Doet u mee?

Uw 2 antwoorden helpen ons een betere website te maken.
Heeft u geen tijd of zin? Kies dan voor Nee, dank u.

Wij gebruiken dit formulier alleen voor onderzoeksdoeleinden. U kunt dit formulier niet gebruiken om contact met ons op te nemen.

 1. Stap 1 van 2. Actieve stap: Begin
 2. Stap 2 van 2: Voltooid
Ik bezoek de website vandaag als

Laatste nieuws

 

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van het laatste lokale nieuws over de coronacrisis

Het college van burgemeester en wethouders is in samenwerking met de gemeenteraad volop bezig om, waar nodig, inwoners van Roosendaal en de omliggende dorpen door deze coronacrisis te leiden. Iedere wethouder en de burgemeester doet dat vanuit zijn of haar eigen portefeuille. Voor- en achter de schermen. Bij alle hulp en initiatieven die worden opgestart sluit de gemeente aan bij de diverse regelingen die de Rijksoverheid al heeft of heeft aangekondigd.

Tijdlijn

26 januari

Reisverbod België/alleen essentiële reizen
Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Een modelformulier zal ter beschikking worden gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten. Meer informatie over het reisverbod naar België.

 

Alleen voor de volgende (essentiële) redenen mag je de grens over:
 
•    Dwingende gezinsredenen
•    Gezinshereniging;
•    Humanitaire redenen
•    Studieredenen
•    Professionele redenen voor de uitoefening van de professionele activiteit
•    Zorg voor dieren, verplaatsingen in het kader van juridische verplichtingen, verhuizing
 
Voor inwoners van grensregio’s kunnen ‘verplaatsingen als onderdeel van het dagdagelijkse leven voor activiteiten die eveneens in België toegelaten zijn’.
Voorbeeld: een Nederlander hoeft geen 4 km te rijden naar een Nederlandse bakker, als er 300 meter verder in België een bakker is. Maar het is ook niet de bedoeling om speciaal in België te komen tanken, als er vlakbij een Nederlands tankstation is. 
 

22 januari Reactie burgemeesters

Hieronder het gezamenlijke statement van de acht burgmeester in district de Markiezaten:
Het gaat hierbij om de burgemeesters van Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Zij stellen in gezamenlijkheid dat de lokale, regionale en provinciale belangen via het Veiligheidsberaad, aan het kabinet kenbaar
zijn gemaakt. Zij spreken daarbij, zoals de hele coronacrisis, hun vertrouwen uit in de experts en het demissionaire kabinet.


“Het tijdelijk invoeren van een avondklok is een ingrijpende maatregel die de vrijheid van onze inwoners ernstig inperkt en de nodige impact geeft. Dat realiseren we ons terdege. We gaan ervan uit dat het merendeel van de samenleving inziet dat een avondklok noodzakelijk is en ook respecteert. Nagenoeg iedereen begrijpt dat extra maatregelen, waaronder ook deze avondklok, nodig zijn om verdere verspreiding van het coronavirus en de nieuwe varianten tegen te gaan. We ondersteunen van harte de oproep van het kabinet aan mantelzorgers om hun belangrijke zorgtaak te blijven doen. Voor onze jongeren blijven er gelukkig tot 21.00 uur voldoende mogelijkheden om te kunnen sporten. We blijven samen volhouden met de blik gericht op beter tijden. Want die komen er aan.”


Capaciteit
Binnen het politiedistrict De Markiezaten zien de politie en BOA’s in nauwe samenwerking toe op de naleving van de coronamaatregelen. Dat gebeurt binnen de beschikbare capaciteit en de bestaande samenwerkingsafspraken. Er wordt hiervoor (vooralsnog) geen extra capaciteit ingehuurd.

21 januari


Lockdown verder aangescherpt 
Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon per dag Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
Hieronder een kort samenvatting.
Uitgebreidere informatie


Avondklok
Het kabinet heeft met instemming van de Tweede Kamer een avondklok ingevoerd. Iedereen van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s-ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon per dag.
Meer informatie


Extra reisbeperkingen
Het kabinet treft ook extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen gaat een vliegverbod gelden.
Meer informatie 


Quarantaineplicht
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daar zal meer informatie over volgen via de website van de rijksoverheid. 

 

Uitvaarten
Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

 

Thuiswerken
In principe werkt iedereen thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.
Meer informatie

 

12 januari


Verlening lockdown tot ten minste 9 februari 
Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. De eerdere lockdown geeft dus enig effect, maar niet genoeg. Verder zijn er zorgen over de snelle verspreiding van de Britse variant van het Covid19 virus. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom verlengt het kabinet de lockdown tot ten minste 9 februari. Hieronder staan de belangrijkste maatregelen samengevat. Kijk voor de volledige actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Blijf thuis
Ga alleen naar buiten om boodschappen te doen, een frisse neus te halen, de hond uit te laten, om te werken als dat niet thuis kan of om essentiële mantelzorg te verlenen. 
Buiten geldt: max. twee personen.
Ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is, niet meer dan twee personen van 13 jaar of ouder 

Onderwijs
De scholen blijven drie weken langer dicht dan aanvankelijk gedacht. Bepaalde groepen, zoals kwetsbare kinderen en examenleerlingen, kunnen nog wel naar school blijven gaan. 
In het voortgezet onderwijs moeten leerlingen voortaan wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. 

