Kwaliteitssprong biedt toekomstperspectief voor Roosendaal
Roosendaal van nu
Onze gemeente is de afgelopen decennium met 0,1 procent aan inwoners gekrompen. Vergelijkbare steden groeien juist met zes tot zeven procent. Vaak jonge mensen trekken weg en daar komen minder mensen voor terug. Als we nu niets doen, zal die afname alleen maar verder toenemen. En dat kan grote gevolgen hebben. Zoals minder mensen om al het werk te doen en het wegtrekken van werkgevers. Minder zorgpersoneel of huisartsen om voor onze zieken of ouderen te zorgen. Minder toekomstige consumenten voor onze ondernemers. Minder feestgangers of sporters, wegtrekkende voorzieningen in de dorpen en ga zo maar door.
Roosendaal van de toekomst
Kortom, tijd voor verandering. We moeten weer nieuwe inwoners aantrekken. “We moeten weer groeien. Ons doel is niet om tot 100.000 inwoners te groeien, maar we gaan wel een beweging maken. Jonge talenten aan ons binden, laten zien dat ergens anders werken goed samen kan gaan met het genieten van de groene omgeving van Roosendaal. Met alle voorzieningen die je je maar kan wensen. Goed onderwijs in geschikte gebouwen, het beste moeder- en kindcentrum van Nederland in een hoogwaardig ziekenhuis, een theaterprogramma van nationaal niveau, een ongeëvenaard leisurepark aan de Stok. En vanuit waar je de Meir in Antwerpen nog sneller bezoekt dan de koopgoot van Rotterdam. Want dit alles is Roosendaal nu al, daar zit onze kracht. Dit gaan we alleen nog maar verder ontwikkelen. Daar beginnen we nu al mee. Niet alleen door extra woningen te bouwen. Ook door nieuwe voorzieningen toe te voegen en de stad én dorpen zo (nog) aantrekkelijker te maken. We geven de gehele gemeente een kwaliteitsimpuls, zodat we voorbereid zijn op de toekomst”, aldus wethouder Arwen van Gestel.
Het Gesprek
Maar wat is daarvoor nodig? En hoe gaat de gemeente dit aanpakken? Dat bepaalt zij samen met haar inwoners en gebruikers. Om input op te halen heeft de gemeente Het Gesprek geïnitieerd. In Het Gesprek kan iedereen aangeven wat hij/zij belangrijk vindt. Dit neemt de gemeente allemaal mee in één grote toekomstvisie. Deze wordt opgesteld door architect Winy Maas, bekend van onder andere de Markthal. Hij ziet namelijk tal van kansen voor Roosendaal.
“Roosendaal heeft drie kansen voor de toekomst: Jullie liggen enorm gunstig. Jullie liggen op het kruispunt van Rotterdam – Antwerpen en Vlissingen – Eindhoven. Daarnaast zitten jullie niet vast aan veel monumentale bebouwing, waardoor je ruimte hebt om met innovaties te komen. En tot slot zijn jongeren van nu veel aan het reizen. Ze komen op allerlei toffe plekken en zijn niet meer per se aan hun geboorteplaats gebonden. Als je nu iets innovatiefs durft te bedenken, trekt dat jongeren naar je stad. Roosendaal heeft de potentie om het Rotterdam van het zuiden te worden.”
De gebiedsvisie wordt naar verwachting tweede kwartaal 2024 aangeboden aan de gemeenteraad.