Onthulling kunstwerk op de Wal bij Nispen

Kunstwerk Nispen
3 juli 2019
Woensdagochtend onthulde wethouder Toine Theunis het kunstwerk op de Wal bij Nispen. Dit kunstwerk is een onderdeel van het programma ‘Landschappen van Allure’ waarbinnen rondom Roosendaal al meerdere projecten zijn gerealiseerd. De ‘Route van de Turf’ is hierin een belangrijk onderdeel en het kunstwerk verduidelijkt deze historie in het landschap. Op de Wal in Nispen staat aan beide kanten van de Antwerpseweg een kunstwerk van de Roosendaalse kunstenaar Marijke Maas. Het kunstwerk bestaat uit roestkleurige stalen blokken die doen denken aan de vroegere opstapeling van turfblokken. Aan de kant van Nispen staat een zuil met een gedicht over de geschiedenis van de turf. Deze zuil met gedicht is onderdeel van het kunstwerk.

Kunstwerk

Voorafgaand aan de onthulling wandelden de ruim 35 aanwezigen vanaf het open lucht theater in Nispen naar het kunstwerk. Tijdens de wandeling nam verhalenverteller Charl Goossens de aanwezigen mee in de geschiedenis van de turf.

Route van de turf

De Route van de Turf is 25 kilometer en knoopt Bergen op Zoom en Roosendaal aan elkaar. De route loopt van de Roosendaalse Haven naar de haven van Bergen op Zoom en verbindt, naast de steden Roosendaal en Bergen op Zoom, ook de Brabantse Wal en Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide met elkaar. Onderdeel zijn tevens de Natuurpoorten Visdonk, Wouwse Plantage en Stayokay, die recreanten toegang geven tot het betreffende gebied.