Een misstap maken we samen goed

Burgemeester Van Midden lachend op commandobaan
6 mei 2022
Twee jongens uit Roosendaal kregen onlangs een unieke en eenmalige kans van burgemeester Han van Midden, nadat zij nog niet zo lang geleden in de fout gingen. Na een misstap kwamen ze via de politie - afzonderlijk van elkaar, maar in gezelschap van hun ouders - bij de burgemeester voor een correctiegesprek. In die gesprekken ging het niet alleen over wat er fout was gegaan, maar ging het ook over hun toekomstbeeld. Uit het gesprek bleek dat beide jongens wel gefascineerd waren door het Korps Commando Troepen dat in Roosendaal gevestigd zit.


Burgemeester Han van Midden daagde beide minderjarige jongens uit om een dagdeel de stormbaan over te gaan. En dan niet alleen, maar samen met jeugdagente Dana Wijker en de burgemeester Han van Midden. Onder leiding van instructeur en oud-commando Ray Klaassen kwamen op een stormbaan in een bosrijke omgeving de thema’s samenwerking en doorzettingsvermogen aan bod. Daarnaast ging het ook over moeite doen voor een ander, elkaar helpen en het verkennen en verleggen van je eigen grenzen. 

Burgemeester Han van Midden:

“Samen met deze twee jongens ging ik de uitdaging aan. We hebben elkaar geholpen en beter leren kennen. Ik vind het belangrijk dat we iets toevoegen aan een straf en ook kijken naar de vraag waarom iemand een misstap begaat. Het verkeerde gedrag keuren we af, maar de mens erachter beslist niet. Een misstap maak je immers samen weer goed. Daarnaast denk ik dat onze jeugd geholpen is met meer rust en ritme. Dit was een eenmalige unieke kans. Maar….wat mij betreft mag een soort maatschappelijke dienstplicht ingevoerd worden in Nederland. 
Op die manier leren jongeren voor anderen en voor zichzelf te zorgen. En écht: zo’n ochtend samen op de stormbaan brengt je veel meer dan een ochtend gamen achter een beeldscherm.”

Ray Klaasen (instructeur en oud commando):

“Als je kleine doelen stelt, dan kun je elke dag een stukje groeien. En bovenop is het uitzicht écht mooier dan onder in het dal. Maar niets gaat voor niets. Je zult er iets voor moeten doen.“

YouTube

Van deze uitdaging is een video gemaakt door het Roosendaalse bedrijf Eyedetail.

Bekijk de video op YouTube

De twee minderjarige jongens zijn in de video om privacy redenen onherkenbaar in beeld gebracht.