HUIS van Roosendaal

Het stadskantoor van Roosendaal is sinds februari 2023 officieel het HUIS van Roosendaal.

HUIS

Het HUIS van Roosendaal

Het oude stadskantoor is omgetoverd tot een toegankelijk, transparant en duurzaam HUIS waar iedereen welkom is.

Waarom is het stadskantoor verbouwd?

Het gebouw dateert van eind jaren ’70 en was flink verouderd. Dit zorgde voor onprettige werkomstandigheden. Daarnaast was het een typisch cel-gestructureerd gebouw zoals veel kantoren uit die tijd. Opgedeeld in lange gangen, met links en rechts dichte en kleine kantoorruimtes. Daarmee was het totaal geen open en transparant gebouw. Met die redenen in ons achterhoofd zijn we in 2018 gestart met de renovatie van het pand. Bekijk hieronder de presentatie voor meer informatie:

pdf Presentatie van verouderd naar verduurzaamd (PDF, 81.93 MB)

 

HUIS voor iedereen

Het nieuwe HUIS van Roosendaal is een HUIS van iedereen. Iedereen is er welkom, niet alleen voor vragen, maar ook om samen te werken. Dit geeft een extra impuls aan de verbetering van onze dienstverlening. Het HUIS is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. Het heeft een open en gastvrije uitstraling, die past bij de publieksfunctie en de plek in het centrum van de stad.

Circulair slopen en bouwen

Het HUIS van Roosendaal is circulair verbouwd. Dat wil zeggen dat we duurzaam om zijn gegaan met de bouwmaterialen die vrijkwamen uit het stadskantoor. De materialen hebben we op zo’n manier verwijderd, dat we ze zoveel mogelijk kunnen hergebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld de plinten verwijderd en opgeknapt, zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. 

We zijn niet alleen duurzaam omgegaan met bouwmaterialen die vrij zijn gekomen uit het stadskantoor. Ook gebruikten we de materialen die ter plekke vrijkomen en materialen die vrijkwamen uit andere gebouwen zoveel mogelijk bij onze renovatie.

Ook bij de meubels werd stilgestaan. Samen met Hans van Heeswijk Architecten is bekeken of deze qua uitstraling in het nieuwe HUIS weer gebruikt kunnen worden, met of zonder aanpassing. De materialen die niet geschikt bleken voor het HUIS, kregen ze een nieuwe kans aangeboden middels circulaire demontage en sloop.

Bekijk in onderstande presentatie een aantal voorbeelden:

pdf Presentatie van stadskantoor naar HUIS (PDF, 31.88 MB)

 

Duurzaamheid

De ambitie was om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit betekent minimaal energielabel A en het gebruik van reeds gebruikte materialen (circulair bouwen en slopen).

Daarnaast werd het HUIS van Roosendaal verbouwd en gerenoveerd met een BREEAM-NL certificaat. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Dat geldt natuurlijk ook voor ons gebouw. Daarom hebben we hoge duurzaamheidsambitie voor het HUIS: de ambitie om een BREEAM-NL kwalificatie Excellent te behalen. Bekijk de case-study voor meer informatie.

pdf Casestudy HUIS van Roosendaal (PDF, 331.41 KB)

 

Video: transformatie van het HUIS van Roosendaal

Het HUIS van Roosendaal is af en dat was nog eens een transformatie. Bekijk via deze link de video die de renovatie van het begin tot het einde laat zien!

Podcasts

Met de renovatie van het oude stadskantoor bouwden we niet alleen aan een nieuw HUIS van Roosendaal, maar ook aan een veranderproces voor medewerkers en inwoners. Het HUIS van Roosendaal staat voor een andere manier van werken, denken, leven, beleven en ervaren. Om dit proces te volgen, is een podcast-serie opgenomen tijdens de gehele verbouwing waarin thema’s als duurzaamheid, vitaliteit, mobiliteit en dienstverlening centraal staan.

Overzicht Podcasts

In de eerste aflevering aandacht voor het gebouw en de geschiedenis. Hoe we omgaan met de renovatie (circulair slopen) en wat voor HUIS we willen zijn. Aan het woord architect Hans van Heeswijk, circulariteitsadviseur Bas Slager, Circulair sloper Arno Snellen, archivaris Joss Hopstaken, voormalig wethouder Cees Lok en voormalig gemeentelijk projectleider Gabriel Jas.  

Luister podcast 1 op Spotify.

In de tweede aflevering aandacht voor de vitaliteit van de gebruikers. Het vitaliteitsprogramma ‘Bewust Doen!’ en het interieur en de inrichting van het gebouw spelen daarbij een grote rol. Aan het woord architect Stephanie Haumann, externe adviseur Jelmer Tuinhof, landschapsarchitect Donald, ‘Bewust Doen!’-projectleider Roos Rockx, cateringmedewerker Sigrid, Fontys-studente Ellen, medewerker en yogalerares Caroline Bos en buurtbewoner Jan-Hein van der Bruggen.

Luister podcast 2 op Spotify.

Bij een duurzaam HUIS van Roosendaal hoort ook duurzame mobiliteit. Tijdens de pilot testen medewerkers de elektrische auto’s en fietsen. Dat levert nieuwe inzichten en soms ook hilarische situaties op. In de podcast ontdekken we dat vrijwel àlles wordt hergebruikt. Het zal je verbazen hoe weinig er overblijft. En dat inspireert andere bedrijven en gemeenten zo blijkt uit de gesprekken die we met hen voerden. 

