De kunstcollectie is divers en bestaat uit standbeelden, gevelstenen, sculpturen, schilderkunst, graffiti en objecten. Ook de dagelijkse melodieën van de stadsbeiaardier en gedichten van Roosendaalse dichters zijn uitingen van kunst in de openbare ruimte. Je kunt in Roosendaal kunstwerken vinden met een belangrijke historische waarde, die het verhaal van de stad vertellen. Maar ook moderne, nieuwe kunstwerken die de stad een hedendaagse uitstraling geven. Veel kunstwerken staan al lang in de stad, waardoor ze inmiddels vitale, onmisbare onderdelen van de stad en dorpen zijn.
Kunst in de openbare ruimte vraagt een planmatige aanpak
Al veel beeldend kunstenaars uit Roosendaal hebben de kans en de ruimte gekregen om te experimenteren met hun ideeën en om hun talent te laten zien. Denk aan bekende namen, zoals Riekus, Kees Keijzer, Marijke Maas, Léon Vermunt, Karel Schrooyen en Guido Eckhardt. Het proces om kunstwerken te realiseren was vaak ingewikkeld en afhankelijk van de inventiviteit van de initiatiefnemers. Bij het kiezen van creatieve makers en ontwerpen voor kunst willen we met ingang van 2022 bewoners actiever betrekken en een stem geven. Makers willen we gelijke kansen geven om tot het beste voorstel te komen voor een passend kunstwerk op een bepaalde plek. Met een commissie van deskundigen bewaken we het proces en de kwaliteit.
Beleid Public Art Roosendaal
Dit beleid vormt een nieuwe, heldere aanpak voor behoud en realisatie van kunst in de openbare ruimte. Op die manier wordt Roosendaalse kunst goed zichtbaar voor inwoners, wordt kunst ingezet om het verhaal van Roosendaal te vertellen en creëren we een eigentijdse uitstraling van de stad. Zo kan de kunstverzameling in de openbare ruimte de komende jaren groeien tot een rijke, gevarieerde, goed gedocumenteerde en goed onderhouden kunstcollectie.
Lees hier de volledige nota Public Art Roosendaal