Gemeente verzoekt woonwagenbewoners om betoging te beëindigen

De Roosendaalse gemeenteraad gaat een geurverordening voor het gehele grondgebied van de gemeente Roosendaal opstellen.
18 november 2021
De gemeente Roosendaal heeft de demonstrerende woonwagenbewoners aan de Turfvaartsestraat verzocht om hun betoging te beëindigen.

Statement

De betoging startte in juni 2020. De demonstranten wilden een statement maken tegen het woonwagenbeleid van de gemeente Roosendaal. De gemeente Roosendaal is bezig met uitbreiding van het aantal standplaatsen voor woonwagenbewoners. Volgens de demonstranten gaat het om te weinig standplaatsen en duurt het naar hun idee te lang. De demonstratie bestond uit het plaatsen van twee caravans en diverse objecten op een grasveld naast de hondenuitlaatplaats aan de Turfvaartsestraat in Roosendaal. De betogers hebben in goed overleg met de gemeente tussentijds hun actie diverse keren verlengd in de periode juni 2020 t/m oktober 2021. 

Geen betoging

De gemeente is van mening dat van een demonstratie geen sprake meer is, nu het karakter in de afgelopen maanden is gewijzigd. Er is anderhalf jaar verstreken en tijdens diverse controles werd geconstateerd, dat er niemand aanwezig was op de locatie. Voor een betoging geldt -op basis van de Wet Openbare Manifestaties- dat er meerdere personen aanwezig moeten zijn die hun standpunt kenbaar maken. Nu er geen sprake meer is van een betoging, zijn de woonwagenbewoners gevraagd de twee caravans en overige objecten te verwijderen. Vandaag is daarvoor een brief persoonlijk aan hen uitgereikt.

Ontruiming

Burgemeester Han van Midden zegt over zijn besluit het navolgende:
“Ik ondersteun en respecteer het grondrecht op demonstratie. Verder heb ik begrip voor het behoud van de woonwagencultuur en onderken ik de noodzaak tot uitbreiding van het aantal standplaatsen in Roosendaal. Daar wordt ook aan gewerkt. Het gedurende anderhalf jaar betogen is overigens in goed overleg met elkaar gegaan. Er is nu geen  sprake meer van een betoging en dan moet ik voor iedereen dezelfde regels toepassen. Het gaat inmiddels om het permanent stallen van caravans en objecten op een plek die daar niet voor bestemd en ingericht is. Om die reden hebben we de woonwagenbewoners gevraagd om de plek op te ruimen en netjes achter te laten.”