Geerhoekgebied

Algemeen

Het ‘Ontwikkelkader Geerhoekgebied’ laat zien waar we de komende jaren aan gaan werken. Wat voor woningen en voorzieningen moeten er komen? Hoe gaan we duurzaamheid aanpakken en betaalbare woningen toevoegen?

Aanleiding

In 2021 is een gebiedsvisie voor het Geerhoekgebied in Wouw opgesteld. Aanleiding hiervoor was de vrijgekomen ruimte van de voormalige basisschool De Stappen en de verhuizing van buurtcentrum de Geerhoek naar het naastliggende Univé-gebouw. Met deze vrijkomende ruimte kon worden ingespeeld op de wens van zowel de Dorpsraad als de gemeente Roosendaal om betaalbare woningen toe te voegen aan het dorpshart van Wouw.

In de tussentijd bood het oude schoolgebouw van De Stappen een uitkomst voor de tijdelijke huisvesting van basisschool De Baayaert. Uit een marktverkenning (2023) bleek dat de oorspronkelijke gebiedsvisie financieel niet haalbaar is. Daarom heeft de gemeente Roosendaal, in overleg, de oorspronkelijke visie heroverwogen en een nieuwe gebiedsvisie opgesteld. Dit noemen we het “Ontwikkelkader Geerhoekgebied”, aangezien het plan nu veel gedetailleerder is dan in 2021. Het ontwikkelkader is de basis voor het uitwerken van de planologische procedure onder de omgevingswet. 

Om vast te houden aan de wens om betaalbare woningbouw toe te voegen aan het dorpshart is het plangebied vergroot en de zijn de mogelijkheden bekeken.

Ontwikkeling

Om het Geerhoekgebied en daarmee ook Wouw toekomstbestendig  te maken, hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan het ontwikkelkader voor de lange termijn. Dit is gedaan met bewoners en ondernemers in en rondom het gebied. 

Het plangebied bestaat uit vier concrete ontwikkellocaties:
  • De huidige supermarktlocatie aan de Kloosterstraat;
  • De tijdelijke schoollocatie van basisschool De Baayaert (voomalige locatie van KPO De Stappen) grenzend aan de Kloosterstraat, Strijp en Geerhoek;
  • De voormalige locatie van Buurtcentrum De Geerhoek en de openbare ruimte rondom  het huidige Buurtcentrum de Geerhoek grenzend aan de Kloosterstraat, Molensingel en de Geerhoek;
  • De openbare ruimte rondom de Sporthallocatie grenzend aan de Molensingel en Kromveld.
De belangrijkste opgaves zijn:
  • Toevoegen van betaalbaar en gevarieerd woningaanbod
  • Een levendig dorpshart
  • Inspelen op de ruimtelijke & duurzame ontwikkelingen 

Proces

Voor de verschillende locaties zijn in het “Ontwikkelkader Geerhoekgebied” de uitgangspunten opgesteld. Zo is er gekeken naar de hoeveelheid woningen, de opzet en de gewenste beeldkwaliteit. Het Ontwikkelkader Geerhoekgebied vormt de basis voor nieuwe omgevingsplannen of een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) onder de Omgevingswet.

Op 17 december 2024 heeft het College besloten om het ontwikkelkader Geerhoekgebied ter besluitvorming voor te leggen aan de Gemeenteraad. Op 13 maart 2025 heeft de Gemeenteraad het ontwikkelkader vastgesteld. 

 

Participatie

We vinden het belangrijk om de ontwikkelingen van het Geerhoekgebied gezamenlijk op te pakken. Want, wij hebben wel ideeën over de toekomst, maar wat wil jij als bewoner?

Om de gebiedsvisie uit 2021 te kunnen herijken hebben we in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 een uitgebreid participatieproces doorlopen. Hieronder een overzicht. 

  • Interviews: Om inzicht te krijgen in de wensen van de diverse stakeholders in het gebied hebben interviews plaatsgevonden met buurtcentrum De Geerhoek, sporthal de Omganck, basisschool De Stappen, tandartspraktijk De Geer en de supermarkthouder. Daarnaast is er ook een plaatselijke woningcorporatie geïnterviewd omdat er de wens is om betaalbare woningbouw aan het dorpshart toe te voegen.
  • Werksessies: In twee werksessies (30 januari en 12 maart 2024) zijn gezamenlijk de uitgangspunten verkend. De stakeholders uit het gebied en een afvaardiging van inwoners hebben deelgenomen aan deze sessies, waarbij rondom een gebiedsmaquette de voor- en nadelen van de verschillende modellen zijn belicht.
  • Inloopbijeenkomst proefverkaveling: Tijdens de inloopbijeenkomst (16 mei 2024) is de proefverkaveling gepresenteerd met de uitgangspunten. 
Participatie bijeenkomst Geerhoekgebied mei 24.pdf (PDF - 440kB) Posters_inloopbijeenkomst mei 2024.pdf (PDF - 8MB)
  • Bewonersbijeenkomst: Op 16 september 2024 heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden om de laatste versie van het ontwikkelkader te bespreken. U kunt deze versie hier bekijken: Ontwikkelkader