Kwaliteitssprong

De gemeente Roosendaal staat de komende jaren voor vele uitdagingen. De leefbaarheid staat onder druk, er is sprake van vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en de woningnood is hoog. De gemeente raakt uit balans. Als we nu niets doen, zal dat alleen maar toenemen. Daarom werken we aan een kwaliteitssprong. We gaan er samen voor zorgen dat inwoners hier fijn (blijven) wonen én het aantrekkelijk wordt voor anderen om te verhuizen naar onze stad én dorpen.

Roosendaal van nu

Schaalsprong, kwaliteitssprong en 100.000+. Het zijn termen die je de afgelopen periode wellicht voorbij hebt zien komen. Uiteindelijk betekenen ze hetzelfde. We willen de stad en dorpen in zijn geheel naar een hoger niveau tillen. Wat we vaak horen is dat inwoners helemaal niet groter hoeven, dat het nu wel prima is en dat we vooral de zaken moeten oppakken die nu spelen: veiligheid, leefbaarheid en bestaanszekerheid. Daar zijn we druk mee bezig.

Roosendaal van de toekomst

Want, als we nu niets doen, raakt onze gemeente uit balans. Onze gemeente is in het afgelopen jaar met 0,1 procent gekrompen, terwijl vergelijkbare steden zes tot zeven procent zijn gegroeid. Als we nu niets doen, zal die afname alleen maar verder toenemen. Mensen gaan weg of overlijden en er komen minder mensen voor terug. Minder mensen, betekent ook minder dingen die je kunt doen. Minder jongeren om de schappen te vullen in de supermarkt, minder zorgpersoneel om voor onze zieken te zorgen, minder winkels in onze binnenstad en dorpen en ga zo maar door.

We gaan met jou in gesprek

Daarom willen we de gehele gemeente een kwaliteitsimpuls geven. Zorgen dat we voorbereid zijn op de toekomst. Wat we daarvoor nodig hebben en hoe we dat gaan doen? Dat bepalen we samen met jou als inwoner. Daarom zijn we gestart met Het Gesprek. Een nieuwe vorm van participatie waarbij iedereen kan aangeven wat hij/zij belangrijk vindt. Dit nemen we allemaal mee in één grote visie voor onze gemeente. We horen ook heel graag van jou! Doe mee aan het gesprek.

En we gaan samen keuzes maken

Laten we meteen duidelijk zijn: We gaan nooit alles kunnen realiseren. We moeten keuzes maken. Waar de één extra groen wil, wil de ander extra parkeervakken. En waar de één extra woningen wil, wil de ander meer natuur. Maar we zullen ook een richting moeten kiezen. Willen we een studentenstad zijn? Een natuurstad? Een wielerstad? Samen gaan we de richting bepalen en een stip op de horizon zetten voor 2040.

Wil je meer uitleg over Schaalsprong? Bekijk onze video.