Starterslening populair onder Roosendaalse woningzoekenden

De starterslening, die ingezet kan worden om je eerste woning te kopen, blijft populair onder woningzoekenden in de gemeente Roosendaal. In 2024 zijn er in totaal 148 aanvragen binnengekomen en daarvan zijn er 135 toegewezen. Dat is beduidend meer dan de 94 toewijzingen in 2023. De andere stimuleringsleningen zijn echter minder populair.

Starterslening
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van je woning en het bedrag dat je bij de bank maximaal kunt lenen volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het aantal aanvragen voor deze lening loopt al jaren op en ook in het vierde kwartaal van 2024 zijn de aanvragen verder opgelopen. Dit heeft vooral te maken met het verhogen van de maximale koopsom in oktober. De maximale koopsom is op 1 oktober van 304.500 naar 348.000 euro gegaan. Op 1 januari 2025 is de maximale koopsom verder verhoogd naar 360.000 euro.

Wethouder Paul de Beer: ‘We zien dat de vraag naar de starterslening onverminderd hoog is. Het blijkt dus een goed instrument om woningzoekenden te helpen aan hun eerste woning. Niet voor niets heeft de raad in 2024 nog de maximale koopsom en het budget uitgebreid, zodat we nóg meer inwoners van Roosendaal kunnen helpen. Desondanks is het jammer om te zien dat de overige stimuleringsleningen juist minder gebruikt worden. We willen inwoners aanmoedigen om ook dit jaar gebruik te maken van de mogelijkheden. Soms woon je niet helemaal lekker meer in je eigen woning, maar met een paar aanpassingen is het weer fijn wonen. Zo’n stimuleringslening kan daar net het extra zetje voor geven.’

Stimuleringslening
Naast de starterslening worden ook de Verzilverlening en de ‘Stimuleringslening verbeteren wooncomfort eigen woning’ aangeboden. Die laatste kan ingezet worden om maatregelen te treffen om de duurzaamheid, levensloopbestendigheid en veiligheid van de woning te vergroten. In 2023 zijn hiervoor 108 leningen verstrekt en in 2024 waren dat er maar 25. Het aantal aanvragen ligt vooral in het derde en vierde kwartaal van 2024 lager dan normaal. Er worden vooral minder aanvragen ingediend voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het stoppen van de salderingsregeling per 1 januari 2027. Daarnaast krijgen wij minder aanvragen voor woningisolatie. Dat komt door de ingewikkelde regels van de overheid. Alle gemeenten in Nederland moeten verplicht onderzoeken of er vleermuizen of andere beschermde diersoorten in de omgeving zijn, voordat een woning geïsoleerd kan/mag worden.

Verzilverlening
Met de Verzilverlening kan de overwaarde van de eigen woning worden gebruikt voor het treffen van maatregelen op het gebied van levensloopbestendigheid, duurzaamheid en veiligheid. Ook maakt de verzilverlening het mogelijk dat een eigenaar van een woning een bijdrage kan leveren aan de aankoop van een eerste woning van zijn of haar kinderen. In de jaren 2019, 2020 en 2021 is de verzilverlening drie keer verstrekt. In 2022 en 2023 werden dat er vijf. In 2024 is slechts één aanvraag voor een verzilverlening toegekend.