Geschiedenis van Roosendaal

Wist u dat de geschiedenis van Roosendaal teruggaat naar de 13e eeuw? In 1268 werd de naam Rosendale voor het eerst genoemd. Lees hier hoe onze gemeente is ontstaan. En hoe de stad zich heeft ontwikkeld. Onze gemeente heeft een rijke geschiedenis!

Roosendaal groeide door de vraag naar turf

Roosendaal hoorde vroeger bij het hertogdom Brabant. In de Middeleeuwen groeide Roosendaal door de opkomst van de turfstekerij. Turf werd gebruikt als brandstof voor huizen. Er ontstond een levendige handel en de turf werd via de haven van Roosendaal vervoerd naar Holland, Zeeland, Vlaanderen en Antwerpen. De Vliet stond toen nog in open verbinding met de Noordzee. Schippers uit Roosendaal maakten ook regelmatig de overtocht naar Engeland en Frankrijk.

Donkere tijden voor Roosendaal in de 16e eeuw

De Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) maakte een einde aan de vooruitgang. Roosendaal en Wouw leden zwaar door de rondtrekkende troepen. Plunderingen en brandstichtingen waren heel gewoon. Het platteland in West-Brabant was jarenlang bijna leeg. De Franse overheersing onder Napoleon hielp de vooruitgang niet. Wel werd Roosendaal in 1809 een stad, door ‘de uitgestrektheid en de volkrijkheid’, zoals in een document staat omschreven.

In 1851 kwam de Gemeentewet

Deze belangrijke wet legde basis voor de moderne structuur van gemeentes in Nederland. Dit bracht politieke vernieuwing, ook al veranderde er in het begin weinig. Een kleine groep belangrijke mensen bepaalde de conservatief-katholieke richting. In 1919 kwam het algemeen kiesrecht. Maar pas in 1970 werden de traditionele patronen echt doorbroken. De ontzuiling kreeg invloed op Roosendaal en landelijke partijen werden belangrijker. Uiteindelijk ontstond op 1 januari 1997 de gemeente Roosendaal, vanuit de gemeenten Wouw, Roosendaal en Nispen.

Roosendaal Spoorstad met een groot nieuw station in 1907

In 1854 legde een Belgische maatschappij de spoorlijn naar Antwerpen aan. Dit gaf Roosendaal een enorme boost. Station Roosendaal werd een echt spoorknooppunt door aansluitingen met Rotterdam, Vlissingen en Breda. Douanekantoren en expeditiebedrijven vestigden zich bij het grensstation. In 1907 werd een groot station geopend om de groei van Roosendaal op te vangen.

Van RedBand en Wenneker tot Philips en Liga

De stoommachine luidde de start van de industrialisatie in. Fabrieken namen het werk over van kleine bedrijfjes. Sommige fabrieken werden landelijk bekend met hun producten. Denk aan de borstels van Vero, snoep van RedBand, een borrel van Wenneker, tl-buizen van Philips en Liga-koeken. Tegenwoordig werken veel bekende (internationale) logistieke bedrijven vanuit Roosendaal. Daarnaast is de stad een centrum voor zakelijke dienstverlening.

Meer weten? 

Benieuwd naar meer informatie over de geschiedenis van de gemeente Roosendaal? Neem dan eens een kijkje in het West-Brabants Archief in Bergen op Zoom.