Informatiemiddag Duurzaamheid en Klimaatadaptatie

Wil jij zomers de warmte uit je huis houden, maar het ’s winters juist lekker warm hebben? Dan is het belangrijk dat je op tijd de juiste maatregelen neemt. Hoe je dat doet? Dat kom je allemaal te weten tijdens een speciale informatiemiddag bij theater De Kring.

Op zaterdag 1 juli kan je tussen 13.00 en 16.00 uur langskomen bij theater de Kring met al jouw vragen over het tegengaan van hittestress. Hoe kan je bijvoorbeeld je tuin klimaatbestendig inrichten? Welke klimplanten zijn geschikt om je huis te verkoelen tijdens hete zomerdagen? Welke isolatie werkt het beste om in de winter de warmte juist in huis te houden?

Tijdens deze middag staan er energiecoaches en tuin- en groenexperts voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Je kunt daarnaast ook deelnemen aan korte presentaties van maximaal 15 minuten over het energiezuinig maken van monumenten, groene daken, het afkoppelen van je regenpijp en groene gevels.

Het programma is als volgt:

 • 13.00 uur - Opening wethouder Klaar Koenraad
 • 13.30 uur - Margareth Hop: hitte en droogte in de tuin.
  Welke planten en bomen zijn geschikt om langere periodes tegen droogte te kunnen? Margareth geeft laagdrempelige tips om aan de slag te gaan in je tuin.
 • 14.00 uur - Kees van de Bijgaart: Expert monumenten
  Wat kan een architect betekenen voor een eigenaar/bewoner van een monument.
 • 14.00 uur - Sander Braat: groene daken
  Is mijn dak geschikt voor de aanleg van een groen dak? Welke soorten groene daken zijn er? Wat zijn de voordelen? Hoe leg ik een groen dak aan?
 • 15.00 uur - Kees van de Bijgaart: Expert monumenten
  Wat kan een architect betekenen voor een eigenaar/bewoner van een monument.
 • 15.30 uur - Margareth Hop: wateroverlast voorkomen
  Informatie over hoe je wateroverlast voorkomt in je huis door bijvoorbeeld het afkoppelen van de regenpijp. 
 • 15:30 uur - Sander Braat: groene gevels
  Hoe vergroen je je gevel en houd je de hitte buiten? Sander neemt ons mee in welke gevelsystemen er zijn en welke klimplanten geschikt zijn om je huis te verkoelen tijdens hete zomerdagen.

Daarnaast staat er van 1 tot en met 30 juli een expositie over verduurzaming van monumenten in het Tongerlohuys. Deze expositie biedt informatie over wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat, zowel in tekst, beeld als video. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. Zien we je daar?