1. Een Wob-verzoek is niet altijd nodig
De gemeente Roosendaal maakt zelf al veel informatie openbaar. U hoeft hiervoor geen Wob-verzoek in te dienen. U kunt informatie van de gemeente Roosendaal onder meer hier vinden:
Vragen
Een Wob-verzoek is niet bedoeld voor het stellen van vragen. Heeft u een vraag? Gebruik dan het contactformulier.
2. Indienen Wob-verzoek
Is de informatie die u zoekt nog niet openbaar en valt de informatie onder de Wet openbaarheid van bestuur? Dan kunt u een Wob-verzoek indienen. U kunt dit op de volgende manieren doen:
Online
Voor particulieren:
Indienen Wob-verzoek met DigiD
Voor bedrijven en organisaties:
Indienen Wob-verzoek met eHerkenning
Schriftelijk
Schrijf een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Vermeld dat het gaat om een Wob-verzoek en onderteken uw brief. U kunt uw brief sturen naar:
College van burgemeester en wethouders van Roosendaal
Postbus 5000
4700 KA Roosendaal
U kunt geen Wob-verzoek per e-mail of fax indienen.
3. Voorwaarden Wob-verzoek
Uw Wob-verzoek moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- U geeft aan waarover u informatie wilt ontvangen. Bij voorkeur noemt u ook de documenten die u wilt ontvangen.
- De informatie moet bij de gemeente aanwezig zijn.
- De informatie moet gaan over beleid van de gemeente.
- De informatie staat op een 'gegevensdrager'. Bijvoorbeeld op papier, film, foto, tape of een computerbestand.
- U geeft aan hoe u de informatie wilt ontvangen. Bijvoorbeeld per e-mail of per post.
4. Voortgang afhandeling van uw Wob-verzoek
Heeft u uw Wob-verzoek online ingediend? Dan kunt u de voortgang van de afhandeling van uw Wob-verzoek bijhouden via tabblad 'Lopende aanvraag'. Ook kunt u daar uw verzoek aanvullen of wijzigen.
5. Niet alle informatie is openbaar
Informatie van de gemeente Roosendaal is meestal openbaar. Er zijn enkele uitzonderingen. Deze uitzonderingen staat in de artikelen 10 en 11 van de Wet openbaarheid van bestuur. Ook kan het zijn dat documenten voor een deel onleesbaar worden gemaakt. Als documenten niet openbaar of deels onleesbaar worden gemaakt, dan wordt dit uitgelegd in de beslissing op uw Wob-verzoek.
6. Wijze van verstrekken van informatie
Als informatie wordt verstrekt, dan kan dit op verschillende manieren. Bijvoorbeeld per e-mail, per post of inzien op het stadskantoor. U kunt zelf kiezen hoe we de informatie verstrekken. In de meeste gevallen volgen we uw keuze, tenzij dit niet mogelijk is of de informatie op een andere manier al beschikbaar is.
7. Beslistermijn
U ontvangt zo snel mogelijk een beslissing op uw Wob-verzoek. In de meeste gevallen wordt binnen vier weken een beslissing genomen. De termijn kan met vier weken worden verlengd. Dit wordt verdagen genoemd. Is er meer informatie van u of iemand anders nodig? Dan kan de beslistermijn ook opgeschort worden. Als er sprake is van opschorten of verdagen, dan wordt u hiervan op de hoogte gesteld.
8. Kosten
Het indienen van een Wob-verzoek is gratis. Ook het ontvangen van digitale stukken is gratis. Wilt u informatie op papier ontvangen? Dan kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Welke kosten dit zijn kunt u vinden in de legesverordening 2019.
9. Bezwaar
Bent u het niet eens met de beslissing op uw Wob-verzoek? Dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon opgenomen in de brief (beschikking). Bent u het hierna nog steeds niet eens met de beslissing? U kunt formeel bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal binnen zes weken na de dag van verzending van de beslissing. Meer informatie over de bezwaarprocedure vindt u op de pagina Bezwaar en beroep.
10. Wetgeving en meer informatie
Meer informatie over de Wet openbaarheid van bestuur kunt u vinden in de wettekst en op de website van de Rijksoverheid.
11. Vragen?
Heeft u vragen over de Wet openbaarheid van bestuur of over het indienen van een Wob-verzoek? Dan kunt u contact opnemen via info@roosendaal.nl of 140165.