Roosendaal krijgt in 2021 een nieuw HUIS
De gemeente Roosendaal werkt hard aan het nieuwe HUIS van Roosendaal zoals het Stadskantoor gaat heten. Het nieuwe HUIS wordt toegankelijk, transparant en duurzaam. Het nieuwe HUIS komt op dezelfde plek, het Stadserf, en wordt, als alles volgens planning verloopt, in de tweede helft van 2021 opgeleverd. Hans van Heeswijk Architecten tekent voor het ontwerp.

HUIS voor iedereen
Het nieuwe HUIS van Roosendaal wordt een HUIS van en voor iedereen. Onze inwoners kunnen in het HUIS niet alleen terecht met vragen, maar kunnen er ook samenwerken. Dit geeft een extra impuls aan de verbetering van de dienstverlening. Het nieuwe HUIS van Roosendaal krijgt een open en gastvrije uitstraling, die past bij de publieksfunctie en positie die het inneemt in het centrum van de stad. De ambitie is om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit betekent minimaal energielabel A en het gebruik van reeds gebruikte materialen (circulair bouwen en slopen).
Circulair slopen en bouwen
Het hergebruik van materialen volgens de principes van de circulaire economie is een belangrijk uitgangspunt bij de renovatie van het Stadskantoor. We willen niet alleen duurzaam omgaan met bouwmaterialen die vrijkomen uit het stadskantoor, ook willen we onderzoeken of we materialen ter plekke en materialen die vrijkomen uit andere gebouwen kunnen gebruiken bij onze renovatie.
De gemeente Roosendaal wil zo circulair mogelijk renoveren. Het gebouw biedt hiervoor allerlei mogelijkheden. Zowel voor de vrijkomende materialen als voor de materialen die nodig zijn. Onder andere meubilair, plafonds, vloerafwerking en tussenwanden zijn in kaart gebracht. Er wordt gekeken of deze (na be-/verwerking) opnieuw gebruikt kunnen worden in het nieuwe HUIS van Roosendaal. Veel materialen vallen af, maar een paar gave opties blijven over. Ook bij de meubels wordt stilgestaan. Samen met Hans van Heeswijk Architecten wordt bekeken of deze qua uitstraling in het nieuwe HUIS weer gebruikt kunnen worden, met of zonder aanpassing. Indien materialen niet geschikt blijken voor het HUIS, krijgen ze een nieuwe kans geboden middels circulaire demontage en sloop.
Naast de inventarisatie van materialen in ons stadskantoor houdt Repurpose ook de markt in de gaten. Het kan zo maar gebeuren dat er ergens materialen beschikbaar komen die prima passen in het nieuwe HUIS.
Op deze verschillende manieren bouwt de gemeente een duurzaam HUIS van Roosendaal.

Meer informatie
Voor vragen en meer informatie kunt u terecht bij Gabriel Jas, telefoon 140165, mail: huisvan@roosendaal.nl.