Dodenherdenking in aangepast vorm

Dodenherdenking
17 april 2020
Vanwege de maatregelen als gevolg van het Coronavirus heeft het gemeentebestuur besloten om dit jaar geen Dodenherdenking te houden op de wijze zoals dat in voorgaande jaren gebruikelijk was.

De burgemeester legt op 4 mei in de loop van de middag namens alle inwoners van de gemeente Roosendaal een krans bij de oorlogsmonumenten aan de Parklaan te Roosendaal en op de hoek van de Luienhoekweg/Moerstraatse baan te Moerstraten. In Roosendaal doet hij dit samen met een vertegenwoordiger van het Korps Commandotroepen, die ook een krans legt.

Voor iedereen is het mogelijk om een virtuele bloemen bij de monumenten te leggen. Dit kan via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Van de kransleggingen en de speech van de burgemeester worden opnames gemaakt, die via de verschillende (social)mediakanalen worden verspreid. De speech wordt ook gepubliceerd in de Roosendaalse Bode van 6 mei.

Verder ondersteunt de gemeente de oproep vanuit het landelijke comité 4 en 5 mei aan alle trompettisten in Nederland om op 4 mei 2 minuten voor 20.00 uur vanuit hun eigen omgeving het Taptoesignaal te spelen. En ook het verzoek aan alle inwoners van Nederland om na de 2 minuten stilte eveneens vanuit hun eigen omgeving het Wilhelmus mee te zingen.

Ten aanzien van het vlaggen geldt dit jaar vanwege de bijzondere situatie dat u op 4 mei, in tegenstelling tot het gebruikelijke protocol, de gehele dag de vlag halfstok mag hangen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei geldt het gebruikelijke protocol, dat u mag vlaggen ter gelegenheid van Bevrijdingsdag.

Het gemeentebestuur van Roosendaal