#Youthgoals Skillz on the move Roosendaal

Logo Youth Goals Roosendaal
12 februari 2021
Vanaf begin dit jaar is WijZijn Traverse Roosendaal, in samenwerking met de gemeente, Het Jan Tinbergen College Roosendaal en OMO scholengroep Tongerlo gestart met een nieuw initiatief voor en met jongeren: #YouthGoals ‘Skillz on the move’. Het doel is om Maatschappelijke Diensttijd (MDT) projecten in Roosendaal te introduceren, zodat jongeren tussen 14 en 23 jaar de kans krijgen om hun kwaliteiten in te zetten voor een maatschappelijke impact.

Jeugd- en onderwijswethouder René van Ginderen: “De coronamaatregelen maken het dagelijks leven voor iedereen zwaar. Ook voor jongeren. Hun gebruikelijke activiteiten en ontmoetingen vallen weg of zijn op afstand. Jongeren kunnen hierdoor een gevoel van uitzichtloosheid krijgen. Of geïsoleerd zijn, somber en verveeld. Het is belangrijk dat jongeren juist geholpen worden om zich positief te blijven ontwikkelen. #YouthGoals helpt ze daarbij. Bij #YouthGoals vergroten jongeren hun opleiding- en carrièrekansen door een maatschappelijke diensttijd te doorlopen.”

Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT)

#Youthgoals bouwt een netwerk van organisaties in Roosendaal waar jongeren een Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) doorlopen en mogelijk ook na hun MDT vrijwilligerswerk blijven doen. De subsidiëring van het project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Roosendaal en ZonMW.

MDT is door de informele manier van leren en de praktijkgerichte aanpak een mooie aanvulling op school. De samenwerking tussen onderwijs, gemeente en jongerenwerk helpt om te voorkomen dat jongeren in zorgelijke situaties belanden. De ontmoeting met anderen verkleint de kloof tussen jong en oud en tussen jongeren van verschillende opleidingsniveaus. Daarmee bevordert #YouthGoals een samenleving waarin iedereen ertoe doet en iedereen meedoet.

‘Skillz on the move’

Jongeren gaan gedurende een half jaar aan de slag met hun eigen talenten en interesses om de levens van mensen om zich heen te verrijken. Jongeren mogen eigen ideeën en projecten uitvoeren óf ze kunnen aansluiten bij bestaande activiteiten van verschillende organisaties in Roosendaal. Denk aan sportieve jongeren die een wijkvoetbalwedstrijd organiseren, een jonge natuurliefhebber die hun passie deelt met een ouder maatje tijdens een prachtige wandeling of een jongere met groene vingers die de wijktuin nieuw leven inblaast.
Het team van #YouthGoals Roosendaal verbindt organisaties en jongeren en begeleidt de jongeren tijdens het traject. Jongeren krijgen ‘skillz’-workshops aangeboden en ronden de diensttijd af met een #Youthgoals-certificaat.

Meedoen met #YouthGoals Roosendaal?

#YouthGoals Roosendaal is op zoek naar organisaties die MDT-plekken kunnen bieden. Heb je een goed idee en/of sta je open voor het uitwerken van de ideeën van jongeren? Neem contact op met #Youthgoals via email: youthgoalsroosendaal@wijzijntraversegroep.nl of bezoek de website: www.youthgoalsroosendaal.nl.