Doet u mee?

Uw 2 antwoorden helpen ons een betere website te maken.
Heeft u geen tijd of zin? Kies dan voor Nee, dank u.

Wij gebruiken dit formulier alleen voor onderzoeksdoeleinden. U kunt dit formulier niet gebruiken om contact met ons op te nemen.

Ik bezoek de website vandaag als

Derde Wereldbos in Wouwse Plantage verbouwd tot oase van nieuw en kleurrijk groen

Het Derde Wereldbos in de Wouwse Plantage krijgt een metamorfose
4 maart 2019
Het Derde Wereldbos in de Wouwse Plantage krijgt een metamorfose. Eind april is het bos omgetoverd tot een oase met nieuw, kleurrijk en divers groen. De metamorfose van het gebied moet het bos toegankelijker en aantrekkelijker maken voor publiek. Op woensdag 6 maart aanstaande starten hiervoor de werkzaamheden.

Facelift

In het gebied, met een oppervlakte van bijna 2ha, wordt eerst ruimte gecreëerd  voor nieuw en diverser groen.  
Het gebied krijgt straks drie ingangen met elk een tunnel van  verschillende soorten loofbomen. Er worden 5 open plekken gecreëerd met verschillende soorten bloemen voor de biodiversiteit. Daarnaast komt er een vijver en nieuwe wandelpaden. De wandelpaden zijn semiverhard, zodat ook minder validen makkelijk door het gebied kunnen.  

Route van de Turf

Het Derde Wereldbos maakt onderdeel uit van de route van de Turf. Langs deze route van de turf (8 plekken) komen kunstobjecten. De verwachting is dat tegen het einde van dit jaar het kunstobject er staat. 
Samen met Bergen op Zoom wordt een selectie gemaakt en bepaald wat er het best past bij de (cultuur)historie van het gebied.
De Route van de Turf is 25 kilometer en knoopt Bergen op Zoom en Roosendaal aan elkaar. De route loopt van de Roosendaalse Haven  naar de haven van Bergen op Zoom en verbindt, naast de steden Roosendaal en Bergen op Zoom, ook de Brabantse Wal en Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide met elkaar.
Onderdeel zijn tevens de recreatieve poorten Visdonk, en Lievensberg en de natuurpoort Wouwse Plantage, die recreanten toegang geven tot het betreffende gebied. 

Route van de turf

Stichting Derde Wereldbos

Op initiatief van de stichting ´Wouw voor de Derde Wereld´ is in 1993 het Derde Wereldbos aangelegd. Een nieuw stukje natuur aan de Wilderse Dreef  in de oostelijke rand van het bosgebied van de Wouwse Plantage. De stichting “Wouw voor de derde Wereld” legde destijds het bos aan om de koppeling te tonen tussen de ontbossingsproblematiek in de derde wereld en de verzuring van de bossen in onze eerste wereld. Er werden door leerlingen 5000 boompjes geplant die door Brabants Landschap zijn geschonken. Met de opbrengst van de verkoop van de bomen werden de projecten in Kenia ondersteund. Vrijwilligers van de stichting onderhouden het bos en zij worden straks ook betrokken bij de metamorfose van het bos.