Openbare B&W besluitenlijst 1 oktober 2024

Beslissing op het bezwaarschrift van 1 juli 2024 (aangevuld per e-mail van 5 juli 2024) tegen het collegebesluit van 30 mei 2024 (aangaan overeenkomsten uitkoop Poolse supermarkt)

Het college van burgemeester en wethouders heeft het bezwaarschift van 1 juli 2024 gericht tegen het collegebesluit van 30 mei 2024, overeenkomstig het advies van de commissie voor de bezwaarschriften van 29 augustus 2024, niet-ontvankelijk verklaard. Het collegebesluit van 30 mei 2024 is een privaatrechtelijke rechtshandeling waartegen het maken van bezwaar op grond van de Algemene wet bestuursrecht niet mogelijk is.

Beslissing op het bezwaarschrift van 25 juni 2024 tegen het collegebesluit van 30 mei 2024 (aangaan overeenkomsten uitkoop Poolse supermarkt)

Het college van burgemeester en wethouders heeft het bezwaarschift van 25 juni 2024, gericht tegen het collegebesluit van 30 mei 2024, overeenkomstig het advies van de commissie voor de bezwaarschriften van 11 augustus 2024, niet-ontvankelijk verklaard. Het collegebesluit van 30 mei 2024 is een privaatrechtelijke rechtshandeling waartegen het maken van bezwaar op grond van de Algemene wet bestuursrecht niet mogelijk is.

Innen eigen bijdrage Oekraïense ontheemden

De gemeente Roosendaal gaat vanaf 1 januari 2025 starten met het innen van de eigen bijdrage (gas, water en licht) bij Oekraïense ontheemden. Om te bepalen vanaf welk inkomen een eigen bijdrage van toepassing is, wordt aangesloten bij de participatiewet. Dit betekent dat we bij de beoordeling van de eigen bijdrage, per gezin, uitgaan van een minimaal inkomen van 115% van de norm leefgeld + de eigen bijdrage.

Definitief ontwerp Landschapspark De Bulkenaar

In de Bulkenaar wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een landschapspark met daarin het nieuwe Bravis ziekenhuis. De gemeente legt het landschapspark aan. Op verschillende manieren hebben omwonenden en Roosendalers kunnen participeren over het gebruik en de uitstraling van het park. Deze input is gebruikt om tot het ontwerp van dit nieuwe stuk Roosendaal te komen. Tevens is met het oog op een goede fiets- en calamiteiten bereikbaarheid van het landschapspark en het ziekenhuis de herinrichting van de kruising Bulkenaarsestraat – Thorbeckelaan opgenomen in het project de Bulkenaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 1 oktober 2024 het definitief ontwerp voor het landschapspark De Bulkenaar vastgesteld.

Programmabegroting 2025

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Programmabegroting 2025 behandeld en vastgesteld. De Programmabegroting (inclusief de meerjarenraming 2026-2028 en het investeringsplan 2025-2028) is sluitend. De Programmabegroting 2025 wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Daarnaast wordt de actualisatie van de reserves en voorzieningen tot en met 2028 ter informatie aan de gemeenteraad aangeboden.

Aanpak Dunantstraat, Nispensestraat en Willem Dreesweg

De Dunantstraat en een deel van de Nispensestraat worden afgewaardeerd van 50 km/uur naar 30 km/uur (zonaal toegepast). De functies binnen de RING zijn vooral gericht op het verblijven. Het wensbeeld is om dit gebied als zodanig herkenbaar te laten zijn met bijbehorend snelheidsregime van 30 km/h.

Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de motie 'Maximumsnelheid 30 km/uur voor centrumgebied, auto als gast van de fietser'. Naast de noodzakelijke bebording worden er ook fysieke aanpassingen verricht. De straten krijgen meer de uitstraling van een verblijfsgebied. Het kruispunt Willem Dreesweg - Bergrand wordt aangepast. Met name de verkeersveiligheid voor fietsers wordt verbeterd. Dit kruispuntpunt staat in de top 20 verkeersonveilige locaties.

Parkeerregime Stadsoevers

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de gemeenteraad voor te stellen om in de nieuwe wijk Stadsoevers betaald parkeren in te stellen. Bewoners kunnen op hun parkeerplaatsen die bij de woning zijn gebouwd parkeren en bezoekers kunnen op straat parkeren. Hierdoor blijft de uitstraling van de omgeving zoals die bedoeld is en is er voldoende plaats voor bezoekers. Ook enkele huizen aan de Wethouder Lanenstraat worden toegevoegd aan het betaald parkeren gebied, zodat de grenzen hiervan logisch zijn.

Strategisch Informatiebeveiligings- en Privacybeleid 2024 t/m 2027

De gemeente Roosendaal digitaliseert steeds meer en wil uitgroeien tot een data-gedreven organisatie. Dit maakt betrouwbare en veilige informatie cruciaal, vooral gezien het toenemende aantal cyberaanvallen zoals ransomware. Cybercriminelen zijn vooral op zoek naar persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie. Omdat de gemeente veel privacygevoelige gegevens van burgers en medewerkers heeft, is goede beveiliging van informatie heel belangrijk. Maar beveiliging gaat niet alleen over computers en applicaties. Het gaat ook om hoe mensen in de organisatie met risico's omgaan. Ook het gedrag van medewerkers speelt een grote rol, uit onderzoek blijkt dat 80-90% van de beveiligingsproblemen door medewerkers wordt veroorzaakt.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de beveiliging van informatie en privacy. De gemeentesecretaris/algemeen directeur zorgt samen met de Chief Information Security Officer (CISO), de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de Privacy Officer (PO) voor de uitvoering. Het college geeft met het vaststellen van dit beleid een duidelijke richting aan informatiebeveiliging en privacy en laat zien dat zij dit belangrijk vindt. 

Het doel van deze beleidsnota is om op strategisch niveau richting te geven aan de ambtelijke organisatie en de onderliggende tactische beleidsdocumenten, operationele richtlijnen en procedures op het gebied van informatiebeveiliging en privacy voor de jaren 2024 – 2027. Deze beleidsnota geeft richtlijnen om datalekken, hacken, datagijzeling en andere beveiligingsincidenten te voorkomen en indien zich een incident voordoet de impact ervan te minimaliseren. Deze beleidsnota biedt ondersteuning aan het bestuur, het management en de organisatie bij de sturing op en het beheer van informatieveiligheid en privacy.

Actualisatie terrassenbeleid

Het college van burgemeester en wethouders heeft met de vaststelling van de ‘Terrassennota 2024’ en de bijbehorende ‘Nadere regels losstaande terrassen op openbare plaatsen’ het terrassenbeleid geactualiseerd. Tijdens de coronaperiode is met een gedoogbesluit meer ruimte gegeven aan de horeca voor het uitbaten van terrassen. De grotendeels positieve ervaringen met deze tijdelijke terrasverruiming vormen de belangrijkste aanleiding voor de actualisering van het terrassenbeleid met de ‘Terrassennota 2024’. De geactualiseerde terrassennota komt in vele situaties tegemoet aan de gegroeide situaties en zorgt ervoor dat de terrassen op een verantwoorde manier geplaatst kunnen worden. De ‘Nadere Regels’ vormen het algemene kader voor het plaatsen van terrassen, vooral voor de locaties die niet expliciet in de terrassennota zijn geregeld. Met dit besluit komt ook een eind aan het gedoogbesluit. Terrashouders krijgen een half jaar de tijd om hun vergunning in overeenstemming te brengen met de werkelijke terrasvergunning.