Langzaam verkeer voorrang in de binnenstad

We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om onze binnenstad aantrekkelijker te maken. Zo is de binnenstad in 2009 autoluw geworden. Op 17 september aanstaande voegen we daar iets aan toe. Vanaf die dag mogen snor- en bromfietsers, zonder ontheffing, niet meer door de binnenstad rijden. Zo blijft Roosendaal een fijne stad waar u rustig kunt winkelen en een terrasje pakken.

Wat u moet weten

Automatische kentekenherkenning brom- en snorfietsers

We zetten deze stap om de binnenstad nóg aantrekkelijker te maken. Bewoners, winkelend publiek en terrasbezoekers zijn de hoofdgebruikers van de binnenstad. Zij vinden het hardrijden van brom- en snorfietsen heel vervelend. Dat past niet bij de gastvrije en veilige binnenstad die we willen zijn. Om verder onnodig gemotoriseerd verkeer te weren, voeren we als één van de eerste steden in Nederland automatische kentekenherkenning voor snor- en bromfietsen in. Als u toch met de brom- of snorfiets in de binnenstad wilt rijden, heeft u een ontheffing nodig.

Gewenningsperiode

We begrijpen dat het even wennen is. Daarom krijgen snor- en bromfietsers ruim de tijd om een ontheffing te regelen en eraan te wennen dat ze voortaan te gast zijn. Vanaf 23 augustus plaatsen we de camera’s en op 17 september gaan de camera’s aan. U mag vier weken wennen aan de nieuwe situatie. Vanaf 15 oktober kunt u ook echt bekeurd worden.

In deze straten geldt de nieuwe regel

 • Markt
 • Nieuwe Markt
 • Raadhuisstraat
 • Roselaarplein
 • Tussen de Markten
 • Dr. Braberstraat
 • Tongerloplein
 • Kerkstraat

Locatie camera's

De camera’s staan op de Bloemenmarkt, de Raadhuisstraat en de Markt. Later dit jaar komen er ook camera’s op de Nieuwe Markt.

Met snor- of bromfiets de binnenstad in

Met een ontheffing voor uw snor- of bromfiets mag u altijd in de binnenstad rijden. Maar ook als u geen ontheffing heeft, bent u nog steeds van harte welkom in onze binnenstad. U moet dan wel gaan lopen met de snor- of bromfiets aan de hand.

Zo ziet u dat u het autoluwe gebied in gaat

Aan de entrees van het gebied staan borden. Zo zien ze eruit:

Parkeerplaatsen fiets, snor- of bromfiets

Op onderstaand kaartje ziet u waar u de fiets, snor- of bromfiets kunt parkeren.

Van wennen naar handhaven

Camera's operationeel

 • Maandag 17 september 2018
  Op maandag 17 september om 0:00 uur gaan de camera’s aan. Vanaf dat moment registreren ze kentekens.

Gewenningsperiode

 • Maandag 17 september tot maandag 15 oktober 2018
  Er geldt een gewenningsperiode van 1 maand, tot maandag 15 oktober 0:00 uur. Overtreders ontvangen in die periode 1 keer een zogenaamde nul euro-sanctie. Dat is een éénmalige waarschuwing. Bij iedere volgende overtreding volgt een bekeuring van € 95,- (exclusief €9,- administratiekosten CJIB). Boetes worden uitgeschreven en geïnd door het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau).

Einde gewenningsperiode en start handhaving

 • Maandag 15 oktober 2018, 0:00 uur

Kosten bekeuring

Een bekeuring kost € 95,- exclusief € 9,- administratiekosten CJIB.

Auto’s weren uit de binnenstad 

Binnen de venstertijden mag er gemotoriseerd verkeer door de autoluwe binnenstad rijden, auto’s dus ook. Buiten de venstertijden mogen auto's er alleen met een ontheffing rijden. 

