GO Sharing: elektrische scooters en fietsen

Inwoners van Roosendaal kunnen gebruikmaken van deelvervoer aangeboden door GO Sharing. De e-bikes en elektrische scooters zijn voor iedereen te gebruiken. Het is een duurzaam alternatief voor je eigen vervoersmiddel, dat veelal milieuvervuilend is en veel openbare ruimte in beslag neemt. De gemeente Roosendaal staat dan ook positief tegenover deze nieuwe vorm van vervoer.

Veelgestelde vragen elektrische scooters en fietsen

Go Sharing is een commercieel bedrijf dat elektrische scooters en fietsen verhuurt in een snel groeiend aantal steden in Europa en nu ook in Roosendaal. De fietsen en scooters staan verspreid door de stad en zijn in principe voor iedereen toegankelijk. We noemen dit deelvervoer. Je kan op elk moment een fiets of scooter huren. Heb je de fiets of scooter geparkeerd, dan kan iemand anders hem weer meenemen. Je betaalt daarbij alleen voor het gebruik.

De elektrische fietsen en scooters van Go Sharing vormen een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor de auto. Je betaalt alleen voor het gebruik; je bent dus geen kosten kwijt voor aanschaf en onderhoud. En aangezien veel ritten binnen Roosendaal op korte afstand plaatsvinden, kun je dit prima met een scooter of fiets doen. Verder is een scooter of fiets meestal op beperkte loopafstand te vinden, dus je hebt hem snel tot je beschikking. En de voertuigen nemen veel minder plek in beslag dan een geparkeerde auto, dus we hopen op een verlaging van de parkeerdruk in diverse gebieden. 

Go Sharing is een landelijke exploitant van deelmobiliteit. Zij hebben, in samenwerking met de gemeente Roosendaal, ervoor gekozen om deelfietsen en -scooters te plaatsen in onze gemeente. De voertuigen zijn eigendom van Go Sharing en gebruikers sluiten een overeenkomst met Go Sharing voordat ze de voertuigen gaan gebruiken. De gemeente Roosendaal vervult een signaalfunctie naar Go Sharing en evalueert periodiek de ontwikkeling van dit deelvervoer in onze gemeente. Aanpassingen die tussentijds nodig zijn, worden indien mogelijk meteen doorgevoerd.

Je hebt hiervoor de app van Go Sharing nodig. Na een eenmalige registratie kun je al direct een scooter of fiets gebruiken. Alle informatie hierover is te vinden op go-sharing.nl. 

De scooters en fietsers staan verspreid door Roosendaal. Via de Go Sharing-app kun je het dichtstbijzijnde voertuig vinden. Zodra je er eentje kiest, zie je direct hoe vol de accu nog is, hoe je het snelst naar het voertuig moet lopen en hoelang dat duurt. Als je zeker weet dat je deze wilt gebruiken, kun je hem meteen reserveren. Je hebt dan 10 minuten de tijd om bij die scooter of fiets te komen.

Je kunt een deelscooter gebruiken wanneer je 16 jaar of ouder bent en in het bezit bent van een geldig B, A of AM rijbewijs. Je moet je rijbewijs wel uploaden in de app van GO Sharing. Voor een fiets heb je geen rijbewijs nodig. Wel moet je je eenmalig registreren via de GO Sharing-app. Meteen hierna kun je je eerste rit maken.

De scooters en e-bikes kunnen alleen geparkeerd worden in de aangewezen servicegebieden, maar je kunt er overal in Nederland mee rijden. Het servicegebied in Roosendaal beperkt zich op dit moment tot de stad Roosendaal. Op een later moment worden de mogelijkheden bekeken voor uitbreiding naar industrieterreinen, de dorpen en het buitengebied.
 

Je mag overal rijden waar je ook met een reguliere scooter mag rijden, zowel binnen als buiten het servicegebied van GO Sharing. Uiteraard moet je je houden aan de normale verkeersregels.
 

Het grootste deel van de scooters in Roosendaal heeft een gele kentekenplaat. Je mag met deze scooters maximaal 45 kilometer per uur rijden. Een helm is op deze scooters verplicht. Als je die niet zelf hebt, kun je er eentje van GO Sharing gebruiken. Er zitten 2 helmen in de box achterop de scooter.
Voor de scooters met een blauwe kentekenplaat en voor de deelfietsen is een helm niet verplicht.
 

De voertuigen mogen alleen geparkeerd worden in de gebieden die door GO Sharing zijn aangegeven. In het algemeen zijn dit de openbare voetpaden. Voetpaden moeten voor mensen met kinderwagens, rolstoelers etc. goed begaanbaar blijven. Dus het voertuig moet zoveel mogelijk aan de rand van het voetpad of op een andere plek worden geplaatst waar de doorgang niet wordt belemmerd. Voordat je een rit kunt afmelden, ben je verplicht een foto van het geparkeerde voertuig te maken. Deze wordt dan beoordeeld door GO Sharing. Kijk voor meer informatie hierover op go-sharing.nl. Het is niet toegestaan om de voertuigen op eigen terrein te parkeren.
 

In sommige situaties zijn vakken aangewezen, deze zijn terug te vinden in de app van GO Sharing. In het algemeen geldt dat op de openbare voetpaden mag worden geparkeerd. Parkeer je je voertuig buiten dit servicegebied, dan kun je de rit niet beëindigen (en lopen de kosten dus op). Voetpaden moeten voor mensen met kinderwagens, rolstoelers etc. goed begaanbaar blijven. Dus het voertuig moet zoveel mogelijk aan de rand van het voetpad of op een andere plek worden geplaatst waar de doorgang niet wordt belemmerd.
 

Nee, het principe van deelvervoer is dat het voertuig weer wordt gebruikt vanaf de plek waar de laatste gebruiker hem heeft geparkeerd. Soms kan het wat langer duren voordat de scooter of fiets weer gebruikt wordt.
 

Het principe van deelvervoer is dat iedereen er gebruik van kan maken. En meestal is het dan wachten op de volgende gebruiker. Soms kan het inderdaad wat langer duren voordat de scooter of fiets weer gebruikt wordt. Mocht een voertuig ergens erg lang geparkeerd staan, dan kan melding worden gemaakt bij de klantenservice van GO Sharing via telefoon 085 90 22 901 (dagelijks bereikbaar van 09:00-23:00 uur, en 24/7 voor nood), chat en mail (info@go-sharing.nl). GO Sharing zal dan kijken of het noodzakelijk is om het voertuig te verplaatsen. 
 

Medewerkers van GO Sharing verzorgen de service aan de voertuigen. In veel gevallen gebeurt dit ter plaatse, bijvoorbeeld het verwisselen van accu’s en kleine reparaties. 
 

Het is erg fijn als dit gemeld wordt bij de klantenservice van GO Sharing via telefoon 085 90 22 901 (dagelijks bereikbaar van 09:00-23:00 uur, en 24/7 voor nood), chat en mail (info@go-sharing.nl).
 

Een geregistreerde overtreding wordt door GO Sharing doorbelast aan de gebruiker. Bij klachten over foutief parkeren krijgt de eindgebruiker een waarschuwing vanuit GO Sharing. Bij meerdere waarschuwingen kan het account van de gebruiker worden afgesloten.
 

Voor gebruikers en inwoners is de klantenservice van GO Sharing bereikbaar via telefoon 085 90 22 901 (dagelijks bereikbaar van 09:00-23:00 uur, en 24/7 voor nood), chat en mail (info@go-sharing.nl). Kijk ook even op www.go-sharing.nl/contact/