Luister podcast 3 op Spotify.

We bouwen samen aan het HUIS van Roosendaal. In ons HUIS komen ook HUBs. Dat zijn bijzondere ruimten in het gebouw die gericht zijn op samenwerking en interactie tussen medewerkers. Hoe die ruimten eruit zien, mogen onze medewerkers zelf bepalen. Onder begeleiding van professionele ontwerpers gaan ze aan de slag. In onze podcast nemen ontwerpers en medewerkers jou mee in hun creatieve proces. 

Luister podcast 4 op Spotify.

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan het HUIS van Roosendaal in volle gang. Wij gingen op verkenning op de bouwplaats en spraken daar met de projectleider. In deze aflevering gaan we ook op bezoek bij de architect in Amsterdam en de landschapsarchitect in Rotterdam. Wat hebben zij voor “ons” huis in petto? 

Luister podcast 5 op Spotify.
 

In deze podcast staat onze Dienstverlening centraal. Wat is, volgens ons, de definitie van dienstverlening? En welke stappen zetten we om onze dienstverlening te optimaliseren? 

Luister podcast 6 op Spotify. 
 

In deze podcast kom je meer te weten over het in stappen verhuizen, continu flexibel zijn én zorgvuldige communicatie. Over hoe belangrijk het HUIS is voor onze dienstverlening en hoe het voor medewerkers is om er te werken.

Luister podcast 7 op Spotify. 

In deze afsluitende aflevering duiken we dieper in de transformatie van niet alleen een gebouw, maar van onze gehele manier van werken en ontmoeten. Het HUIS van Roosendaal begon als een droom en is door de jaren heen, via de tekentafel, uitgegroeid tot de prachtige plek waar we nu staan. Een plek waar we ons dagelijks met hart en ziel inzetten voor onze inwoners en ondernemers.

Luister podcast 8 op Spotify.

 
 

 

Ontwerp

Op wat is het ontwerp van het HUIS van Roosendaal gebaseerd? Lees hieronder meer over waar de inspiratie voor het ontwerp vandaan is gekomen.

Open en toegankelijk HUIS 

Het stadskantoor van Roosendaal is ongeveer 40 jaar oud is ingrijpend veranderd. Er is goed gekeken naar de structuur van het bestaande gebouw zodat technische ruimten, schachten en verticale stijgpunten zoals liften en trappen op een logische plek liggen. Het geheel is uitgewerkt in een architectonisch ontwerp van een toegankelijk en transparant gebouw. Door de transparante gevel en het toevoegen van een centraal atrium is het bestaande gesloten gebouw getransformeerd naar een open en uitnodigend HUIS van Roosendaal. Inwoners voelen zich welkom, er komt veel daglicht binnen en je hebt ruim uitzicht op de omgeving.

Thee mensen lopen naar binnen bij het HUIS van Roosendaal

Ruimtelijk en uitnodigend

De nieuwe publiekshal zit nu aan de stadszijde, zodat deze van buitenaf goed zichtbaar is. De publiekshal is door een nieuw atrium verbonden met de bovengelegen werkvloeren. Bezoekers in de publiekshal en medewerkers op de werkvloeren zijn zichtbaar voor elkaar. De glazen noordgevel van de publiekshal kijkt uit op de nieuwe rozentuin. Op de beletage, waar de bestuurskamers gelegen waren, zit een personeelsrestaurant.

Bezoeker wordt de juiste kant op gewezen door receptie

 

Vergadercentrum met eigen entree

Op de plek van de huidige publiekshal staat een vergadercentrum met grote en kleine zalen, met in totaal 400 vergader- en overlegplekken. Ruimtes die ook de raadsfracties kunnen gebruiken. Hier heeft het HUIS van Roosendaal een tweede entree. Zo kan het vergadercentrum gebruikt worden als de rest van het gebouw gesloten is.

Vergaderen in een vergaderzaal in het HUIS van Roosendaal

Plezierige flexibele werkomgeving

De gemeente Roosendaal heeft een meer eigentijdse werkomgeving gecreëerd voor haar medewerkers. Een moderne werkomgeving met een goed klimaat, voldoende koel in de zomer en warm in de winter. Er is een flexwerkomgeving met ongeveer 300 werkplekken.

Twee medewerkers achter een bureau in gesprek

De Rozentuin

Het HUIS van Roosendaal heeft hoge doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. De binnentuin die gerealiseerd wordt tussen de publiekshal en het vergadercentrum draagt bij aan het klimaatproef zijn door o.a. de mogelijkheid van natuurlijke infiltratie. De verscheidenheid aan beplanting zorgt daarbij voor biodiversiteit. Door bestaand materiaal van de plek te hergebruiken, of soms ook om te vormen tot een nieuw product, ontstaat er een spannende en unieke plek.

Vanuit de betekenis van Roosendaal vormen grassen en rozen de basis voor de beplanting. Dit geeft een mooi vol bloeiend zomerbeeld met in het najaar spetterende najaarskleuren van de grassen samen met de uitgebloeide rozen. In de winter zie je de statige takstructuren van de rozen afgewisseld met de aren van de grassen en de rozenbottels.  
HUIS van Roosendaal (binnentuin)