Uw thuissituatie

 

Op deze pagina vindt u informatie over:
Ouders met kinderen
Spanningen in huis
Geldzorgen door corona
Eenzaam voelen
Dak- en thuislozen 

Ouders met kinderen

Met kinderen over corona praten

Door de uitbraak van het coronavirus zijn het spannende tijden. Hoe leg je kinderen uit wat er aan de hand is? Hoe praat je met hen over de impact van het virus, bijvoorbeeld als zij angstig zijn of autisme hebben? En waar vinden professionals betrouwbare informatie en hulpmiddelen? Op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie staan adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Als thuis de spanningen oplopen

De maatregelen tegen het coronavirus hebben een enorme invloed op ons leven. Daardoor kunnen de spanningen thuis flink oplopen. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips voor ouders, kinderen, gemeenten en professionals in de jeugdhulp, jeugdbescherming en Veilig Thuis. Lees de tips op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Of bel met de Luisterlijn via (0900) 0767. Hier kunt u 24 uur per dag terecht.

Geldzorgen door corona

U kunt er niets aan doen dat de coronacrisis is ontstaan, maar de gevolgen kunnen uw portemonnee wel treffen. Mogelijk nu al, mogelijk over enkele weken of maanden, als u door uw reserves heen bent. Kijk vandaag nog naar hoe en waar u grip op uw geld kunt krijgen of houden. En waar u terecht kunt als u er zelf niet uitkomt en hulp nodig heeft. Raadpleeg hiervoor de website van Nibud.

Eenzaam

Door het coronavirus zijn er mensen die minder sociaal contact hebben of praktische hulp missen. Deze mensen kunnen een (extra) eenzaam gevoel ervaren. Er zijn verschillende speciale telefoonlijnen die een luisterend oor bieden. Waar zorgen en gevoelens gedeeld kunnen worden, bijvoorbeeld bij Inwoners Ondersteuning via 0165-750050 of bel de Luisterlijn via (0900) 0767.
Op verschillende plekken in Roosendaal bieden mensen hulp aan als je een tijdje niet naar buiten wil of kan. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, langs de apotheek te gaan of om een keer te chauffeuren. Lees de informatie op de webpagina Hulp nodig en initiatieven in de stad.

Psychische problemen

Wanneer je psychische problemen ervaart en behoefte hebt aan een goed gesprek kun je bellen met het Corona Steunpunt. De mensen van het steunpunt kunnen je in contact brengen met een GGZ ervaringsdeskundige.
Daarnaast kun je terecht bij de babbellijn van Centrum Fameus. Mind biedt hulp aan met onder andere een dagelijkse livestream via hun website. 

Dak- en thuislozen

Als gemeente proberen we te doen wat we kunnen om kwetsbare inwoners, groepen en sectoren te ondersteunen. Dit geldt ook voor de dak- en thuislozen in Roosendaal. Om ervoor te zorgen dat zij kunnen rekenen op een veilige nachtopvang, die voldoet aan de richtlijnen van het RIVM, gaat de gemeente tijdelijk een extra noodvoorziening inrichten.

Veelgestelde Vragen

Er zijn door de coronacrisis veel vragen over zorg, gezondheid, onderwijs en kinderopvang. Voor een overzicht met deze vragen en antwoorden kunt u de website van de Rijksoverheid raadplegen.

  • De Luisterlijn (0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.
  • Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO (0348 – 46 66 66), KBO-PCOB (030 – 3 400 600) of het Rode Kruis (070 – 4455 888).
  • Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).
  • Voor kinderen is er natuurlijk altijd ook de Kindertelefoon (0800 – 0432).
  • Heb je een vraag of een probleem? Advies nodig? Bel Inwoners Ondersteuning via 0165-750050