NK Tegelwippen

Op maandag 21 maart is de derde editie van het NK Tegelwippen van start gegaan. De gemeente Roosendaal gaat dit jaar de strijd aan met de gemeente Bergen op Zoom. Welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Tegels maken plaats voor groen

Het NK Tegelwippen dient een belangrijk, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en biodiversiteit, voorkomt dat wateroverlast, biedt het koelte in tijden van hitte, houdt het water vast bij droogte en vergroot het de leefruimte voor planten en dieren. Bovendien is omgeven worden door groen prettig voor de gemoedstoestand. Wethouder Inge Raaijmakers: “Klimaatadaptatie en groen staan hoog op het prioriteitenlijstje van de gemeente Roosendaal. We sluiten ons daarom ook graag aan bij dit initiatief.”

Nederlandse tuinen klimaatbestendiger maken

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende jaren plaatsvinden en worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Onder het motto ‘Een groen Nederland begint in je eigen tuin’, slaan zij de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners.

Doe mee en verdien een tuinbon

Inwoners die tegels uit de eigen tuin verruilen voor groen, kunnen een tuinbon verdienen.

  • De eerste 100 bewoners die het aanmeldformulier invullen en een foto uploaden van hun gewipte tegel(s), ontvangen een tuinbon van Kwekerij & Groencentrum De Wit - Van Dongen uit Roosendaal ter waarde van €15.

Aanmelden NK Tegelwippen

Wint Roosendaal de battle tegen Bergen op Zoom?

De gemeente Roosendaal neemt het dit jaar op tegen de gemeente Bergen op Zoom. Helpt u Roosendaal mee aan de overwinning? Geef dan uw gewipte tegels en een bewijsfoto hiervan ook door op de website van het NK Tegelwippen: nk-tegelwippen.nl/meedoen/. Met het NK Tegelwippen maken we de gemeente Roosendaal tegel voor tegel een stukje groener. 

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan meedoen. Maar zorg er wel voor dat het uw eigen tegels zijn die u wipt. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heeft u geen tuin? Denk dan eens aan een geveltuin. Hier zijn wel enkele aanvullende voorwaarden aan verbonden:

  • Er moet minimaal een breedte van 1.50 meter aan stoep overblijven.
  • Er mag maximaal één tegel breed uit (een tegel is 30x30 centimeter).
  • De geveltuin bevindt zich aan de voorzijde van het huis.
  • De geveltuin max maximaal 1.5 meter breed zijn (5 tegels). Zie voor meer informatie de website van het NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl). Een geveltuin moet door de initiatiefnemer zelf worden aangelegd.
  • Maak zelf een opsluitrand, anders zakken de tegels weg.
  • De geveltuin c.q. bloembak mag geen overlast, gevaar, schade of hinder voor de omgeving opleveren (bijv. door overhangende takken of doorns).
  • In winkelstraten mogen geen geveltuinen c.q. bloembakken worden aangelegd. Te weten: Brugstraat, Molenstraat-West, Markt, Dr. Brabersstraat, Nieuwe Markt, Brugstraat, Raadhuisstraat.

Groene vingers in 7 stappen

Maar hoe gaat u te werk? En welke planten passen het beste in uw tuin? Op nk-tegelwippen.nl/diy-tuintips/ vindt u enkele handige tips, zodat u in zeven stappen toewerkt naar een groene tuin.

Ophalen tegels

Wanneer u zich via het aanmeldformulier aanmeldt voor het NK Tegelwippen, nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen voor het ophalen van de gewipte tegel(s). 

Let op: wij halen enkel de gewipte tegels op, geen andere vrijkomende (tuin)materialen.

Meer informatie

Neemt u voor meer informatie of vragen contact op met Rien Buurstee, via telefoonnummer 14 0165 of per e-mail via r.buurstee@roosendaal.nl 

Stimuleringsregeling Roosendaal Natuurstad

Van 14 maart tot en met 31 december 2022 kunt u subsidie aanvragen voor groene daken, het vergroenen van tuinen, het planten van bomen, regentonnen en waterpasserende verharding. Met deze subsidieregeling wil de gemeente Roosendaal haar inwoners helpen om tuinen in te richten op het veranderend klimaat en bij te dragen aan de biodiversiteit. Samen gaan we voor een groene en fijne leefomgeving. Kijk hier voor meer informatie over de Stimuleringsregeling Roosendaal Natuurstad.