Kernongeval en jodiumtabletten

Bij een nucleair incident kan een radioactieve wolk vrijkomen waar ook radioactief jodium in kan zitten. Dit type jodium kan zich ophopen in de schildklier. Dat verhoogt de kans op het krijgen van schildklierkanker. Jodiumtabletten bieden hiertegen bescherming.

Bij een kernongeval kan de overheid het advies geven om jodiumtabletten in te nemen. Deze tabletten zijn voornamelijk bedoeld voor mensen van 40 jaar en jonger. Hoe jonger, hoe belangrijker het is om je te beschermen tegen besmetting van radioactief jodium.

Radioactief jodium is, zoals de naam al zegt, een radioactieve stof. Radioactief jodium kan via de luchtwegen of het eten van besmet voedsel in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan bij jonge mensen op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken.

Hoe werkt een jodiumtablet?

De schildklier kan maar een bepaalde hoeveelheid jodium opnemen. Door zelf een jodiumtablet (waar schone jodium in zit die niet radioactief besmet is) in te nemen, raakt de schildklier verzadigd. Hij neemt dan geen radioactief jodium meer op.

Wanneer moet ik de tablet innemen?

Een jodiumtablet heeft uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment wordt ingenomen. Neem de tablet daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid.

Waar kan ik jodiumtabletten verkrijgen?

Als u binnen het verspreidingsgebied woont en binnen de doelgroep valt, maar geen tabletten heeft, dan kunt u e-mailen naar jodiumtabletten@minvws.nl. Ook kunt u de jodiumtabletten zelf kopen bij apotheken en drogisterijen bij u in de buurt. Zij kunnen de jodiumtabletten voor u bestellen. De adviesprijs hiervoor bedraagt €2,95.

Meer informatie