Netwerk Eenzaamheid Roosendaal on tour tijdens de Week tegen eenzaamheid

Stel je voor
30 september 2021
“Van een simpel gebaar knappen mensen op” Het Netwerk Eenzaamheid Roosendaal maakt in de week van 30 september tot en met 7 oktober een ronde langs de wijken en dorpen in de gemeente. Dat doet het NER met de Steljevoor-campagne* ter gelegenheid van de Week tegen eenzaamheid. Vrijwilligers van diverse organisaties helpen mee om aandacht voor het thema eenzaamheid te vragen.

 

“Hoi! Hoe gaat het met je?”

Het recept is simpel maar doeltreffend: het NER gaat op straat spontane gesprekjes met voorbijgangers aan.

Iris Traets, coördinator van het Netwerk Eenzaamheid Roosendaal en tevens werkzaam voor Humanitas. “We gaan een paar uurtjes per dag koffie en thee weggeven en mensen aansporen om óók zelf koffie uit te delen aan een onbekende door een tweede bekertje mee te geven. Gratis koffie is mooi meegenomen, maar het gaat vooral om dat contactmoment dat hierdoor ontstaat. Van een simpel gebaar knappen mensen op, zoveel is zeker!”

Het programma

Inwoners van de gemeente Roosendaal komen het Steljevoor-team tegen in het centrum van Roosendaal, in een wijk en in twee van de dorpen.

  • donderdag 30 september Centrum (ochtend)
  • vrijdag 1 oktober Station (ochtend)
  • maandag 4 oktober Centrum (middag)
  • dinsdag 5 oktober Langdonk (ochtend)
  • woensdag 6 oktober Nispen (middag)
  • donderdag 7 oktober Wouwse Plantage (ochtend)

Onderdeel van het leven

Eenzaamheidsgevoelens zijn onderdeel van het leven en dus van ons allemaal. Toch voelt het vaak als een drempel om samen over eenzaamheid in gesprek te gaan. Het is een signaal, net als honger en dorst, dat je behoefte hebt aan verbinding.

Focus op het gesprek en het voorkomen van langdurige eenzaamheid

In Roosendaal ligt voor de komende jaren de focus op het gesprek aangaan over eenzaamheid en het voorkomen van langdurige eenzaamheid. Dat is voor veel mensen een persoonlijke zoektocht: ontdekken wat er bij je past, waar je blij van wordt en waar je eventueel mee geholpen kunt worden.

"Juist samen in gesprek gaan en het taboe eraf halen is zo belangrijk, pas dan kun je ontdekken wat jij voor iemand kunt betekenen die zich eenzaam voelt. En wat je zèlf voor eerste stap kunt zetten met je gevoelens van eenzaamheid", zegt Iris Traets. 

Meer informatie

In de Week tegen eenzaamheid wordt veel georganiseerd. Het volledige programma is te vinden op www.roosendaalvoorelkaar.nl/eenzaamheid. Daar is ook de informatie over de Week tegen eenzaamheid te vinden.