HUIS van Roosendaal

HUIS

Roosendaal krijgt in 2021 een nieuw HUIS

De gemeente Roosendaal werkt hard aan het nieuwe HUIS van Roosendaal zoals het Stadskantoor gaat heten. Het nieuwe HUIS wordt toegankelijk, transparant en duurzaam. Het nieuwe HUIS komt op dezelfde plek, het Stadserf, en wordt, als alles volgens planning verloopt, in de tweede helft van 2021 opgeleverd. Hans van Heeswijk Architecten tekent voor het ontwerp.

Achterzijde Stadskantoor

HUIS voor iedereen

Het nieuwe HUIS van Roosendaal wordt een HUIS van en voor iedereen. Onze inwoners kunnen in het HUIS niet alleen terecht met vragen, maar kunnen er ook samenwerken. Dit geeft een extra impuls aan de verbetering van de dienstverlening. Het nieuwe HUIS van Roosendaal krijgt een open en gastvrije uitstraling, die past bij de publieksfunctie en positie die het inneemt in het centrum van de stad. De ambitie is om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit betekent minimaal energielabel A en het gebruik van reeds gebruikte materialen (circulair bouwen en slopen).

Podcast

Met het nieuwe HUIS van Roosendaal bouwen we aan een nieuw stadskantoor. Maar het HUIS van Roosendaal is meer dan alleen maar een gebouw. Het HUIS van Roosendaal staat voor een andere manier van werken, denken, leven, beleven en ervaren. Wil je hier meer over weten? Hans van Heeswijk (architect), Bas Slager (adviseur circulair slopen), Arno Snellen (circulair sloper), Joss Hopstaken (archivaris), Cees Lok (wethouder) en Gabriël Jas (projectleider gemeente Roosendaal) vertellen er meer over in een podcast. 

Luister de podcast hier. Wil je geen podcast missen? Volg Gemeente Roosendaal dan op Spotify of abonneer je via jouw favoriete podcast-app.

VR- animatie

Wil je alvast een kijkje nemen in het nieuwe HUIS van Roosendaal? Dat kan. Met een Virtual Reality bril. Scan met je mobiele telefoon de QR-code, doe je telefoon in de kartonnen VR-bril en stap binnen in ons nieuwe HUIS.

QR code virtuele rondleiding

Heb je geen VR-bril? Stuur dan een mailtje naar huisvan@roosendaal.nl. Wj zorgen ervoor dat je een bril krijgt (zolang de voorraad strekt). Op de verpakking van de bril lees je hoe het werkt. 

kijk eens door een andere VR bril

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie kunt u terecht bij Gabriel Jas, telefoon 140165, mail: huisvan@roosendaal.nl.

Definitief Ontwerp

Het definitief ontwerp van het HUIS van Roosendaal is klaar. Zoals gezegd tekent Hans van Heeswijk voor het ontwerp. 

Wethouder Cees Lok:
“We zijn blij met het voorlopig ontwerp van de architect. Ik denk dat onze wensen op een goede manier zijn vertaald in een modern en duurzaam gebouw, waarmee we weer jaren vooruit kunnen als stad. Dat is mooi, want het gebouw is vooral niet ons gebouw, maar van en voor alle Roosendalers.”

Open en toegankelijk HUIS 

Het stadskantoor van Roosendaal is ongeveer 40 jaar oud gaat ingrijpend veranderen. Er is goed gekeken naar de structuur van het bestaande gebouw zodat technische ruimten, schachten en verticale stijgpunten zoals liften en trappen op een logische plek liggen. Het geheel is uitgewerkt in een architectonisch ontwerp van een toegankelijk en transparant gebouw. Door de transparante gevel en het toevoegen van een centraal atrium is het bestaande gesloten gebouw getransformeerd naar een open en uitnodigend HUIS van Roosendaal. Inwoners voelen zich welkom, er komt veel daglicht binnen en je hebt ruim uitzicht op de omgeving.

