Stadstuin de Ster

De gemeente Roosendaal gaat het gebied vergroenen tussen het Tongerlohuys, schouwburg De Kring en het Koetshuis: de Ster van Roosendaal. Deze vergroening draagt bij aan een aantrekkelijke binnenstad. Bovendien speelt Roosendaal zo in op het veranderende klimaat. De provincie Noord-Brabant levert een financiële bijdrage aan het project.

Voorlopig ontwerp

Plattegrond stadstuin de ster

Stadstuin de Ster wordt een aangename, groene plek

Het voorlopig ontwerp voor Stadstuin de Ster is gemaakt samen met medewerkers van De Kring, het Tongerlohuys, de eigenaar van de Koetshuistuin en ALWEL. De stadstuin is straks een aangename, groene plek om te vertoeven of doorheen te wandelen. Er komt een centrale wadi waarin regenwater wordt opgevangen, en vlindervormige paden. Naast groene borders met bomen en planten komen er zitranden waar je lekker in de zon kan zitten. Basisscholen in de buurt kunnen er een buitenles verzorgen. In de stadstuin komen beelden uit de collectie van het Tongerlohuys en krijgt het kunstwerk de Groenfabriek een plek.

Plankaart van stadstuin de Sterpdf Bekijk de volledige plankaart Stadstuin De Ster (PDF, 4.29 MB)

Wisselende waterniveaus

Het regenwater van de daken rond de stadstuin wordt afgevoerd via de wadi. Omdat het waterniveau in de wadi per seizoen verschilt, wordt Stadstuin de Ster een gebied dat in elk seizoen een ander karakter heeft.

Toegang en parkeren

De stadstuin krijgt een hekwerk en twee toegangspoorten om het gebied in de avond- en nacht af te sluiten. Aan de zuidrand van de stadstuin komen 12 parkeerplaatsen voor openbaar gebruik (waaronder 2 invalideplaatsen). 

Heeft u nog vragen?

Tot 28 maart 2021 was het mogelijk opmerkingen of vragen bij het voorlopig ontwerp aan ons door te geven. Vanaf 18 april vindt u op deze pagina een reactie en/of antwoord op de vragen die we voor die datum op het voorlopig ontwerp hebben ontvangen voor verwerking in het definitief ontwerp. Heeft u andere vragen over dit project? Die kunt u stellen via het reactieformulier.  

Vervolgplanning

De reacties verwerken we in een definitief ontwerp, dat we voorleggen aan de Roosendaalse gemeenteraad. Na het raadsbesluit kunnen we in de zomer van 2021 starten met de aanleg.

Planning

   
Afronden Voorlopig Ontwerp April 2021
Definitief Ontwerp Mei 2021
Aanbestedingsprocedure Vanaf mei 2021
Informeren omwonenden over werkzaamheden Juni 2021
Start werkzaamheden  Zomer 2021

Vraag en antwoord

U kunt hier uw vraag stellen

Veelgestelde vragen Stadstuin De Ster

Bij de Nieuwstraat (tussen De Kring en Mariagaard) en de Molenstraat (tussen Tongerlohuys en ZinQ-gebouw) komen twee poorten voor toegang tot de Stadstuin. De bedoeling is dat deze ‘s-nachts dichtgaan. Samen met beheerders van de openbare ruimte onderzoeken we de mogelijkheden voor het afsluiten van de Stadstuin.

Tussen Molenstraat 16 en 34 loopt een pad naar het koetshuis. Dit pad is in particuliere handen en kan door bewoners die er recht van overpad hebben worden afgesloten met een poort. Bezoekers van de Stadstuin maken straks gebruik van de toekomstige poorten aan de Nieuwstraat en de Molenstraat.

Ja. Stadstuin De Ster wordt vergroend en aangepast aan het veranderende klimaat. Straks komen er aan de zuidkant van het gebied 12 parkeerplaatsen (waaronder twee parkeerplaatsen voor mindervaliden). De parkeerplaatsen zijn overdag beschikbaar voor vergunninghouders uit zone 1 en in de avonduren voor algemeen gebruik. Dat verandert door dit plan niet.

Ja. In de Nieuwstraat zijn in de strook naast het politiebureau twee parkeerplaatsen voor mindervaliden, deze parkeerplaatsen blijven daar. Mindervaliden kunnen ook parkeren aan de Molenstraat, in de parkeerstrook ter hoogte van de Kerkstraat.

Het Voorlopig Ontwerp wordt nu uitgewerkt naar een Definitief Ontwerp (DO). Daarnaast is de aanbesteding voor het project gestart. Zodra een aannemer is geselecteerd wordt rondom de zomervakantie gestart met de werkzaamheden.