Taalpunt Roosendaal helpt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

René van Ginderen, Kiekie Peijs en Ingeborg van Boven
11 september 2020
Donderdag 10 september bracht onderwijswethouder René van Ginderen een bezoek aan het Taalpunt in de bibliotheek in Roosendaal. Hij deed dit omdat het deze week de landelijke week van Lezen en Schrijven is. We vragen dan extra aandacht voor mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden. De wethouder deed mee bij de taaloefengroep waarbij Roosendalers die moeite hebben met lezen en schrijven worden geholpen door taalvrijwilligers.

“Eén op de negen inwoners in Nederland en ook in Roosendaal heeft moeite met lezen en schrijven of rekenen. Waarschijnlijk kennen u en ik ze zelf ook. In uw buurt, bij de sportvereniging of op uw werk. Voor deze mensen is het moeilijk om formulieren in te vullen, post te lezen, bedragen op te tellen of te werken met een computer,” aldus René van Ginderen. “Soms durven ze door schaamte vaak geen hulp te vragen. Dat is helemaal niet nodig, want er zijn genoeg mensen en mogelijkheden om te helpen!”

Probeer erover te praten en ga samen op zoek naar hulp

Mensen die deze hulp bieden zijn Kiekie Peijs, manager bij ‘Leven Lang Leren 18+’ en Ingeborg van Boven, programmamaker bij Leven Lang Leren bij Bibliotheek West-Brabant. Zij praatten de wethouder bij over de resultaten die de bibliotheek het afgelopen jaar heeft geboekt na de ondertekening van het Taalakkoord. Ook vertelden zij over hun plannen voor het komend jaar. Met name het bereiken van meer inwoners met Nederlands als moedertaal, die lees- en schrijfproblemen hebben, is een belangrijk aandachtspunt. Dit doen we met verschillende organisaties die iets kunnen betekenen in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterde inwoners.

Een Taalpunt is dé plek waar mensen met een taalvraag terecht kunnen

“Bij zo’n taalpunt kunt je informatie krijgen over passende cursussen. Ook kun je er direct oefenen met lezen en schrijven en zijn er taalspreekuren,” aldus de wethouder. Het taalpunt in Roosendaal is te vinden in Parrotia (Markt 54A, Iedere donderdagmiddag van 14:00-16:30 uur). Deskundige taalvrijwilligers staan daar klaar om samen te kijken naar de taalvraag en het geschikte taalaanbod in de stad. Voor meer informatie kunt u bellen naar het Taalpunt via telefoonnummer: 06 34 17 15 51.