HUIS van Roosendaal

Roosendaal krijgt in 2022 een nieuw HUIS. Wil je alvast een kijkje nemen in het nieuwe HUIS van Roosendaal? Dat kan via onze YouTube pagina. Of wil je live meekijken op de bouw? Dat kan via https://bouwfilm.nl/huis/

HUIS

Roosendaal krijgt in 2022 een nieuw HUIS

We werken aan het nieuwe HUIS van Roosendaal. Het oude stadskantoor wordt omgetoverd een  toegankelijk, transparant en duurzaam HUIS. Als alles volgens planning verloopt, kunnen we eind 2022 ons nieuw HUIS betrekken. 

Achterzijde Stadskantoor

HUIS voor iedereen

Het nieuwe HUIS van Roosendaal wordt een HUIS van iedereen. Iedereen is er welkom, niet alleen voor vragen, maar ook om samen te werken. Dit geeft een extra impuls aan de verbetering van onze dienstverlening. Het HUIS is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. Het krijgt een open en gastvrije uitstraling, die past bij de publieksfunctie en de plek in het centrum van de stad.

Circulair slopen en bouwen

Het HUIS van Roosendaal wordt circulair verbouwd. Dat wil zeggen dat we duurzaam omgaan met de bouwmaterialen die vrijkomen uit het stadskantoor. De materialen hebben we op zo’n manier verwijderd, dat we ze zoveel mogelijk kunnen hergebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld de plinten verwijderd en opgeknapt, zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. 

We gaan niet alleen duurzaam om met bouwmaterialen die vrij zijn gekomen uit het stadskantoor. Ook gebruiken we de materialen die ter plekke vrijkomen en materialen die vrijkomen uit andere gebouwen zoveel mogelijk bij onze renovatie.

Ook bij de meubels wordt stilgestaan. Samen met Hans van Heeswijk Architecten wordt bekeken of deze qua uitstraling in het nieuwe HUIS weer gebruikt kunnen worden, met of zonder aanpassing. Indien materialen niet geschikt blijken voor het HUIS, krijgen ze een nieuwe kans geboden middels circulaire demontage en sloop.

Duurzaam HUIS

De ambitie is om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit betekent minimaal energielabel A en het gebruik van reeds gebruikte materialen (circulair bouwen en slopen).

Daarnaast wordt het HUIS van Roosendaal verbouwd en gerenoveerd met een BREEAM-NL certificaat. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Dat geldt natuurlijk ook voor ons gebouw. Daarom hebben we hoge duurzaamheidsambitie voor het HUIS: de ambitie om een BREEAM-NL kwalificatie Excellent te behalen. Bekijk de case-study voor meer informatie.

pdf Casestudy HUIS van Roosendaal (PDF, 331.41 KB)

 

Podcasts

Met de renovatie van het oude stadskantoor bouwen we aan een nieuw HUIS van Roosendaal, maar we bouwen we ook aan een veranderproces voor medewerkers en inwoners. Het HUIS van Roosendaal staat voor een andere manier van werken, denken, leven, beleven en ervaren. Om dit proces te volgen, is een podcast-serie opgenomen waarin thema’s als duurzaamheid, vitaliteit, mobiliteit en dienstverlening centraal staan.

Overzicht Podcasts

In de eerste aflevering aandacht voor het gebouw en de geschiedenis. Hoe we omgaan met de renovatie (circulair slopen) en wat voor HUIS we willen zijn. Aan het woord architect Hans van Heeswijk, circulariteitsadviseur Bas Slager, Circulair sloper Arno Snellen, archivaris Joss Hopstaken, wethouder Cees Lok en gemeentelijk projectleider Gabriel Jas.  

Luister podcast 1 op Spotify.

In de tweede aflevering aandacht voor de vitaliteit van de gebruikers. Het vitaliteitsprogramma ‘Bewust Doen!’ en het interieur en de inrichting van het gebouw spelen daarbij een grote rol. Aan het woord architect Stephanie Haumann, externe adviseur Jelmer Tuinhof, landschapsarchitect Donald, ‘Bewust Doen!’-projectleider Roos Rockx, cateringmedewerker Sigrid, Fontys-studente Ellen, medewerker en yogalerares Caroline Bos en buurtbewoner Jan-Hein van der Bruggen.

Luister podcast 2 op Spotify.

