HUIS van Roosendaal

HUIS

Het HUIS van Roosendaal

Het oude stadskantoor is omgetoverd tot een toegankelijk, transparant en duurzaam HUIS waar iedereen welkom is.

Waarom is het stadskantoor verbouwd?

Het gebouw dateert van eind jaren ’70 en was flink verouderd. Dit zorgde voor onprettige werkomstandigheden. Daarnaast was het een typisch cel-gestructureerd gebouw zoals veel kantoren uit die tijd. Opgedeeld in lange gangen, met links en rechts dichte en kleine kantoorruimtes. Daarmee was het totaal geen open en transparant gebouw. Met die redenen in ons achterhoofd zijn we in 2018 gestart met de renovatie van het pand. Bekijk hieronder de presentatie voor meer informatie:

Presentatie Van Verouderd Naar Verduurzaamd.pdf (PDF - 82MB)

HUIS voor iedereen

Het nieuwe HUIS van Roosendaal is een HUIS van iedereen. Iedereen is er welkom, niet alleen voor vragen, maar ook om samen te werken. Dit geeft een extra impuls aan de verbetering van onze dienstverlening. Het HUIS is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. Het heeft een open en gastvrije uitstraling, die past bij de publieksfunctie en de plek in het centrum van de stad.

Circulair slopen en bouwen

Het HUIS van Roosendaal is circulair verbouwd. Dat wil zeggen dat we duurzaam om zijn gegaan met de bouwmaterialen die vrijkwamen uit het stadskantoor. De materialen hebben we op zo’n manier verwijderd, dat we ze zoveel mogelijk kunnen hergebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld de plinten verwijderd en opgeknapt, zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. 

We zijn niet alleen duurzaam omgegaan met bouwmaterialen die vrij zijn gekomen uit het stadskantoor. Ook gebruikten we de materialen die ter plekke vrijkomen en materialen die vrijkwamen uit andere gebouwen zoveel mogelijk bij onze renovatie.

Ook bij de meubels werd stilgestaan. Samen met Hans van Heeswijk Architecten is bekeken of deze qua uitstraling in het nieuwe HUIS weer gebruikt kunnen worden, met of zonder aanpassing. De materialen die niet geschikt bleken voor het HUIS, kregen ze een nieuwe kans aangeboden middels circulaire demontage en sloop.

Bekijk in onderstaande presentatie een aantal voorbeelden:

Presentatie Van Stadskantoor Naar Huis.pdf (PDF - 32MB)

Duurzaamheid

De ambitie was om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit betekent minimaal energielabel A en het gebruik van reeds gebruikte materialen (circulair bouwen en slopen).

Daarnaast werd het HUIS van Roosendaal verbouwd en gerenoveerd met een BREEAM-NL certificaat. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Dat geldt natuurlijk ook voor ons gebouw. Daarom hebben we hoge duurzaamheidsambitie voor het HUIS: de ambitie om een BREEAM-NL kwalificatie Excellent te behalen. Bekijk de case-study voor meer informatie.

Casestudy HUIS van Roosendaal (UNKNOWN - 331kB)

Video: transformatie van het HUIS van Roosendaal

Het HUIS van Roosendaal is af en dat was nog eens een transformatie. Bekijk via deze link de video die de renovatie van het begin tot het einde laat zien!

Podcasts

Met de renovatie van het oude stadskantoor bouwden we niet alleen aan een nieuw HUIS van Roosendaal, maar ook aan een veranderproces voor medewerkers en inwoners. Het HUIS van Roosendaal staat voor een andere manier van werken, denken, leven, beleven en ervaren. Om dit proces te volgen, is een podcast-serie opgenomen tijdens de gehele verbouwing waarin thema’s als duurzaamheid, vitaliteit, mobiliteit en dienstverlening centraal staan.

Externe audio
Audio URL

Ontwerp

Op wat is het ontwerp van het HUIS van Roosendaal gebaseerd? Lees hieronder meer over waar de inspiratie voor het ontwerp vandaan is gekomen.

Open en toegankelijk HUIS 

Het stadskantoor van Roosendaal is ongeveer 40 jaar oud is ingrijpend veranderd. Er is goed gekeken naar de structuur van het bestaande gebouw zodat technische ruimten, schachten en verticale stijgpunten zoals liften en trappen op een logische plek liggen. Het geheel is uitgewerkt in een architectonisch ontwerp van een toegankelijk en transparant gebouw. Door de transparante gevel en het toevoegen van een centraal atrium is het bestaande gesloten gebouw getransformeerd naar een open en uitnodigend HUIS van Roosendaal. Inwoners voelen zich welkom, er komt veel daglicht binnen en je hebt ruim uitzicht op de omgeving.

Ingang HUIS
Ingang HUIS

Ruimtelijk en uitnodigend

De nieuwe publiekshal zit nu aan de stadszijde, zodat deze van buitenaf goed zichtbaar is. De publiekshal is door een nieuw atrium verbonden met de bovengelegen werkvloeren. Bezoekers in de publiekshal en medewerkers op de werkvloeren zijn zichtbaar voor elkaar. De glazen noordgevel van de publiekshal kijkt uit op de nieuwe rozentuin. Op de beletage, waar de bestuurskamers gelegen waren, zit een personeelsrestaurant.

Balie beveiliger wijst
Beveiliger bij de balie

Vergadercentrum met eigen entree

Op de plek van de huidige publiekshal staat een vergadercentrum met grote en kleine zalen, met in totaal 400 vergader- en overlegplekken. Ruimtes die ook de raadsfracties kunnen gebruiken. Hier heeft het HUIS van Roosendaal een tweede entree. Zo kan het vergadercentrum gebruikt worden als de rest van het gebouw gesloten is.

Vergadercentrum
Vergadercentrum

Plezierige flexibele werkomgeving

De gemeente Roosendaal heeft een meer eigentijdse werkomgeving gecreëerd voor haar medewerkers. Een moderne werkomgeving met een goed klimaat, voldoende koel in de zomer en warm in de winter. Er is een flexwerkomgeving met ongeveer 300 werkplekken.

Werkplek
Werkplek

De Rozentuin

Het HUIS van Roosendaal heeft hoge doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. De binnentuin die gerealiseerd wordt tussen de publiekshal en het vergadercentrum draagt bij aan het klimaatproef zijn door o.a. de mogelijkheid van natuurlijke infiltratie. De verscheidenheid aan beplanting zorgt daarbij voor biodiversiteit. Door bestaand materiaal van de plek te hergebruiken, of soms ook om te vormen tot een nieuw product, ontstaat er een spannende en unieke plek.

Vanuit de betekenis van Roosendaal vormen grassen en rozen de basis voor de beplanting. Dit geeft een mooi vol bloeiend zomerbeeld met in het najaar spetterende najaarskleuren van de grassen samen met de uitgebloeide rozen. In de winter zie je de statige takstructuren van de rozen afgewisseld met de aren van de grassen en de rozenbottels.  

Rozentuin
Rozentuin