Werk thuis
Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.

Reizen
Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot in ieder geval medio maart.
Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.

Steunpakket
Het kabinet werkt aan een forse uitbreiding van het financiële steunpakket voor alle bedrijven die nu op last van de overheid nog langer gesloten moeten blijven.

Advies over avondklok
Het Outbreak Management Team (OMT) brengt de komende dagen een spoedadvies uit over nut en noodzaak van een avondklok. Het kabinet wil volgende week besluiten over eventuele invoering van een avondklok

6 januari

Coronvaccinatie: de 1e prik
Op 6 januari 2021 ging de vaccinatiecampagne van start met de inenting van een medewerker uit de ouderenzorg. Dit gebeurde op de priklocatie van GGD Hart voor Brabant in Veghel. Ook is vervolgens de 1e ziekenhuismedewerker ingeënt in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam.
Op de website www.coronavaccinatie.nl staat informatie over de vaccins, de aanpak, de veiligheid, en meer. Het bekende callcenter van 0800-1351 beantwoordt zo veel mogelijk telefonische vragen. 

1 januari 

Gelukkig nieuwjaar!
Burgemeester Han van Midden blikt in zijn nieuwjaarsspeech vooruit op het nieuwe jaar.
Een jaar waarin we -naar verwachting- stap voor stap weer de dingen kunnen gaan doen die we altijd voor lief namen. Dingen die we zo normaal vonden. Een jaar waarin veel dingen weer goed gaan komen. 2021 wordt het jaar waarin we de deuren open gooien en er weer op uit kunnen. Het jaar waarin je als ondernemer misschien voor het eerst weer vooruit durft te kijken. Het jaar waarin je mensen die je dierbaar zijn weer gewoon écht kunt gaan opzoeken. Het jaar waarin de medewerkers in de zorg, bij de politie, in het onderwijs, de boa’s en alle overige medewerkers in de voor de maatschappij vitale functies weer even op adem kunnen komen. 
Kijk en luister naar de speech

14 december

Nederland gaat vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in een strengere lockdown. 
Lees het volledige bericht van de Rijksoverheid.
Lees de informatie in eenvoudige taal.


Regels voor het dagelijks leven

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ook tijdens de feestdagen.
 • Dringend advies om thuis te werken.
 • Buiten mogen maximaal 2 personen samen zijn.
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen.
 • Op 24, 25 en 26 december mag u thuis maximaal 3 personen ontvangen. 
 • N.B. Bij de groepsgrootte tellen kinderen t/m 12 jaar niet mee.

Regels voor winkels en uitgaan

 • Theaters bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s zijn dicht.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstudio’s, tattooshops en seksinrichtingen zijn dicht.
 • Hotels zijn open, alleen om te overnachten.
  De restaurants en roomservice in hotels zijn dicht.
 • Niet-essentiële winkels zijn dicht.
 • Supermarkten en andere winkels voor eten en drinken zijn open.
 • Drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens en winkels voor reparatie en onderhoud mogen ook open blijven.
 • Bouwmarkten zijn alleen open voor afhaal.
 • Servicepunten om pakketten op te halen en versturen mogen open blijven.
 • Banken blijven open en overheidsorganisaties blijven open.
 • Bibliotheken blijven open om boeken af te halen en in te leveren.
 • Buurthuizen zijn gesloten zijn voor vrije inloop. 
 • Buurthuizen mogen wel activiteiten organiseren voor kwetsbare personen. 

Regels voor scholen

 • Scholen geven tot en met 17 januari les op afstand.
 • Er zijn uitzonderingen voor kwetsbare leerlingen.
 • Praktijkonderwijs mag op school doorgaan.
 • Lessen voor examenleerlingen gaan door.
 • Examens gaan door.
 • Kinderopvang is dicht.
 • Buitenschoolse opvang is dicht.
 • Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep is er noodopvang. 

Regels voor sporten

 • Sporten mag alleen of samen met 1 ander persoon.
 • Sporten mag alleen buiten.
 • Alle sportscholen zijn dicht.
 • Wedstrijden zijn verboden.
 • Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. 
  Of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.
 • Sportkantines zijn dicht.
 • Kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Er mag geen publiek komen kijken.
 • Topsporters in topcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.

Regels voor reizen

 • Reis alleen met het openbaar vervoer als dat nodig is.
 • Boek tot medio maart geen reis naar het buitenland.

Steun- en herstelpakket

Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Dat is zo ontworpen dat het ‘mee-ademt’: wie meer omzetverlies heeft, krijgt ook meer steun. 
Voor meer informatie zie het overzicht steun- en herstelpakket.

Belangrijk

Het is belangrijk dat we ons allemaal aan deze adviezen houden. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de lockdown zo kort mogelijk duurt. Op 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 


9 december

Steunmaatregelen en aandacht voor elkaar
Het virus en de maatregelen hebben forse impact op de samenleving en delen van de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun en herstelpakket. Over de laatste aanpassingen aan de steunmaatregelen geven de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën morgen, 9 december, een nadere toelichting.


Eerdere berichtgeving is te vinden in ons webarchief