Als het om ‘hoge nood’ gaat, zit je goed in Roosendaal

Opening toilet Markt
19 november 2021
De gemeente Roosendaal is met stip gestegen op de ranglijst van toiletvriendelijke gemeentes. Een jaar geleden stonden we op plek 282. Vandaag is bekend gemaakt dat Roosendaal gestegen is naar plek 17 van deze ranglijst! En dat is gelukt dankzij de gezamenlijke inspanning van de ondernemers in de binnenstad en dorps- en buurthuizen in de gemeente.

 

Wethouder Klaar Koenraad: “Met stip op 17! Heel blij. Vooral voor de mensen die nu wèl naar de stad kunnen gaan of lekker kunnen wandelen omdat ze op heel veel plekken naar het toilet kunnen gaan.” 

De gemeente Roosendaal bungelde jarenlang onderaan als meest toilet-onvriendelijke gemeente. Daar is dankzij een flinke inspanning en grote bereidheid van zowel de gemeente als de ondernemers een flinke ommekeer in gekomen. Vergeet ook de dorps- en buurthuizen niet. Zowel in de stad als in de omliggende dorpen zijn nu openbare toiletten. En in de komende tijd wordt gewerkt aan uitbreiding van dat aantal. Daarbij wordt vooral gericht op verdere uitbreiding in de dorpscentra. 

Oude markt: het paradepaardje op het gebied van openbare toiletten

Het pronkstuk op toiletgebied is de nieuwe voorziening in de fietsenstalling op de Oude Markt. In juni dit jaar is dit nieuwe openbare toilet geopend. Dit is een geheel inclusieve voorziening voor dames, heren, genderneutraal, minder validen, etc. Zo is er ook een verschoningsbrancard voor grote kinderen en volwassen èn een mogelijkheid om een stoma te verschonen. Dit openbare toilet is daarmee geschikt voor iedereen!

We gaan voor de eerste plek 

De gemeente Roosendaal heeft het uitbreiden van het aantal openbare toiletten stap voor stap uitgevoerd. Het plan van aanpak was in eerste instantie gericht op de binnenstad. Inmiddels zijn ook de buurt- en dorpshuizen aangehaakt Binnenkort start de gemeente met het benaderen van de ondernemers in de dorpen met de vraag om mee te doen. De titel: “Toiletvriendelijke gemeente” gaat immers over de héle gemeente. Met een gezamenlijke inspanning gaat Roosendaal plek één halen. Dat is het voornemen. Want een gastvrije gemeente is ook een gemeente zonder ‘hoge nood’.
 

De verkiezing van de meest openbaar toilet-vriendelijke gemeente is een samenwerking van de stichting HogeNood met MLDS (Maag Lever- en Darmstichting) en de Toiletalliantie.