Herdenken en vieren

Tussen 26 en 30 oktober 1944 zijn de stad en dorpen van de gemeente Roosendaal bevrijd. Om deze gebeurtenis te herdenken en te vieren, worden er jaarlijks een aantal activiteiten georganiseerd. The Dutch Polar Bears organiseren een Bevrijdingsroute door gemeente Roosendaal om de bevrijding van Roosendaal en omliggende dorpen van 79 jaar geleden te vieren en te herdenken.

Activiteiten

Militaire voertuigen

Donderdag 26 oktober

Als waardering voor de Engelse en Canadese bevrijders worden op 26 oktober bij het oude Raadhuis op de Markt in Roosendaal de vlaggen van deze landen gehesen. De vlaggen hangen tot en met 30 oktober.

Kranslegging door burgemeester Han van Midden bij de oorlogsmonumenten in de 5 dorpen. In Roosendaal wordt bij de Polar Bear een krans gelegd op zaterdag 28 oktober tijdens de ceremonie op het Kadeplein.

20.00 uur

Bevrijdingsconcert “Wie ’t de jeugd leert, geeft het toekomst!” in schouwburg De Kring in Roosendaal. Het concert wordt georganiseerd door Valley Sound Big Band. Zij nemen je mee op een reis langs vrede, vrijheid en de ultieme beleving van het vrije gevoel. De avond is bijzonder voor jong en oud. De voorstelling begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Er is geen pauze. Met het concert geven we ook invulling aan de lokale veteranendag. Alle veteranen worden uitgenodigd om het concert bij te wonen. Kaarten zijn voor 4,25 euro (inclusief consumptie) te koop via de website van De Kring.

Vrijdag 27 oktober

20.00 uur

Vertoning van de documentaire ‘The Green route up’ in de H. Gertrudiskerk in Wouwse Plantage. Damesensemble La Lisière verzorgt de muzikale omlijsting.

Zaterdag 28 oktober

8.00 uur

Militaire bevrijdingsroute, georganiseerd door The Dutch Polar Bears in samenwerking met gemeente Roosendaal. Met een kolonne van ruim een kilometer, meer dan 50 originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, meer dan 120 deelnemers en bijpassende (militaire) kledij wordt de bevrijding van Roosendaal en de omliggende dorpen herdacht.

De Bevrijdingsroute doet alle dorpen aan en in elk dorp wordt bij een monument of historisch belangrijke plaats stilgestaan. In zowel Moerstraten, als bij de Tolbergvijver en de Parklaan in Roosendaal zullen lange pauzes worden ingelast worden. Als het weer het toelaat, wordt door Vliegend Museum Seppe een formatie gevlogen met als eindstuk de 'Missing Man'- formatie.

De dag wordt traditioneel afgesloten op het Kadeplein bij het Polar Bear-monument. Dit jaar rijdt de stoet in de vorm van een defilé de Kade op, waarbij informatie over het voertuig of de bestuurder wordt omgeroepen. Dit wordt muzikaal ondersteund door de Valley Sound Big Band. Voor meer informatie en het tijdschema van de bevrijdingsroute, verwijzen we u graag naar de website van The Dutch Polar Bears.

16.00 uur

Na het defilé start de herdenking. Deze bestaat uit toespraken van burgemeester Han van Midden en Daan Breugelmans, voorzitter van The Dutch Polar Bears, het Taptoe-signaal door de Roosendaalse trompettist Jim Wildhagen en een minuut stilte. Daarna volgen diverse kransleggingen, een muzikaal intermezzo van The Valley Sound Selection en een afsluitend gedicht van stadsdichter Babette van Rijt – de Wijs.

Zondag 29 oktober

14.00 uur

RBC speelt thuis in het Atik Stadion een bevrijdingswedstrijd tegen SARTO. Tijdens de wedstrijd draagt RBC een speciaal ontworpen bevrijdingsshirt. Dit shirt is ontworpen op basis van een ingezonden tekening van een Roosendaalse scholier. De wedstrijd begint om 14.00 uur. Na de wedstrijd is er gelegenheid tot napraten en zal het shirt van de man of the match worden geveild.

Maandag 30 oktober

19.00 uur

Op de thema-avond 'Bevrijding 80 jaar' laten meerdere gastsprekers vanuit eigen perspectief hun licht schijnen op Roosendaal, RBC in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Sprekers van RBC en keynote spreker Pieter Cobelens, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). zullen spreken in het Atik stadion. De avond start om 19.30 (inloop vanaf 19.00 uur) en duurt ongeveer tot 21.30. Er is tussendoor een pauze. Hierna is er de gelegenheid tot napraten. Deze activiteit is gratis. Via deze link kunt u zich inschrijven voor de thema-avond

Film ‘De prijs van Vrijheid’

Vanwege de bevrijding is de film ‘De prijs van Vrijheid’ gemaakt. In de film vertelt een aantal inwoners over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog’ en is er ook een bijdrage te zien van leden van het Korps Commandotroepen.

Bekijk de film ‘De prijs van Vrijheid’ op YouTube