Wijzigingen Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vanaf 1 januari 2024

Op 21 december 2023 hebben wij onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op een aantal punten gewijzigd. Deze wijzigingen gelden sinds 1 januari 2024. U leest hier wat de belangrijkste wijzigingen voor u betekenen.

De APV sluit nu aan op de Omgevingswet 

Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Wij hebben de verwijzingen naar wetten en regels in de APV daarom aangepast. Zodat de APV aansluit op de Omgevingswet. Ook is een aantal definities in de APV aangepast.  

Het is verboden om dieren te voeren 

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om dieren te voeren op openbare plaatsen of bij het openbaar water in onze gemeente. Zoals eenden, vogels en andere dieren.  

Het voerverbod is belangrijk om verschillende redenen:

  • Etensresten trekken ratten aan

Sinds dit jaar gelden strengere regels om ratten te bestrijden. U mag bijvoorbeeld geen gif meer gebruiken. Het is daarom nog belangrijker geworden om de bron aan te pakken. De etensresten helpen de ratten juist om zich te vermenigvuldigen. Het voerverbod helpt om rattenoverlast tegen te gaan.  

  • Etensresten zijn slecht voor dieren

Dit maakt eenden of andere dieren te zwaar of ziek. In brood zit veel zout en koolhydraten. Dit is slecht voor wilde dieren. 

  • Het is slecht voor onze gezondheid 

Voedselresten in het water zijn slecht voor de kwaliteit van het water. Dit kan zelf zorgen voor algen en bacteriën die het water vervuilen. Dat maakt mensen ziek.

Afhaal- en bezorgzaken hebben ook een exploitatievergunning nodig 

Dit geldt vanaf 1 januari 2024. Zaken die eten of drinken maken dat wordt afgehaald of thuisbezorgd, hebben nu ook een ‘exploitatievergunning voor openbare inrichtingen’ nodig. Voor horecazaken, hotels, wijk- en buurthuizen bijvoorbeeld, gold dat al. Nu geldt deze regel dus ook voor afhaal- en bezorgzaken. Dit helpt om goede en slechte zaken te onderscheiden. Ook kunnen wij beter optreden bij problemen. Deze vergunningplicht helpt zo mee aan de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid.   

Carbidschieten mag alleen nog met een ontheffing 

Carbidschieten is verboden in Roosendaal. Dit mag alleen buiten de bebouwde kom tijdens de jaarwisseling. Vanaf 2 januari 2024 mag dat alleen nog als u eerst een ontheffing aanvraagt. Deze kunt u alleen krijgen voor de jaarwisseling (tussen 31 december 10:00 uur en 1 januari 02:00 uur van het daaropvolgende jaar).

U mag geen hinderlijke en schadelijke dieren houden

Vanaf 16 oktober 2023 is het verboden om honden, hanen, varkens en zwijnen te houden, als u daardoor overlast of schade aan de openbare gezondheid veroorzaakt. Dat staat in het ‘besluit inzake het houden van hinderlijke en schadelijke dieren in de gemeente Roosendaal’.

Deze regels gelden niet in het buitengebied

Dit mag niet binnen de bebouwde kom. En binnen een straal van 100 meter buiten de bebouwde kom. Hier wonen mensen namelijk dichter op elkaar. Het houden van deze dieren kan dan overlast geven. Of slecht zijn voor de openbare gezondheid. Buiten een straal van 100 meter buiten de bebouwde kom is dit risico minder groot. 

Een voorbeeld:

U mag binnen de bebouwde kom een haan houden. Maar verstoort de haan de nachtrust van uw buren? Dan kunnen we regels stellen. We spreken bijvoorbeeld af dat u de haan 's nachts in een nachthok houdt. Het is belangrijk dat u zich goed aan die regels houdt. Daarmee voorkomt u dat u de haan niet meer mag houden.