Herdenken en vieren

Tussen 26 en 30 oktober 1944 zijn de stad en dorpen van de gemeente Roosendaal bevrijd. Om deze gebeurtenis te herdenken en te vieren, worden er jaarlijks een aantal activiteiten georganiseerd. The Dutch Polar Bears organiseren een Bevrijdingsroute door gemeente Roosendaal om de bevrijding van Roosendaal en omliggende dorpen van 78 jaar geleden te vieren en te herdenken.

Activiteiten

Militaire voertuigen

Donderdag 27 oktober

Bevrijdingsconcert "Zo klinkt vrijheid" in schouwburg De Kring in Roosendaal. "Zo klinkt vrijheid" is het muzikale verhaal van drie generaties die ieder op hun eigen manier het verschil maken of hebben gemaakt. Het concert wordt dit jaar verzorgd door Muziekvereniging Roosendaal. Het orkest staat onder leiding van Wendy Bellens en Rob Sloekers. Speciale arrangementen zijn gemaakt door Bart van Gorp, Steven Dietvorst en Paul Rampaart. De avond is bijzonder voor jong en oud. Om 18.30 uur richt de voorstelling zich op gezinnen en jongeren. Om 20.30 uur is de voorstelling gericht op volwassenen met een speciaal welkom aan de veteranen en andere genodigden. Burgemeester Han van Midden is tijdens het bevrijdingsconcert aanwezig. Kaarten zijn voor 3,75 euro (inclusief consumptie) te koop via de website van De Kring.

Vrijdag 28 oktober

Kranslegging door burgemeester Han van Midden bij de oorlogsmonumenten in de 5 dorpen. In Roosendaal wordt bij de Polar Bear een krans gelegd op zaterdag 29 oktober tijdens de ceremonie op het Kadeplein.

Zaterdag 29 oktober

Militaire bevrijdingsroute, georganiseerd door The Dutch Polar Bears in samenwerking met gemeente Roosendaal. Meer dan 45 voertuigen rijden de route.

Dit jaar wordt gewerkt met tijdblokken en een live locatie, zodat toeschouwers de stoet kunnen volgen. Er zijn twee stopplaatsen in de route opgenomen waar de stoet langere tijd stilstaat en waar de voertuigen van dichtbij te bewonderen zijn. De eerste stopplaats is bij het oorlogsmonument in Moerstraten en de tweede stopplaats is bij de Tolbergvijver in Roosendaal. Bij de laatste stopplaats zullen (bij droog weer) de vliegtuigen van het Vliegend Museum Seppe in formatie overvliegen.

Bij alle oorlogsmonumenten in de stad en dorpen vindt een korte ceremonie plaats. Aan het einde van de Bevrijdingsroute vindt om 16.00 uur op het Kadeplein nabij de Polar Bear een uitgebreidere ceremonie plaats met toespraken van burgemeester Han van Midden en de voorzitter van The Dutch Polar Bears. Er is een bijdrage van Norbertus-Gertrudis Mavo, muziek van Muziekvereniging Roosendaal, het taptoesignaal wordt gespeeld door Jim Wildhagen, stadsdichter Babette van Rijt-de Wijs leest een gedicht voor en er zijn kransleggingen.

pdf Bekijk het tijdschema en de tijdblokken van de bevrijdingsroute 2022 (PDF, 133.18 KB)

 

Woensdag 26 oktober - zondag 30 oktober

Als waardering voor de Engelse en Canadese bevrijders worden van 26 tot en met 30 oktober bij het oude Raadhuis op de Markt in Roosendaal de vlaggen van deze landen gehesen.

Film ‘De prijs van Vrijheid’

Vanwege de bevrijding is de film ‘De prijs van Vrijheid’ gemaakt. In de film vertellen een aantal inwoners vertellen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog’ en is er ook een bijdrage te zien van leden van het Korps Commandotroepen.

Bekijk de film ‘De prijs van Vrijheid’ op YouTube