Herdenken en vieren 2025
Op 4 mei a.s. herdenken we tijdens de Nationale Dodenherdenking op respectvolle wijze alle mensen die sinds 10 mei 1940 zijn omgekomen door oorlogsgeweld, terreur of in het belang van het (inter)nationaal bevorderen van recht, vrijheid en veiligheid.
Binnen de gemeente Roosendaal vindt de herdenking traditioneel plaats bij het bevrijdingsmonument aan de Parklaan. De herdenking begint met een toespraak van de burgemeester Mark Buijs, onze stadsdichter en een vertegenwoordiger van het Korps Commandotroepen. Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij de huidige dreigende situatie in de wereld om ons heen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend
Burgemeester Mark Buijs legt uit waarom herdenken en vieren zo belangrijk is:
“Vrijheid lijkt voor ons zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker nu niet. Vrijheid is in veel delen van de wereld in gevaar. Er zijn oorlogen, onderdrukking, mensenrechtenschendingen en groeiende spanningen.
Daarom vind ik het enorm belangrijk om stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent. Door na te denken over ons verleden, kunnen we het heden beter begrijpen én waarderen. Dan kom je er al snel achter dat onze vrijheid kwetsbaar en zeker in de huidige tijd niet vanzelfsprekend is. Het is daarom zo belangrijk om onze kostbare vrijheid samen te koesteren en samen te vieren. Ik nodig dan ook alle inwoners van de gemeente uit tot het bijwonen van één van onze herdenkingsbijeenkomsten en vooral ook om Bevrijdingsdag te vieren met elkaar.”
Plechtigheid Roosendaal
Vanaf 19.30 uur is er muziek van een ensemble van Muziekvereniging Roosendaal om het publiek te ontvangen bij het bevrijdingsmonument aan de Parklaan in Roosendaal. De herdenking zelf begint om 19.45 uur met een toespraak van burgemeester Mark Buijs, gevolgd door een gedicht van stadsdichter Ivo Weterings en een toespraak van Luitenant-Kolonel Sven de Bruijn van het Korps Commandotroepen.
Om 20.00 uur worden de 2 minuten stilte ingeleid met het Taptoesignaal gespeeld door Jim Wildhagen. Na de 2 minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld en gezongen door respectievelijk een koperensemble van Muziekvereniging Roosendaal en het koor SKOOR. Dan is er gelegenheid voor dans onder leiding van
choreograaf Jacques van Meel. Na de dans volgen de kransleggingen, waarbij Maudy en Hanne Lips het lied “Kom terug bij mij’ uit ‘Soldaat van Oranje’ zingen. Iedereen krijgt vervolgens de gelegenheid om een krans of bloemstuk te leggen en om te defileren langs het monument. Dat gebeurt met muzikale ondersteuning van het koor SKOOR en het koperensemble van Muziekvereniging Roosendaal.
Moerstraten en Nispen:
Ook in Moerstraten organiseert het Oranjecomité aldaar een herdenkingsplechtigheid. Het programma begint hier om 19.00 uur met een herdenkingsdienst in dorpshuis ‘ParelMoer’, waarna er een herdenkingstocht is naar het oorlogsmonument aan de Luienhoekweg. Bij dit monument zal om 20.00 uur een herdenking plaatsvinden, waarbij wethouder Evelien van der Star namens het gemeentebestuur aanwezig zal zijn. Tot slot is er ook nog een herdenking bij de Vredeskapel in Nispen. Deze begint om 19.45 uur. De organisatie is in handen van de Oranjestichting Nispen.
Stolpersteine
Voorafgaand aan Dodenherdenking worden de Stolpersteine die in Roosendaal liggen, schoongemaakt en gepoetst door veteranen en vrijwilligers. Dat gebeurt op vrijdag 2 mei vanaf 09.00 uur. Burgemeester Mark Buijs helpt zelf ook een handje mee om 09.00 uur in de Dominéstraat. In Roosendaal liggen in totaal 28
Stolpersteine op achttien verschillende adressen. Stolpersteine (ook wel struikelstenen genoemd) zijn messing stenen waarmee we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. De messing Stolpersteine zijn in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. Op iedere messing steen staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie/wegvoeren. En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.
Want: 'Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is'.
Bevrijdingsfestival
Op 5 mei wordt er een Bevrijdingsfestival georganiseerd, zowel in het Emilie van Loonpark als op het Tongerloplein. De organisatie belooft voor dit jaar een mooi feest. Op het Tongerloplein kan het publiek genieten van de beste live bands en acts, van rock tot pop en alles daartussenin. Er is voor ieder wat wils! In
het Emile van Loonpark wacht een dansspektakel, waar iedereen helemaal los kan gaan op de beats van de meest getalenteerde DJ's!
Kijk op de website, facebook pagina en Instagram account van het Bevrijdingsfestival 2025 voor meer informatie.
Vlaggen protocol
In deze periode hangen veel mensen de vlag uit. Hoe zat het ook alweer?
• Dodenherdenking op 4 mei: Vlag zonder wimpel, halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang.
• Bevrijdingsdag op 5 mei: De vlag mag volledig in top, zonder wimpel, de hele dag wapperen.
Vrijheid vieren mag gezien worden! Door samen te vlaggen, laten we zien dat we stilstaan én vieren.