Mag ik nog naar België?

Reizen binnen Europa is mogelijk, maar niet zorgeloos. Maatregelen blijven nodig om veilig en verantwoord de grens over te gaan. 

Voor België geldt op dit moment een geel reisadvies. In de praktijk betekent een geel reisadvies dat reizen naar België niet wordt ontraden, maar er wel extra reisbeperkingen gelden. Houd er ook rekening mee dat Nederland voor België een ‘rode zone’ is.

Coronabewijs verplicht

Vanaf 12 jaar heb je bij binnenkomst in België een coronabewijs (NL) of COVID-certificaat (BE) nodig. Een coronabewijs kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Ben je volledig gevaccineerd of hersteld van corona, dan kun je dit aantonen in de CoronaCheck-app. Kun je dit niet, dan moet je jezelf laten testen voor vertrek naar België.

Uitzonderingen voor grenswerkers of verblijf korter dan 12 uur

Werk je over de grens of verblijf je korter dan 12 uur in België, dan wordt een uitzondering gemaakt. In dat geval hoef je geen coronabewijs te hebben. Dit geldt andersom ook voor Belgen die in Nederland werken of korter dan 12 uur in Nederland verblijven. 
 

Reisadvies van de Belgische overheid

Zolang Nederland is ingekleurd als ‘rode zone’ en je langer dan 48 uur in België verblijft, gelden deze regels:

  1. Vul binnen 48 uur voor aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF), ook als je gevaccineerd bent. 
  2. Laat een coronabewijs zien. Een coronabewijs kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Je bewijs kan je in de CoronaCheck-app zetten. 
  3. Kan je het coronabewijs niet laten zien, dan geldt een quarantaine- en testverplichting.  
  4. Houd je aan de algemene maatregelen die in België gelden. 

Reisadvies Nederlandse overheid

Reis je terug naar Nederland en verbleef je langer dan 12 uur in België, dan moet je bij terugkeer een vaccinatie- of herstelbewijs of een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien.

De Koninklijke Marechaussee controleert reizigers aan de Nederlandse grens. Het gaat om steekproeven, zowel op de snelwegen als op de Provinciale wegen. Kan je geen coronabewijs overleggen, dan krijg je een boete van 95 euro. 
 

Meer websites met informatie over reizen naar België

Check voordat je naar het buitenland reist altijd de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De actuele kleurcode voor België en overige landen vind je in de app.