Bij een duurzaam HUIS van Roosendaal hoort ook duurzame mobiliteit. Tijdens de pilot testen medewerkers de elektrische auto’s en fietsen. Dat levert nieuwe inzichten en soms ook hilarische situaties op. In de podcast ontdekken we dat vrijwel àlles wordt hergebruikt. Het zal je verbazen hoe weinig er overblijft. En dat inspireert andere bedrijven en gemeenten zo blijkt uit de gesprekken die we met hen voerden. 

Luister podcast 3 op Spotify.

We bouwen samen aan het HUIS van Roosendaal. In ons HUIS komen ook HUBs. Dat zijn bijzondere ruimten in het gebouw die gericht zijn op samenwerking en interactie tussen medewerkers. Hoe die ruimten eruit zien, mogen onze medewerkers zelf bepalen. Onder begeleiding van professionele ontwerpers gaan ze aan de slag. In onze podcast nemen ontwerpers en medewerkers jou mee in hun creatieve proces. 

Luister podcast 4 op Spotify.

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan het HUIS van Roosendaal in volle gang. Wij gingen op verkenning op de bouwplaats en spraken daar met de projectleider. In deze aflevering gaan we ook op bezoek bij de architect in Amsterdam en de landschapsarchitect in Rotterdam. Wat hebben zij voor “ons” huis in petto? 

Luister podcast 5 op Spotify.
 

In deze podcast staat Onze Dienstverlening centraal. Wat is, volgens ons, de definitie van dienstverlening? En welke stappen zetten we om onze dienstverlening te optimaliseren? 

Luister podcast 6 op Spotify. 
 

In deze podcast kom je meer te weten over het in stappen verhuizen, continu flexibel zijn én zorgvuldige communicatie. Over hoe belangrijk het HUIS is voor onze dienstverlening en hoe het voor medewerkers is om er te werken.

Luister podcast 7 op Spotify. 

Wil je geen podcast missen? Volg Gemeente Roosendaal dan op Spotify of abonneer je via jouw favoriete podcast-app. 
 

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie kunt u terecht bij Gabriel Jas, telefoon 140165, mail: huisvan@roosendaal.nl.

Ontwerp

Het definitief ontwerp van het HUIS van Roosendaal is klaar. Zoals gezegd tekent Hans van Heeswijk voor het ontwerp. 

Wethouder Cees Lok:
“We zijn blij met het voorlopig ontwerp van de architect. Ik denk dat onze wensen op een goede manier zijn vertaald in een modern en duurzaam gebouw, waarmee we weer jaren vooruit kunnen als stad. Dat is mooi, want het gebouw is vooral niet ons gebouw, maar van en voor alle Roosendalers.”

Open en toegankelijk HUIS 

Het stadskantoor van Roosendaal is ongeveer 40 jaar oud gaat ingrijpend veranderen. Er is goed gekeken naar de structuur van het bestaande gebouw zodat technische ruimten, schachten en verticale stijgpunten zoals liften en trappen op een logische plek liggen. Het geheel is uitgewerkt in een architectonisch ontwerp van een toegankelijk en transparant gebouw. Door de transparante gevel en het toevoegen van een centraal atrium is het bestaande gesloten gebouw getransformeerd naar een open en uitnodigend HUIS van Roosendaal. Inwoners voelen zich welkom, er komt veel daglicht binnen en je hebt ruim uitzicht op de omgeving.

HUIS van Roosendaal (vooraanzicht)

Ruimtelijk en uitnodigend

De nieuwe publiekshal komt aan de stadszijde, zodat deze van buitenaf goed zichtbaar is. De publiekshal wordt door een nieuw atrium verbonden met de bovengelegen werkvloeren. Bezoekers in de publiekshal en medewerkers op de werkvloeren zijn zichtbaar voor elkaar. De glazen noordgevel van de publiekshal kijkt uit op de nieuwe rozentuin. Op de beletage, waar nu nog de bestuurskamers gelegen zijn, komt een eet-/leescafé. Inwoners zijn hier welkom voor een kop koffie. 

HUIS van Roosendaal (binnen)

Vergadercentrum met eigen entree

Op de plek van de huidige publiekshal komt een vergadercentrum met grote en kleine zalen, met in totaal 400 vergader- en overlegplekken. Ruimtes die ook de raadsfracties gaan gebruiken. Hier krijgt het HUIS van Roosendaal een nieuwe, tweede, entree. Zo kan het vergadercentrum gebruikt worden als de rest van het gebouw gesloten is.

Plezierige flexibele werkomgeving

De gemeente Roosendaal wil graag een meer eigentijdse werkomgeving voor haar medewerkers. Een moderne werkomgeving met een goed klimaat, voldoende koel in de zomer en warm in de winter. Er komt een flexwerkomgeving met ongeveer 300 werkplekken. 

Impressie nieuwe HUIS van Roosendaal exterieur 3

De Rozentuin

Het HUIS van Roosendaal heeft hoge doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. De binnentuin die gerealiseerd wordt tussen de publiekshal en het vergadercentrum draagt bij aan het klimaatproef zijn door o.a. de mogelijkheid van natuurlijke infiltratie. De verscheidenheid aan beplanting zorgt daarbij voor biodiversiteit. Door bestaand materiaal van de plek te hergebruiken, of soms ook om te vormen tot een nieuw product, ontstaat er een spannende en unieke plek.

Vanuit de betekenis van Roosendaal vormen grassen en rozen de basis voor de beplanting. Dit geeft een mooi vol bloeiend zomerbeeld met in het najaar spetterende najaarskleuren van de grassen samen met de uitgebloeide rozen. In de winter zie je de statige takstructuren van de rozen afgewisseld met de aren van de grassen en de rozenbottels.  


HUIS van Roosendaal (binnentuin)

 

Voor onze buren

Natuurlijk leven er altijd veel vragen als er gewerkt wordt aan zo'n groot project. Voor onze buren hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden bij elkaar gezet.

Vragen en antwoorden over het HUIS van Roosendaal

Het voormalige stadskantoor was technisch en functioneel verouderd. Renovatie is nodig om het gebouw te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

Het voormalige stadskantoor werd circulair gesloopt. Bijna alle materialen worden hergebruikt bij onszelf of bij andere organisaties. Er moest daarom zorgvuldig gesloopt worden met behoud van de materialen.

Het nieuwe “HUIS van Roosendaal” wordt eind 2021 opgeleverd.

Indien nodig wordt er in de bouwvak en tijdens de weekenden gewerkt om de oplevering veilig te stellen. We verwachten dat er tijdens de bouwvakvakantie er minder activiteiten plaatsvinden maar de werkzaamheden worden niet stilgelegd.

Dit oplaadpunt wordt verplaatst, waarschijnlijk naar de voorzijde van het gebouw. Daar komen op termijn meer oplaadpunten dan voorheen. Er worden in ieder geval vier nieuwe aansluitingen gemaakt waarop laadpalen kunnen worden aangesloten. Daarnaast worden ook diverse laadpalen gerealiseerd vanuit het plan Groot Mariadal.

Hoewel aannemer Heerkens van Bavel zoveel mogelijk gebruik maakt van shovels met rubberen banden, kan dit niet altijd. Dit is namelijk afhankelijk van het terrein. Niet heel het terrein is voorzien van een geschikte bodem voor rubber banden om op te rijden. Een machine op banden kan daardoor niet overal komen zonder weg te zakken. N.b. De boormachines van de WKO (Warmte-Koudeopslag) zijn niet uitgerust met rubberen banden, maar worden niet continu verplaatst.

De zonnepanelen maken uiteraard geen geluid. 
Naast de zonnepanelen komt er ook een zogenaamde dry-cooler op het dak te staan. Dit is een warmtewisselaar waarbij wordt gekoeld door omgevingslucht. Doordat het proceswater door een koelblok stroomt en over het koelblok een geforceerde luchtstroom plaatsvindt, zal de temperatuur van het water afnemen. Hieruit haalt de drycooler haar koeling. De geluidsproductie op 10 meter afstand is ongeveer 55 dB(A). Dit is een beperkt geluidsniveau, vergelijkbaar met het geluid van een pruttelend koffieapparaat. Het geluid vlakt overigens weg naarmate de afstand tot de bron groter is.
Verder komen er nog een paar koelunits (buitendelen) op het dak te staan. Deze produceren nog minder geluid dan de dry-cooler.

Nee het boren gebeurt alleen overdag. Het kan wel voorkomen dat bij het boren per bron (één keer aan de voorzijde en één keer aan de achterzijde) wat langer doorgeboord wordt. Dit is dus maximaal twee dagen en duurt naar verwachting tot maximaal 19.00 uur.

De machines zitten nog in plastic verpakt om beschadigingen te voorkomen.

Ja, maar er wordt alleen een gedeelte van de dekvloer gevlinderd. Dit vindt plaatst wanneer het gebouw al is voorzien van de gevel. Daardoor blijft de overlast naar buiten toe beperkt.

Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust even contact met ons op!