Impressie nieuwe HUIS van Roosendaal exterieur 1

Ruimtelijk en uitnodigend

De nieuwe publiekshal komt aan de stadszijde, zodat deze van buitenaf goed zichtbaar is. De publiekshal wordt door een nieuw atrium verbonden met de bovengelegen werkvloeren. Bezoekers in de publiekshal en medewerkers op de werkvloeren zijn zichtbaar voor elkaar. De glazen noordgevel van de publiekshal kijkt uit op de nieuwe rozentuin. Op de beletage, waar nu nog de bestuurskamers gelegen zijn, komt een eet-/leescafé. Inwoners zijn hier welkom voor een kop koffie. 

Impressie nieuwe HUIS van Roosendaal interieur

Vergadercentrum met eigen entree

Op de plek van de huidige publiekshal komt een vergadercentrum met grote en kleine zalen, met in totaal 400 vergader- en overlegplekken. Ruimtes die ook de raadsfracties gaan gebruiken. Hier krijgt het HUIS van Roosendaal een nieuwe, tweede, entree. Zo kan het vergadercentrum gebruikt worden als de rest van het gebouw gesloten is.

Plezierige flexibele werkomgeving

De gemeente Roosendaal wil graag een meer eigentijdse werkomgeving voor haar medewerkers. Een moderne werkomgeving met een goed klimaat, voldoende koel in de zomer en warm in de winter. Er komt een flexwerkomgeving met ongeveer 300 werkplekken. 

Impressie nieuwe HUIS van Roosendaal exterieur 3

De Rozentuin

Het HUIS van Roosendaal heeft hoge doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. De binnentuin die gerealiseerd wordt tussen de publiekshal en het vergadercentrum draagt bij aan het klimaatproef zijn door o.a. de mogelijkheid van natuurlijke infiltratie. De verscheidenheid aan beplanting zorgt daarbij voor biodiversiteit. Door bestaand materiaal van de plek te hergebruiken, of soms ook om te vormen tot een nieuw product, ontstaat er een spannende en unieke plek.

Vanuit de betekenis van Roosendaal vormen grassen en rozen de basis voor de beplanting. Dit geeft een mooi vol bloeiend zomerbeeld met in het najaar spetterende najaarskleuren van de grassen samen met de uitgebloeide rozen. In de winter zie je de statige takstructuren van de rozen afgewisseld met de aren van de grassen en de rozenbottels.  


RozentuinRozentuin

Wat komt erbij kijken?

Circulair slopen en bouwen

Het hergebruik van materialen volgens de principes van de circulaire economie is een belangrijk uitgangspunt bij de renovatie van het Stadskantoor. We willen niet alleen duurzaam omgaan met bouwmaterialen die vrijkomen uit het stadskantoor, ook willen we onderzoeken of we materialen ter plekke en materialen die vrijkomen uit andere gebouwen kunnen gebruiken bij onze renovatie.

De gemeente Roosendaal wil zo circulair mogelijk renoveren. Het gebouw biedt hiervoor allerlei mogelijkheden. Zowel voor de vrijkomende materialen als voor de materialen die nodig zijn. Onder andere meubilair, plafonds, vloerafwerking en tussenwanden zijn in kaart gebracht. Er wordt gekeken of deze (na be-/verwerking) opnieuw gebruikt kunnen worden in het nieuwe HUIS van Roosendaal. Veel materialen vallen af, maar een paar gave opties blijven over. Ook bij de meubels wordt stilgestaan. Samen met Hans van Heeswijk Architecten wordt bekeken of deze qua uitstraling in het nieuwe HUIS weer gebruikt kunnen worden, met of zonder aanpassing. Indien materialen niet geschikt blijken voor het HUIS, krijgen ze een nieuwe kans geboden middels circulaire demontage en sloop.

Naast de inventarisatie van materialen in ons stadskantoor houdt Repurpose ook de markt in de gaten. Het kan zo maar gebeuren dat er ergens materialen beschikbaar komen die prima passen in het nieuwe HUIS.

Op deze verschillende manieren bouwt de gemeente een duurzaam HUIS van Roosendaal.