Mag ik nog naar Nederland?

Reizen binnen Europa is mogelijk, maar niet zorgeloos. Maatregelen blijven nodig om veilig en verantwoord de grens over te gaan. 

Nederland wordt sinds 17 juli als ‘rode zone’ beschouwt. In de praktijk betekent dit dat reizen naar Nederland wordt ontraden, maar wel mogelijk is. Ook gelden extra reisbeperkingen.


COVID-certificaat verplicht

Vanaf 12 jaar heb je bij binnenkomst in Nederland een COVID-certificaat (BE) of coronabewijs (NL) nodig. Een COVID-certificaat kan een vaccinatiecertificaat, herstelcertificaat of testcertificaat zijn. Het COVID-certificaat kan je digitaal aanvragen via www.covidsafe.be of bel naar het nummer 078 78 78 50 voor een papieren versie.


Controles aan de grens

De Koninklijke Marechaussee controleert reizigers aan de Nederlandse grens. Het gaat om steekproeven, zowel op de snelwegen als op de Provinciale wegen. Kan je geen COVID-certificaat overleggen, dan krijg je een boete van 95 euro. 


Uitzonderingen voor grenswerkers of verblijf korter dan 12 uur

Werk je over de grens of verblijf je korter dan 12 uur in Nederland, dan wordt een uitzondering gemaakt. In dat geval hoef je geen COVID-certificaat te hebben. Dit geldt andersom ook voor Nederlanders die in België werken of korter dan 12 uur in België verblijven. 
 

Reisadvies van de Nederlandse overheid (langer dan 48 uur)

Blijf je langer dan 48 uur in Nederland, dan adviseert de Nederlandse overheid je -naast het verplichte COVID-certificaat- te laten testen na aankomst in Nederland. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Welke test je nodig hebt, hangt af van de kleurcode van het land waar je vandaan reist.

  1. Voor landen met een groen reisadvies geldt een zelftest na aankomst.
  2. Voor alle andere landen zonder groen reisadvies geldt: 
    1. Wanneer je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebt, test je op dag 2 en dag 5 na aankomst met een zelftest of bij de GGD;
    2. Wanneer je wel een vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebt, doe je een zelftest na aankomst.

Krijg je tijdens je reis klachten die lijken op corona, zoals hoesten of verkoudheid? Blijf dan op je vakantieadres en maak een testafspraak bij de GGD. Houd je aan de algemene maatregelen die in Nederland gelden. 

Reisadvies Belgische overheid

  1. Verbleef je langer dan 48 uur in Nederland en kom je terug naar België, dan moet je het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Ook als je gevaccineerd bent. Dat doe je ten vroegste 48 uur of ten laatste 1 uur voor je aankomst in België. Het formulier kan je online invullen.
  2. Zolang Nederland is ingekleurd als ‘rode zone’ en je er langer dan 48 uur verbleef, moet je vanaf 12 jaar bij terugkomst in België een COVID-certificaat kunnen laten zien. Een COVID-certificaat kan een vaccinatiecertificaat, herstelcertificaat of testcertificaat zijn. Je vraagt het COVID-certificaat in principe al aan voor je vertrek via www.covidsafe.be. De actuele kleurcodes voor Nederland en overige landen vind je op de website Coronavirus.be.
  3. Kan je het COVID-certificaat niet laten zien, dan ga je in quarantaine en laat je je testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine. 

Meer websites met informatie over reizen naar Nederland