Groen voor grijs

Klimaatverandering

Wateroverlast

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer lang droog. Het stedelijk watersysteem is hier niet op ingericht. Als het hard regent, wat in de toekomst steeds vaker zal gebeuren, kan het riool de hoeveelheid regenwater niet verwerken. Hierdoor kunnen straten en kelders blank komen te staan en er wordt geen buffer gevormd voor droge periodes. Droogte leidt tot schade, lage grondwaterstanden en paalrot en wellicht tot drinkwaterschaarste. Door het regenwater vast te houden kunnen deze problemen voorkomen worden; het vasthouden van regenwater gaat vanzelf in de beplante delen van de tuin.

bloementuin

Hitte 

‘Door tuinen te vergroenen worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig.’

De hogere temperaturen en meer beschutte plekken zijn eveneens reden voor meer flora en fauna in de stad. Doordat er meer hete dagen zullen zijn, krijgen kwetsbare personen last van hittestress. Onverhard en beplant oppervlak verdampt water. Dit is de beste koeling voor de stad. 

Biodiversiteit

‘Iedere vierkante meter telt. Met een groene tuin, een groen dak, een groene gevel, groene erfafscheiding of een vijver in de tuin kan je de natuur in de stad een handje helpen.’

moestuin

Veel groene tuinen maken een groene, beter waterbufferende en koelere stad. Bovendien zorgen groene tuinen ervoor dat de diversiteit aan planten en dieren in de stad toeneemt. Natuur in de stad is geen tweederangs natuur vergeleken met de natuur van ons agrarisch gebied. 

In plaats van houten schuttingen kun je ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Deze zorgen voor een koelere tuin en omgeving, doordat de bladeren water verdampen en bijdragen aan de biodiversiteit in een stad. De biodiversiteit kan ondersteund worden door bijvoorbeeld het ophangen van nestkasten voor vogels.

Leefomgeving

‘Een groene tuin is goed voor meer natuur in de stad, voor vogels en vlinders.’

moderne tuin

Grijs eruit, groen erin! 

Een stenen, onderhoudsvrije tuin is een modetrend. Toch vinden veel mensen een bloeiende tuin eigenlijk mooier dan een verharde tuin, maar denken daar geen tijd voor te hebben. Er zijn planten die heel weinig onderhoud nodig hebben. Informeer bij uw tuincentrum of google op internet welke planten hiervoor geschikt zijn. 

Groene tuinen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van een buurt. Onbewust doen bomen en planten veel positiefs voor ons. Een groene leefomgeving werkt stress verminderend, en heeft een algemeen positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens.