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Roosendaalse gemeenteraad via een raadsmededeling geïnformeerd over de afdoening van de motie ‘Meetbare doelen Ambitienota Gezondheidsbeleid’.

UV-straling en zonkracht preventie 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Roosendaalse gemeenteraad via een raadsmededeling geïnformeerd over het verlengen van de aanpak betreffende zonnebrandpalen, UV-straling en zonkrachtpreventie met een looptijd tot en met 2027.

Jaarlijkse regeling aanwijzingsbesluit betaald parkeren feestdagen en collectieve dagenregeling 2025 

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het "Aanwijzingsbesluit betaald parkeren op feestdagen" en de "Collectieve dagenregeling" voor 2025 vast te stellen. In het aanwijzingsbesluit betaald parkeren op feestdagen worden de feestdagen vermeld waarbij op straat geen parkeergelden hoeven te worden betaald. In de Collectieve dagenregeling worden de jaarlijks terugkerende festiviteiten 2025 vermeld waarvan afgeweken mag worden van de geluidsnorm.

Vergunningen Huisvestingsverordening - versie 9 

Het college van burgemeester en wethouders besluit Huisvestingsvergunningen te verlenen. De vergunningen worden verleend op basis van het overgangsrecht om verworven rechten uit het verleden te respecteren.

Concepten Gebiedsgericht geluidsbeleid en Afwegingskader geluid (weg, rail en industrie) grenswaarden 

Het concept "Gebiedsgericht geluidsbeleid" en het concept "Afwegingskader geluid (weg, rail en industrie) "worden zes weken ter inzage gelegd. Gedurende deze periode kan iedereen hierop reageren. De nieuwe Omgevingswet biedt gemeenten een ruimere vrijheid eigen geluidsbeleid op te stellen. Wij hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en een gebiedsgericht geluidsbeleid opgesteld. Dit beleid komt in de plaats voor de normen die nu gelden in het tijdelijk Omgevingsplan.

Voortgang bestuursopdracht haalbaarheidsonderzoek warmtenet Westrand 

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 16 april jl. besloten om een onderzoek uit te laten voeren naar de haalbaarheid van een warmtenet in de wijk Westrand. De afgelopen periode is er voortgang bereikt op het verkrijgen van inzicht in de verschillende aspecten van het warmtenet. Het college neemt kennis van de 'Voortgangsrapportage bestuursopdracht warmtenet Westrand'. Finale besluitvorming wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2025. De Roosendaalse gemeenteraad wordt hierover geïnformeerd via een raadsmededeling.

Wijziging statuten Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant 

Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant voert sinds 2004 het bevoegd gezag over de openbare scholen in de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Rucphen, Moerdijk en sinds 2010 ook in Drimmelen. De Stichting heeft schriftelijk de betreffende gemeenteraden verzocht om de huidige statuten uit 2020 te wijzigen in verband met de in juli 2021 in werking getreden Wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel om de gemeenteraad voor te stellen om de concept statutenwijziging van Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant vast te stellen.

Terugkoppeling Beroepsonderwijs en Arbeidsmarktconferentie Roosendaal 

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het delen van de terugkoppeling van de Beroepsonderwijs en Arbeidsmarktconferentie Roosendaal, die plaatsvond op 18 september 2024. Tijdens deze conferentie kwamen onderwijsprofessionals, ondernemers, netwerkpartners uit de regio, raadsleden, studenten en ambtenaren samen om hun visie te delen over de toekomst van onderwijs en werk in onze regio. De opbrengst van de conferentie is gebundeld in de ‘Actieagenda Onderwijs & Arbeidsmarkt Roosendaal’.

Leerplicht Jeugdbeleid 

De gemeente Roosendaal werkt voor de uitvoering van de taken in het kader van het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet 1969 en de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) samen met de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Steenbergen en Woensdrecht in een netwerksamenwerking. De grondslag voor deze samenwerking is verankerd in een convenant. In dit convenant zijn een aantal afspraken gemaakt die met dit voorstel tot uitvoering komen. Het gaat hierbij om het aanwijzen van leerplichtambtenaren als toezichthouder, het gebruiken van een nieuwe ambtsinstructie en het kunnen inzetten van last onder dwangsom wanneer geen vrijstelling wordt gevraagd als een leerling in Nederland woont, maar in het buitenland naar school gaat. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om

  • het aanwijzingsbesluit leerplichtambtenaar
  • de ambtsinstructie Netwerksamenwerking West-Brabant West 2024
  • de beleidsregels Opleggen last onder dwangsom bij handhaving van de Leerplichtwet 1969 
  • en de wijziging van het algemeen mandaat, volmacht en machtigingsbesluit 2022 vast te stellen.

Stand van zake motie ‘Pilot na-scheiding PBD-afval Roosendaal’ 

Het college van burgemeester en wethouders geeft uitvoer aan de motie van de gemeenteraad om een pilot uit te voeren met na-scheiding. In het eerste kwartaal van 2025 wordt deze pilot uitgevoerd. Vanuit bepaalde delen van Roosendaal wordt het restafval na inzameling niet naar de verbrandingsoven gebracht, maar naar een andere locatie. Daar wordt bekeken wat er met na-scheiding nog uit het restafval te halen valt. Het restafval wordt daarna alsnog verbrand. Dit vergt geen extra inspanningen vanuit de inwoners.

Stand van zaken motie Gebiedsplan Campus IKC Cortendijck & Klimroos. 

Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad via een raadsmededeling over de stand van zaken over het gebiedsplan integraal kind centrum Cortendijck & Klimroos.

Kredieten 2024 

Bij de start van elk project/ krediet stelt het college van burgemeester en wethouders de exploitatietermijn (einddatum) vast en wordt ook het uitgavenpatroon over de jaren vastgesteld. Het college heeft besloten de einddatum en het uitgavenpatroon over de jaren van een aantal kredieten aan te passen. De financiële consequenties hiervan zullen worden verwerkt in de jaarrekening 2024.