Keep it Clean Day in Roosendaal - 1100 scholieren en inwoners doen mee!

Keep it Clean Day
19 september 2019
Vrijdag 20 september a.s. is het weer zover. Dan organiseert de stichting Nederland Schoon weer Keep it Clean Day. Landelijk doen 68 gemeenten mee, waaronder de gemeente Roosendaal. Op vrijdag 20 september ruimen kinderen van 15 basisscholen hun buurt op. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar. En op zaterdag 21 september gaan 120 deelnemers van verenigingen en vrijwilligers aan de slag.

Wethouder Klaar Koenraad aan het woord

Tijdens de Keep It Clean Day ruimen de deelnemers het (zwerf)afval in hun buurt op. Klaar Koenraad, wethouder Duurzaamheid: "Dit jaar hebben we weer meer aanmeldingen gekregen voor de Keep It Clean Day. Ook zien we dat steeds meer (basis)scholen zich aanmelden voor het project Schoon belonen. En dat is een hele positieve ontwikkeling."

Project Schoon Belonen

Keep It Clean Day is onderdeel van het project "Schoon Belonen". Binnen Schoon Belonen werken gemeenten en maatschappelijke organisaties, zoals scholen en sportclubs, samen om zwerfafval zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden. Hier zit een beloning aan vast. De aangesloten scholen en clubs houden minimaal 2 keer per jaar een opruimactie. Daarnaast krijgen ze een gratis afvalcontainer om plastic, drinkpakjes en blik in te zamelen. Deze wordt gratis geleegd en elke deelnemer krijgt 2 euro beloning voor elke volle container. Dit betekent minder restafval, dus een besparing op afvalkosten. Maar ook minder zwerfafval in de buurt en dat komt het milieu weer ten goede. 

Nederland Schoon ondersteunt de actie met materialen

Daarnaast krijgen de deelnemende scholen de "Afvalkoffer". De gemeente Roosendaal stelt de benodigde materialen beschikbaar. Ook biedt de gemeente de scholen gratis gastcolleges over (zwerf)afval en workshops aan, zoals de Afvalturiers van MEC Roosendaal. Saver haalt het ingezamelde zwerfvuil op.