Hulp bij het huishouden
Algemeen
Lukt het u niet (meer) om te stofzuigen, de badkamer te doen of ramen te lappen? En zijn er ook geen mensen in uw omgeving die u kunnen helpen? Inwonersondersteuning Roosendaal (IOR) helpt u graag. Lees hier meer.
Wat u moet weten
Vraag hulp bij het huishouden aan
Inwonersondersteuning Roosendaal bekijkt graag samen met u welke hulp u nodig heeft. Als het nodig is, dragen ze u over aan de Wmo. Een Wmo-professional neemt contact met u op om te onderzoeken of de maatwerkvoorzing ‘hulp bij het huishouden’ nodig is.
We maken afspraken met u
Een Wmo-professional maakt samen met u afspraken over wat nodig is om uw huis schoon en leefbaar te houden. Wat kunt u zelf doen? Waar heeft u hulp bij nodig? Dit leggen we vast in een verslag. Dat heet een gespreksverslag. Ook maken we een ondersteuningsplan voor de zorgaanbieder.
Het doel is een schoon en leefbaar huis
U krijgt niet meer een vast aantal uren hulp per week, maar we maken afspraken over het resultaat: een schoon en leefbaar huis. Dat kost de ene keer wat meer tijd dan de andere keer. We werken hiervoor samen met 2 zorgorganisaties, 1 van deze zorgorganisaties maakt afspraken met u.
Uw huis hoeft niet perfect schoon te zijn
Uw huishouden moet op orde zijn, maar uw huis hoeft niet perfect schoon te zijn. Dit betekent dat in ieder geval de belangrijkste ruimtes bruikbaar en netjes zijn. Zoals de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer, toilet en hal. Andere ruimtes vallen buiten de afspraken, zoals de zolder, kamers die u niet gebruikt of de tuin.
wat u moet doen
Zo vraagt u hulp bij het huishouden aan
- Een Wmo-professional neemt contact met u op.
- De Wmo-professional maakt met u een afspraak voor een ‘keukentafelgesprek’. Dit gesprek gaat over uw situatie en waar u tegenaan loopt. Fijn als daarbij ook iemand aanwezig is die u kan ondersteunen. Of u kunt onafhankelijke cliëntondersteuning aanvragen via MEE West-Brabant of KBO Roosendaal.
- We kijken eerst wat u zelf kunt doen. En of hoe uw familie of buren u misschien kunnen helpen. Lukt dat niet? Dan maken we met u afspraken om u te helpen. Dit leggen we vast in een gespreksverslag.
- U ondertekent het gespreksverslag samen met het ondersteuningsplan. Daarmee geeft u akkoord op de afspraken die zijn gemaakt tijdens het gesprek tussen u en de Wmo-professional.
- U krijgt een brief met ons besluit. De zorg kan dan starten. U krijgt ook het ondersteuningsplan van ons.
- Met de informatie uit het ondersteuningsplan maakt de zorgaanbieder afspraken met u over hoe zij de ondersteuning uitvoeren.
- Bent u het niet eens met ons besluit? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken.
Veelgestelde vragen
Ik heb hulp aangevraagd, maar nog niet gekregen. Wat moet ik doen?
Heeft u ons besluit en ondersteuningsplan ontvangen? Dan duurt het 2 weken voordat u voor de 1e keer hulp krijgt. Komt de hulp niet? Bel dan met Wmo Roosendaal. Of met uw zorgaanbieder:
- TWB: 088 - 560 2000
- Axxicom: 088 - 298 74 74
Wat als de hulp niet alle taken in het ondersteuningsplan kan doen?
Zorg dat uw ondersteuningsplan op tafel ligt als de hulp komt. U kunt dan samen makkelijk controleren of alle taken klaar zijn. Bent u na een paar weken nog niet tevreden? Neem dan contact op met de zorgaanbieder. Is het dan nog niet in orde? Bel dan met team Wmo via 0165 579 111.
Wat als ik het niet eens ben met het besluit van de gemeente?
Na het gesprek met de Wmo-professional krijgt u een brief. Hierin leest u het besluit en het ondersteuningsplan. Daarin staan onze afspraken over wat u nodig heeft. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken.
Hoe hoog is mijn eigen bijdrage?
U betaalt zelf € 21,- per maand. Deze bijdrage is vast voor iedereen. Het maakt niet uit wat uw inkomen is
Hoe betaal ik mijn eigen bijdrage?
U betaalt dit via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U krijgt van het CAK een acceptgiro. U kunt ook automatisch betalen. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met het CAK.
Betaal ik ook een eigen bijdrage als ik een Wlz-indicatie heb en mijn partner hulp krijgt vanuit de Wmo (of andersom)?
Dan betaalt u alleen de bijdrage voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Betaal ik ook een eigen bijdrage als ik AOW krijg?
Bent u getrouwd of heeft u een partner? En is minimaal 1 van u nog geen 66 jaar en 4 maanden (AOW-leeftijd)? Dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Bereikt u in de loop van het jaar allebei de AOW-leeftijd? Dan betaalt u wel een eigen bijdrage. U betaalt dan maximaal € 21,- per maand.