Voortgang herstelwerkzaamheden stormschade

Omgewaaide boom
21 september 2018
Na een snikhete zomerdag werd op 26 juli jl. Roosendaal plotseling getroffen door een zogenaamde valwind. Het noodweer ontwikkelde zich razendsnel boven de oostkant van Roosendaal. Dit uitzonderlijke natuurverschijnsel richtte in korte tijd veel schade aan, vooral in de wijken Kortendijk, Burgerhout en een deel van Langdonk. Gelukkig vielen er geen gewonden. Wel sneuvelden er ruim 300 bomen, braken vele takken af en was er sprake van veel gevolgschade aan straatwerk.

Direct actie

Omgewaaide bomen en takken en bomen die tegen gevels van huizen en in de tuinen terecht kwamen, zijn door de brandweer en medewerkers van Openbare Werken direct opgeruimd. Daarna werden de voetpaden en fietspaden vrijgemaakt. Op diverse plekken trokken de wortels van ontwrichte bomen delen van het wegdek of trottoir omhoog en kapot. Veel bijkomende schade aan straatwerk dus. Het voorlopige schadebedrag wordt geschat op 900.000 euro en naar verwachting gaat het herstelwerk nog enkele maanden duren.

Herplanten bomen

Verantwoordelijk wethouder Inge Raaijmakers zegt:

“Het was best even schrikken. De meest gevaarlijke situaties zijn vanzelfsprekend meteen aangepakt. Maar onze afdeling Openbare Werken is voorlopig nog niet klaar met het opruimen van de alle gevolgschade. Het herstel van het straatwerk pakken we straat voor straat aan. Dat is voor dit moment de meest efficiënte manier van werken. Verder kan ik zeggen dat voor iedere omgewaaide boom een nieuwe boom terugkomt. Onze groenbeheerders zijn druk bezig om een plan te maken hoe we voor de gesneuvelde bomen nieuwe bomen gaan terugplanten en op welke termijn.”