Meer informatie

Wilt u meer weten of heeft u nog vragen, dan kunt u terecht bij:

Parkeer Beheer Roosendaal
Nieuwe Markt 49D, 1e verdieping Paviljoen
(ma-wo-vr van 09.00 tot 12.00 uur)
4701 AD Roosendaal
Telefoon: 0165 – 74 54 30 (ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur)
E-mail: administratie@parkeerbeheer.nl
Website: http://www.parkerenroosendaal.nl/

Gebruikers

Snor- en bromfietsers

U mag alleen tussen 6.00 uur en 11.00 uur ’s morgens (venstertijden) met de snorfiets of bromfiets door het autoluwe gebied rijden. Dat was al zo, maar er wordt nu op gehandhaafd. Rijdt u er buiten die tijden doorheen, dan lezen camera’s uw kenteken en krijgt u van het CJIB een bekeuring. U mag natuurlijk wel met uw voertuig aan de hand lopen. Nog beter: rij een stukje om en parkeer het voertuig op een van de aangegeven plekken. Wilt u toch buiten de venstertijden in het autoluwe gebied rijden? Vraag dan een ontheffing aan. Om in aanmerking te komen voor een ontheffing moet u belanghebbende zijn. Kijk voor meer informatie onder de knop “ontheffing aanvragen”. 

Brommobiel

Een 45-km wagen valt in de categorie bromfietsen. Heeft u zo’n voertuig, lees hierboven verder bij ‘snor- en bromfietsers’.

Fietsers

Fietsers blijven welkom in het hele autoluwe gebied. Houd wel altijd rekening met voetgangers. Parkeer de fiets op de daarvoor aangegeven plaatsen en niet tegen de gevels van winkels of horeca. Er zijn bewaakte fietsenstallingen (Nieuwe Markt, Markt) en er zijn op diverse plekken ‘nietjes’ waar u de fiets kwijt kunt. Kijk op het kaartje voor meer informatie.

Minder validen

Voor iedereen moet de binnenstad te bereiken zijn. Minder validen die hun brom-snorfiets (met kenteken) gebruiken om de binnenstad te bereiken kunnen daarom ook een ontheffing aanvragen bij Parkeerbeheer.

Winkeliers

De bevoorrading van winkels kan dagelijks tussen 6.00 uur en 11.00 uur. Er verandert dus niets.

Maaltijdbezorgbedrijven

Heeft u een bedrijf dat maaltijden bezorgt en zit dit bedrijf in het autoluwe gebied of bezorgt u in het autoluwe gebied? Dan kunt u een ontheffing aanvragen, zodat de snor- en bromfietsen of auto’s die bezorgen, daar wel mogen rijden.

Ontheffingen

Wilt u toch buiten de venstertijden in het autoluwe gebied rijden met uw snor- of bromfiets? Om in aanmerking te komen voor een ontheffing moet u belanghebbende zijn: bewoner van het autoluwe gebied of eigenaar zijn van een:

 • detailhandel in vis, schaal- en weekdieren
 • apotheek
 • maaltijdverstrekkend bedrijf met een bezorgdienst of dineruitzending. 

Aanvragen

Op de website van Parkeerbeheer kunt u het aanvraagformulier ontheffing brommer/scooter openen en uitprinten. Na het invullen van het formulier stuurt u het formulier naar administratie@parkeerbeheer.nl.

Goed om te weten

 • Per kenteken wordt 1 ontheffing gegeven. U moet dus voor elk kenteken een aanvraag indienen.
 • De ontheffing komt op het kenteken van het voertuig. 
 • Als u de brom- of snorfiets waar u een ontheffing voor heeft verkoopt en u koopt een nieuwe, dan betaalt u alleen voor de wijziging van de ontheffing eenmalig € 7,50 administratiekosten (leges). 

Duur aanvragen ontheffing

Als u een ontheffing aanvraagt wordt deze aanvraag binnen 1 week beoordeeld. Bij een positief besluit ontvangt u het bericht dat u een ontheffing hebt op kenteken. U ontvangt dus geen pasje of sleutel. De controle gebeurt automatisch door cameratoezicht. Het kan ook zijn dat we besluiten geen ontheffing te geven. Daarover krijgt u dan bericht. Als u wilt, kunt u tegen het besluit bezwaar maken.

Deze regeling wordt uitgevoerd door Parkeer Beheer Roosendaal.